,,ОЩЕ ЕДНА НАША СБЪДНАТА МЕЧТА!'' - така започва емоционалния текст на Фондация ,,Искам бебе''във Фейсбук. А ние сме повече от развълнувани да научим, че...

Оплождане на яйцеклетка - видео показва чудото на живота

,,В Горна Оряховица вече имаме безплатен кабинет по репродуктивно здраве. Търсим млади лекари – АГ-специалисти, ендокринолози, психолози, диетолози, спортисти, които да приобщим към каузата ни за превенцията на репродуктивното и сексуално здраве на младите хора в Горна Оряховица

Роди се 44-ото бебе, заченато след инвитро с донорскa яйцеклетка в София

Скъпи приятели и съмишленици,

На 30 април, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА, беше открит единственият за област Велико Търново и близките региони, кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми. В Кабинета ще се провеждат и безплатни терапевтични срещи с психолог, както и образователни семинари за превенция на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора от Горна Оряховица и региона.

Финансиране до два опита за инвитро процедури с донорска яйцеклетка

Специалните ни благодарности са за Община Горна Оряховица и ръководството на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.  

Още през май месец ще започнат консултациите със специалистите по асистирана репродукция от цялата страна. Графиците на посещенията им ще бъдат обявявани – както и в другите градове - своевременно, чрез социалните мрежи на „Искам бебе“ и на горнооряховската болница.  

Какво се случва от оплодената яйцеклетка до ембриона

„За нас децата на Горна Оряховица са кауза. Искаме да помогнем на всички семейства, които имат проблеми, да могат да се радват на скъпоценни рожби. Нека не се страхуват и да се обръщат към болницата и специалистите, които ще идват в този кабинет“, каза кметът Николай Рашков.

Особена заслуга за откриването на Кабинета има зам.-кметът на Горна Оряховица - Даниел Божанков, с който работим по различни социални проекти в "Искам бебе" от 2022-ра година.

Инвитро с донорска яйцеклетка - какво трябва да знаем

„Подготвяме и нова наредба, по която двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране. И заедно с фондация „Искам бебе“, за които сме много благодарни, че припознаха нашата община като партньор – една от първите в България, ще прецизираме наредбата“, допълни зам.-кметът Даниел Божанков.

Заедно с координатора на „Искам бебе“ във Велико Търново – Вероника Михайлова и Мария Мусова – координатор на „Искам бебе“ в София, отбелязахме, че целта на инициативата е хората и от най-малките населени места в региона да имат достъп до водещи специалисти по асистирана репродукция. 

Наред с това, обаче, в кабинета ще се обръща и сериозно внимание на профилактиката и превенцията на репродуктивните проблеми. Радина Велчева сподели, че хората, които през последните години се обръщат към „Искам бебе“ за помощ, са на средна възраст над 39 години, когато е много късно.

Как забременях естествено след четири години борба и съвет за донорска яйцеклетка

 

Директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов подчерта колко важно е да се помогне на всички, които имат този проблем. Естественото място на един такъв кабинет е именно АГ-отделението и затова ще се стремим да сме близо до хората и да помагаме“, допълни д-р Иванов.

На събитието присъстваха наши отлични АГ-специалисти - доц. Светлозар Стойков от великотърновската областна болница, завеждащият АГО на МБАЛ "Св. Ив. Рилски" - д-р Михаил Милатович, завеждащият ембриологичната лаборатория на „Репробиомед“д-р Георги Николов, ембриологът Искра Антонова, която е родена в Горна Оряховица и др.

„Този кабинет по репродуктивно здраве ще бъде полезен не само за двойките от Горна Оряховица, защото този проблем стои в цяла България.“ - каза доц. Стойков, като посочи, че се надява кабинетът да има голяма посещаемост.

По покана на зам.-кмета по хуманитарни дейности Петя Иванова гости на откриването бяха също ученици, изучаващи биология и проявяващи интерес към медицината, както и семейства, получили подкрепа, за да стана родители.

На събитието присъства и председателят на ОбС - Горна Оряховица Огнян Стоянов.

Продължаваме заедно напред!

Защото имаме хъс за работа!

Защото знаем как да правим България по-добро място за живеене!''.

Екипът ни пожелава успех на кабинета и всички двойки, които ще го посетят, а на ,,Искам бебе''да продължава да помага на всички, мечтаещи за рожба.