Бебетата не могат да изразяват чувствата си с думи. Но може и без тях. Още през първите месеци от живота си малките ясно показват с ръчички как се чувстват и какво искат. Език, който мама, татко и близките добре разбират. Колко покоряващи са пухкавите ръчички с малките трапчинки! Едва ли има някой, който не би се изкушил да ги погали, ако има възможност.

Бебешките ръце имат магично излъчване. Те изразяват какво чувства и какво иска малкото. Те са неговата връзка със света. В тях е скрита толкова много сила, че благодарение на вродения си рефлекс за хващане нeколкодневното бебе може да се държи здраво на въже и тялото му да се люлее свободно във въздуха.

Кои фактори влияят на външния вид на бебето

Още в третия месец бебето се опитва да хване играчката или шишето с биберона. Още несигурно, но целенасочено пръстчетата му се движат към тези предмети. На шест месеца разперените пръсти на ръцете на бебето показват ясно какво точно искат и хващат предмета, когато могат да го достигнат. В този период с помощта на ръцете малките общуват напълно разбираемо за родителите. Бебето се изразява и с цялото си тяло, с мимиката, с гласа и с позата си. Но най-ясно говорят ръцете му. И колкото по-добре родителите разбират този език, толкова по-доволно ще е детето им. Установено е, че някои бебета са "трудни" и често плачат само защото се чувстват неразбрани.

Например Вие му предлагате игра, а то е уморено. Или го слагате да спи, точно когато е завладяно от желание за нови открития. Логично е, че протестът е бурен. С един поглед върху пръстите му това би могло да се предотврати.

Вече ми писна

Пръстчетата са леко свити, а ръцете леко прегънати и отпуснати – бебето е доволно, но в момента няма желание да играе или да му говорят. Посланието му гласи: Не ми предлагай нищо ново, по-добре ме остави на спокойствие.

Тъкмо сънувам

Бебето спи, ръцете му са свити в юмручета, очните ябълки се движат под клепачите – знак, че се намира във фаза на сънуване. Сънят му не е много дълбок, възможно е то скоро да се събуди. Затова по-добре стойте наблизо и отложете телефонния разговор с приятелката си за по-късно.

Искам да преживея нещо

Пръстчетата са разперени, ръцете и китките са леко напрегнати – бебето е любопитно за ново изживяване. То има желание за открития или игри. Сега е моментът да се занимавате с него.

Кисело съм

Ръчичките са свити, на външната страна на китката се виждат кокалчетата в основата на пръстите – детето е много възбудено. То или е уплашено, или го мъчи някаква болка. Трябва спешно да бъде успокоено и приласкано. Това ще стане най-бързо, като го вземете на ръце.

Първият час на бебето 

Ш-ш-т! Тишина, моля!

Очите са затворени, ръцете, китките и пръстите са толкова отпуснати, че веднага падат, ако ги повдигнете леко – бебето е във фаза на дълбок сън. Преди да се събуди, ще премине през фаза на сънуване. По възможност не го будете, защото в противен случай ще бъде объркано и за известно време непоносимо.

Изморено съм

Ръката е леко прегъната надолу, пръстчетата не са съвсем разперени, а са отпуснати – сега е време да сложите детето да спи. Ако се опитате да го заигравате или да му показвате нещо, има опасност да стане плачливо и недоволно. Затова по-добре му осигурете спокойствие.

Искам това…

Ръцете са напрегнати, сгънати, пръстчетата са готови за хващане – бебето иска да вземе в ръцете си играчката, шишето или това, което вижда пред себе си. Не го улеснявайте прекалено. То спокойно може да се протегне и да се напъне малко повече. Би било погрешно, ако сега вземете детето на ръце.