Представяме ви Ива Лапатова и Янита Кирова, или д-р Куку и д-р Пипи – медицински клоуни в четири болници в София: УМБАЛСМ „Пирогов”, Аджибадем Сити клиник Болница „Токуда”, Специализирана болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев” и МБАЛ Национална кардиологична болница. Те се срещат преди почти 10 години в 103-та аудитория на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където през 2016 г. завършват специалност „Театър на движението – пантомима” в класа на доц. Александра Хонг и проф. Александър Илиев. На първо място са мимове. Работят и като режисьори, актьори и преподаватели. А най-важната и отговорна работа в живота им е майчинството. Ива е майка на 8-месечно бебе Катерина, а Янита –  на бебе Емил, 1 година и 1 месец.

15152375 10154819354653112 962739316 o

Какво е медицинска клоунада?

Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс слага червения нос, облича се като клоун и премахвайки границата между себе си и малките пациенти, започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца сираци и здрави деца. В Израел пък актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни и назначаването им после в медицинските заведения в страната. Медицинските клоуни там са задължителна част от екипа на болницата. Те съпровождат малките пациенти дори до операционните. От август 2015 г. болниците в провинция Буенос Айрес се задължават със закон да назначават клоуни в педиатриите си като допълнителна терапия, която повдига настроението на хоспитализираните деца, на техните родители и на медицинските екипи. Медицинските клоуни не правим представления, като събираме децата в общи помещения. Ние влизаме във всяка една стая, където децата са лежащи, на системи, оперирани, превързани, със счупени крайници, с монитори до главите. И всичко се случва точно там, при децата, които имат нужда от нас. Посещаваме отделения с доста сериозни случаи – неврохирургия, гръдна хирургия, коремна хирургия, изгаряния, токсикология, кардиологично отделение и много други. Посещаваме интензивното отделение и реанимацията. Влизаме, когато има нужда, в манипулационните и асистираме по време на медицински интервенции като вземане на кръв, слагане на абокат, махане на конци, като абстрахираме детето от случващото се и правим възможно процедурата да протече най-леко и бързо както за детето, така и за медицинското лице. Помагаме на децата да осъзнаят, че лекарите не са страшни, а са добрите феи, които са там, за да помогнат, да не се страхуват и да им вярват повече.

Как Ви хрумна да създадете Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи?

Ива: Още по време на следването ни в НАТФИЗ разбрахме, че когато сме тандем, нещата ни се получават добре. Оттогава сме като „Куку и Пипи“, но не докторите Куку и Пипи, такива станахме малко по-късно. Водени от любовта ни към театъра и хората, започнахме да мислим как да използваме изкуството си, за да помагаме на хора в нужда. Искахме да последваме думите на Конфуций: „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да ти се наложи да работиш нито един ден през живота си”. И успяхме. Нашето хоби се превърна в наша професия.

Янита: Първата ни стъпка беше създаването  на Школа за пластически театър „Училище за щастие“, където всяка неделя, вече пета година, от 14:00 до 16:00 ч. в Читалище „Алеко Константинов – 1897“ ние обучаваме децата на това прекрасно и вълшебно изкуство – пантомимата. Следващата ни стъпка беше създаването на „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, което, разбира се, не се случи изведнъж. След един наш урок по пантомима съдбата ни запозна с Бате Николай, или проф. д-р Коко. Преминахме едногодишно обучение при него в УМБАЛСМ „Пирогов“, запознахме се в детайли какво е медицински клоун и какво представлява медицинската клоунада.

HRR 9064

По какъв начин популяризирате дейността си?  

Ива: Най-вече от уста на уста. Чрез самата ни работа, а именно срещите с нашите малки пациенти, техните родители и медицинските екипи. На нашата фейсбук страница „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ редовно предоставяме информация, всеки момент предстои да бъде достъпен и нашият сайт www.artmetamorfozi.com. Освен това сме канени от различни медии, имаме няколко репортажа в самите болници, както и интервюта в онлайн и хартиени списания. Участваме в конкурси и кандидатстваме в проекти на неправителствения сектор. Имаме авторски книжки „Клоунски рецепти и съвети“, или какво трябва да прави едно дете, за да бъде здраво, които при всяка възможност разпространяваме. През 2017 г. поставихме и един невербален театрален спектакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, който се игра два сезона в Театър „Сълза и смях“, а в момента отново търси сцена или покани от детски градини, училища, организации и фестивали. През 2018 г. поставихме втория ни невербален детски спектакъл по темата на авторските книжки „Клоунски съвети и рецепти за здрави деца“, който се играе в детски градини и училища и до днес. И двата спектакъла са синтез между пантомима, пластика, клоунада и са изключително интересни от гледна точка не само на тематиката, а и на това, че рядко могат да бъдат видени детски невербални представления в България.

IMG 0080

Какво точно лекува Вашата смехотерапия?

Ива: На всички е известно, че човек, който се смее – стига, разбира се, да се смее истински и от сърце, е щастлив човек. А щастливият човек е здрав човек. С други думи, смехът е здраве. И когато в съвременния ни живот ние сме затрупани със задачи и задължения, не си позволяваме да отделим време за смях. Та ние сме толкова заети. Изключително грешно от наша страна, защото смехът носи много повече ползи за здравето. Смехът е най-доброто лекарство и е повече от задължително всеки да си отдели нужното време за забавления и да му се наслади възможно най-пълноценно. А сега си представете, че сте в болнична стая и никак не Ви е до смях. И изведнъж влизат едни цветни, усмихнати клоуни, които по никакъв начин не сте очаквали точно тук и сега. Започвате да се смеете и захласвате в ситуацията. Забравяте къде сте, забравяте за болката, същевременно в организма Ви се увеличава количеството на ендорфините – вещества, които организмът ни произвежда, за да притъпи болката, повишават се антителата и това ни прави по-малко податливи на болести и вирусни инфекции. Нашият учител Бате Николай казваше: „Който е болен и се смее, оздравява два пъти по-бързо, а който е здрав, като тебе – защото ти си здрав, става два пъти по-силен!”.

IMG 0451

Чувала съм, че за артистите комедията е най-трудният жанр, т.е. най-трудно е да разсмееш публиката, по-лесно било да я разплачеш. Вие имате ли тайни похвати или закачки, с които винаги да провокирате усмивките на децата, с които се срещате?

Янита: Начинът е да превърнеш трагедията в комедия. Медицинските клоуни обръщат нещата надолу с главата, използват абсурда, използват въображението и магията и правят така, че да можеш да видиш нещата от друга гледна точка, в светлина, в която никога не си си и представял, че може да съществуват. Един малък пример е как лошият абокат мигновенно се превръща в един добър адвокат".

IMG 20181002 121349

Какви са творческите Ви планове занаред?

Янита: В момента ние действаме в 4 столични болници. Занапред се опитваме те да станат повече, и то не само в София, но и в цялата страна. Трудно е, когато почнеш да проправяш път, който не съществува. Ние нямаме традиции в медицинската клоунада и не е лесно да убедиш хората, че тя е ценна, необходима и дори задължителна в нашата страна. Не само в детските отделения, ами и в отделенията за възрастни. Освен медицинската клоунада, ние ще продължаваме да творим и да създаваме нашия малък свят на театъра без думи. Да учим децата в нашата школа. В момента Ива следва докторантура, специалност „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, а аз правя своята докторска дисертация в направление „Социология, антропология и науки за културата“  към ИБЦТ – БАН, което ни дава възможност да разширим нашите знания и да вървим напред.

Разговора проведе Деница Янкова