На 17.01. се проведе Национална кръгла маса на тема „Патронажна грижа за уязвими бременни жени и майки и деца до 2 г.: международен опит и перспективи за България“. Международни гости на кръглата маса бяха г-жа Каролин Уилсън, ръководител отдел „Подкрепа за детското и майчино здраве“ в правителството на Шотландия, отговорна за прилагането на Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще/Nurse Family Partnership в национален план, и д-р Джена О‘Кийф, главен консултант за стратегията на Балтимор, Мериленд, САЩ за подобряване изхода от бременността, която съблюдава успешното реализиране на NFP на местно ниво.

Поля от Един за друг: Старая се да съм добра майка, не перфектна, а добра

На събитието присъстваха представители на редица държавни структури, съсловни организации и граждански организации с отношение към социалните неравенства и майчиното и детско здраве, сред които представителят на Световната здравна организация за България, Агенция за социално подпомагане, "Български лекарски съюз", "Българска асоциация на специалистите по здравни грижи", "Национална мрежа за децата", асоциация "Родители" и други.

Д-р Ваня Евтимова с ценни съвети за здрави деца

Кръглата маса започна с приветствие от заместник-министъра на труда и социалната политика г-жа Надя Клисурска-Жекова, която за пореден път изрази подкрепа за „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“  и подчерта, че патронажната услуга е една от най-ефективните интервенции, свързани с грижата за здравето на майките. В контекста на дългогодишните усилия за намиране на устойчивост на програмата тя изтъкна, че резултатите от патронажната грижа са ключови и трябва да бъдат съотнесени именно към националните политики. Беше представено и приветствено писмо от министъра на здравеопазването, д-р Асен Меджидиев.

Как 52-годишна жена забременя и роди здраво бебе

 

В презентацията си г-жа Уилсън представи ролята на Family-Nurse Partnership в намаляването на социалните и здравни неравенства в Шотландия от 2008 г. насам. Проучвания показват, че програмата достига до и повишава значително благосъстоянието на майки и деца от уязвими групи, чиито резултати не са търпели промяна при наличните в предходния период услуги.

Д-р Джена О‘Кийф представи историята на интегрирането на Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще/Nurse Family Partnership в здравните политики на Балтимор в контекста на ограничено финансиране, дълбоки социално-икономически разделения между бялото и чернокожото население на града. Идентифицираната нужда от таргетирани подходи води до това през 2012 г. NFP да се превърне в една от услугите, предлагана от местните здравни власти. Благодарение на интервенцията и координираните усилия с други таргетирани програми в рамките на B'more For Healthy Babies през следващите десет години са постигнати впечатляващи резултати, сред които 20% спад в детската смъртност.

И двете презентации наблегнаха на превантивния характер на модела и същността му на инвестиция в здравето и социалната приобщеност на уязвими семейства, която има голяма възвръщаемост – през доказаната ефективност на програмата по отношение на връщането на майките в образователната система и на пазара на труда; готовността за училище на децата и подобряването на редица показатели за ранно детско развитие, които имат отношение към целия по-нататъшен живот.

На кръглата маса презентира и доц. Красимира Костадинова, началник отдел „Детско и младежко здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ (НЦОЗА), която представи възможности за интегрирането на патронажната услуга в българската здравна система.

Срещата завърши с дискусия с експертен панел, в който се включиха доц. Диана Димитрова, МУ - Варна; д-р Румен Велев, II САГБАЛ „Шейново“; Милка Василева, БАПЗГ; Павлина Герина, АБА. Всички те изразиха своята подкрепа за програмата и нейното национално разпространение.

Източник: Фейсбук Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще/Nurse Family Partnership