Знаете ли, че всеки втори родител трудно приспива за сън 6-месечното си бебе. Сънят през деня на повечето деца на тази възраст е кратък и накъсан, детето често се събужда в „кисело“ настроение. Според официално проучване публикувано в реномираното научно списание „Pediatrics“ близо 30% от децата имат различни смущения в съня до навършване на 3 годишна възраст. 

От векове в обществото ни живее митът, че е нормално бебето да не спи нощно време, да запива трудно за сън и често да се събужда в лошо настроение. Това „знание“ се предава от поколение на поколение. Вероятно всяка бременна жена е чувала поне веднъж съвета „Наспи се сега, че когато се появи бебето дълго време няма да имаш тази възможност“. 

Да, факт е, че повечето деца имат смущения в съня първите няколко години от живота си. Но в днешно време, все повече семейства отказват да приемат този проблем за даденост и се обръщат за помощ към консултант по детски сън.

С какво се занимават консултантите по детски сън?
Консултантите по детски сън са специалисти, чиято цел е да анализират проблемите със съня на бебето и да помогнат на родителите да ги разрешат. Например, детето ви се буди често нощно време, а през деня единственият начин да го приспите е като го носите в слинг. Добрият консултант по детски сън ще ви зададе редица въпроси свързани с навиците за сън на вашето бебе, как се храни, как реагира на промяна, с какъв темперамент е, каква е философията ви за неговото отглеждане и на базата на вашите отговори ще създаде стратегия и план за работа. Те точно и ясно ще отговорят на въпроса, как да помогнете на вашето дете да спи спокойно през деня и нощта.

Как да изберете консултант по детски сън?

1. Търсете сертифициран специалист
Когато избирате консултант по детски сън, намерете сертифициран специалист. Защо е важна сертификацията? Така можете да сте уверена, че консултантът има задълбочени познания в различните методи и техники за работа с детския сън. Сертифицираният специалист ще ви запознае с тях и ще ви препоръча най-подходящият подход за вашето дете.

2. Използва подходи, които са научно обосновани 
При изготвяне на стратегия и план на работа за дете със смущения в съня, редица консултанти стъпват основно на собствения си опит в отглеждането и работата с деца. Подходът и знанията им не са научно обосновани. Работете със специалист, който използва достоверни източници на информация.  Намерете квалифициран консултант, който подкрепя съветите и насоките за съня на вашето дете, с научни изследвания и клинична литература от доказани експерти. 

3. Допълнителни квалификации
Преди да изберете консултант по детски сън, добре е да проверите какви допълнителни квалификации притежава. Може да имат опит като медицинско лице или като психолог.

С какво би ви помогнало това? Допълнителната квалификация предоставя знания и експертиза в още една област. А това е предпоставка да разрешите проблема със съня на вашето дете още по-бързо.

4. Методи на работа
Консултантът с добра експертиза ще се увери, че детето е готово за промяна и ще се запознае с всички променливи, които афектират съня на бебето. Преди да започне работа с вас, ще събере подробна информация за навиците на сън на вашето дете. Ще проведе няколко разговора с вас и чак тогава ще ви консултира и посъветва, как да подобрите съня на детето.

В допълнение, всички консултанти по детски сън имат професионална философия, която „движи“ тяхната практика. Често, можете да я откриете в сайта на консултантите – страница „за мен“. За да постигнете успех е важно да работете с човек, с който споделяте сходни ценности

5. Проявява грижа и разбиране към вашите нужди
Изберете консултант по детски сън, за който вие няма да сте просто клиент 142. Добрият консултант познава семействата, с които работи. Проявява грижа и съчувствие, показва готовност да ви изслуша и да извървите заедно пътя към спокоен сън на детето.

6. Задава реалистични цели
Реалистични ли са резултатите, които ви обещава консултантът по детски сън? Твърди ли дадения консултант, че може за 2 дни да научи бебето ви да спи по цяла нощ? Не звучат ли тези обещания твърде добре, за да бъдат истина? Има редки случаи, при които децата наистина се научават за 2 дни да спят добре по цяла нощ, без да се събуждат. Но повечето деца имат нужда от време, за да променят ритъма и навиците си. По тази причина, добрият специалист трябва да може да зададе реалистични и постижими цели.

7. Избирайте мъдро
Когато търсите консултант по детски сън, на първо място разгледайте сайта им. Там ще намерите подробна информация за техните ценности, образование и подход на работа.

След това, запишете си час и поговорете с тях по телефона – по този начин ще се уверите, че този специалист може да ви помогне да разрешите проблема със съня на вашето дете.

Хората имаме различни ценности и стил на общуване. Важно е да се уверите, че имате сходни ценности с избраният консултант. Също така, преценете дали ви е приятен стилът на общуване на съответния специалист. Имате ли желание да разкажете повече за затрудненията, пред които сте изправени? Вдъхва ли ви увереност, че добре разбира вашия проблем и има уменията да го разреши?

Доверете се на усещанията си. Ако това е човекът, с който желаете да работите, направете следващата крачка и се погрижете за спокойния сън на вашето дете.