Периодът от 0 до 3 години е ключов за физическото, емоционалното и когнитивното развитие на децата. В този възрастов интервал те преминават през значителни етапи на промяна - започват да ходят, говорят и опознават света около себе си. Българската педиатрична асоциация  дава важни препоръки, които родителите да следват, за да осигурят оптимално здраве и благополучие на своите деца.

Ето кои са важните насоки:

1. Здравословно хранене
Разнообразна и балансирана диета: Децата от 0 до 3 години трябва да получават разнообразна и балансирана храна, включваща всички основни хранителни групи – плодове, зеленчуци, зърнени храни, протеини и млечни продукти. Препоръчва се да се избягват прекалено сладки, солени или мазни храни.

Хранене на майката по време на кърмене

Плавно въвеждане на нови храни: Новите храни трябва да се въвеждат постепенно, като се наблюдава за евентуални алергични реакции. Това е особено важно за храни, които могат да предизвикат алергии, като ядки, яйца и риба. 
Преход към самостоятелно хранене: Подкрепяйте детето да се храни самостоятелно, като предлагате лесни за хващане и дъвчене храни. Това стимулира фината моторика и самоувереността, освен това помага за опознаването на нови вкусове, текстури, докато развива отношение към храната.

Оптимално хранене на бебета от 7 до 9 месеца

Формиране на здрав микробиом: микробиомът е сборът на микроорганизмите, които живеят в червата ни и има пряка връзка с имунитета, метаболитните процеси, психичното здраве, мозъка и сърдечно-съдовата ни система, а вече знаем – и с развитието на плода. Микробиомът на всеки човек е уникален, подобно на пръстов отпечатък, което е и причината голяма част от общите съвети за диети и хранене, с които ни засипват, да са ефективни само при част от хората. Кърменето е важно - майчиното мляко съдържа важни мастни киселини, хормони, пребиотици и пробиотици, както и млечни олигозахариди, които подпомагат развитието на здравословната флора при бебетата

2. Поддържане на добра хигиена
Редовно миене на ръцете: Учете детето на редовно миене на ръцете, особено преди хранене и след използване на тоалетната. Това помага за предпазване от инфекции.

Храни, които трябва да се избягват през първата година от живота

Орална хигиена: Започнете да миете зъбите на малкото веднага след появата на първото зъбче. Използвайте детска паста за зъби и мека четка. Редовните посещения при зъболекар също са важни – не подценявайте профилактиката.

3. Редовни прегледи при педиатър
Профилактични прегледи: През този период децата трябва редовно да посещават педиатър за профилактични прегледи. Това включва проследяване на ръста, теглото, психомоторното развитие и провеждане на ваксинации.

4. Стимулиране на двигателното и когнитивното развитие
Физическа активност: Децата между 2 и 3 години се нуждаят от достатъчно време за свободна игра. Парк, площадки и забавления на открито са отлични начини за насърчаване на движението.
Игри за развитие на когнитивните умения: Използвайте играчки и игри, които стимулират когнитивното развитие – пъзели, книги, лего, карти. Четенето на книги и разказването на истории също подпомага езиковото развитие.

Сензорните игри - начин за учене, възпитание и внимание към ранното детско развитие

5. Създаване на здравословни навици за сън
Рутинни навици за сън: Създайте редовен режим на сън, който включва лягане и ставане по едно и също време всеки ден. Здравословният сън е от съществено значение за растежа и развитието на детето.
Спокойна среда за сън: Осигурете тиха и тъмна среда за сън, която да предразполага към спокойствие и отмора.

6. Емоционално здраве и социализация
Насърчаване на социалните умения: Децата в тази възраст започват да развиват социални умения. Насърчавайте ги да играят с други деца и да изразяват своите емоции.
Позитивно родителство: Използвайте позитивни методи на възпитание, като хвалите доброто поведение и давате ясни инструкции. Това изгражда самоувереност и чувство на сигурност у детето.