Необходимостта от фокус над психичното здраве в невръстна вързраст е обект на доклад на Британския кралски колеж на психиатрите, информира BBC. В него се посочва, че има все повече доказателства, че съвсем ранната грижа за психологичното здраве на децата е ключов фактор за предотвратяването на проблеми от психологическо естество в по-късна и зряла възраст, пишат от  medicalnews.bg

Д-р Бранимир Кирилов: Ценно е децата ни да разберат разликата между 'уча се' и 'преподават ми'

От медията допълват още, че според специалистите много фактори биха могли да увеличат риска от развитие на проблеми в детството. Така например тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотични вещества по време на бременност увеличават риска на неблагоприятни перинатални резултати, како и от психични заболявания на детето. Тежки негативни преживявания в детството, включително домашно насилие, физическо и емоционално пренебрегване и други са също предпоставка за влошено психично здраве в бъдеще. Негативното въздействие на подобни фактори може да се изрази чрез проблеми в сърдечно-съдовата, имунната и метаболитната системи, на мозъчното здраве и като цяло да доведе до психически и социални трудности в по-късна възраст.

Калоян - проплакал след 4 аборта и 2 години борба за второ детенце

Изследванията ясно показват, че бързото развитие на мозъка при малките деца влияе върху когнитивното, емоционалното и социалното им развитие. Това е периодът на формирането на трайни модели на взаимоотношения, които са в основата на развитието на детето, но също така биха могли да осигурят своебразна защита срещу отключване психични заболявания.

Основни правила при захранването на бебето

Поради обществените неравенства, които са в основата на социално-икономическата депривация, много от тези рискови фактори са по-чести сред групите с по-нисък социално-икономически статус, се отбелязва в доклада. Според проучване, децата в групата между 2 и 4 години в Англия, живеещи в домакинствата с най-ниски доходи, са два пъти по-склонни да имат някакво психично заболяване в сравнение с връстниците им, живеещи в домакинства със среден или висок доход.

В доклада се предлагат редица начини за предотвратяване на проблеми, касаещи психичното здраве при бебета и деца. Сред тях са предоставяне на подкрепа за майката по време на бременност, работа с родителите за насърчаване на привързаността към детето им и препоръчване на програми за родителство в ранните етапи от живота на детето.

Безопасно ли е захранването пред екран и как да го избегнем?

Периодът от зачеването до петгодишна възраст е от съществено значение за осигуряване на здравословното развитие на децата в зряла възраст. За съжаление, в този период често не се придава нужното значение и много хора не знаят за какви знаци трябва да внимават“, посочи д-р Труди Сеневиратне от Кралския колеж на психиатрите. По думите й по-голямата част от децата под петгодишна възраст с психични заболявания не получават необходимото ниво на подкрепа, която би им помогнала да станат продуктивни възрастни и да достигнат пълния си потенциал. „Психичното здраве в ранна детска възраст често се пренебрегва, но то полага основите за бъдещето на детето“, посочи и Джоана Муди от УНИЦЕФ Великобритания.