За разлика от други важни етапи в развитието, които често се случват в предвидим ред при типично развиващите се деца, приучването към гърнето може да бъде с променлив успех и времетраене. Различните деца започват да тренират с гърненцето в различна възраст и се движат със собствена скорост от пелените до пълния контрол на пикочния мехур и червата. Някои сякаш се научават за един ден, докато при други отнема месеци и това е напълно нормално.

Ново проучване показва, че децата, които започват тренировките в тоалетната на по-малка възраст (20 месеца или по-рано), обикновено имат нужда от повече време за свикване, отколкото децата, които започват след 24-месечна възраст. В резултат на това много родители изчакват с приучаването към гърне до третата година.

КЪРМЕНЕ И ЗАХРАНВАНЕ

Въпреки че е много трудно, ако не и невъзможно, да принудите дете да свикне с гърнето, преди да е готово, можете да предприемете някои стъпки, за да намалите до минимум необходимото време, а с него и количеството допълнително пране, с което ще се наложи да се справите:

  • Не започвайте, докато не видите ясни признаци за готовност. По един или друг начин, когато детето ви е готово да опита, то ще намери начин да ви покаже това. Сигналите ще станат по-ясни с времето.
  • Сведете до минимум времето, прекарано с пелени-гащички. Те вършат прекрасна работа, за да защитят пода и мебелите, но също така удължават времето за привикване към гърнето, спрямо обикновеното бельо. Попивайки влагата от кожата на детето, те вършат работата на обикновените еднократни пелени и премахват дискомфорта при изпускане на урина.
  • Покажете как се прави – свалянето на панталонките, сядането на тоалетната, пускането на водата. Децата обичат да имитират родителите си, така че личният пример може да помогне, ако времето е дошло.
  • Гърненцето или детската седалка за тоалетна чиния, са важни, не само заради физическия комфорт на детето, а и от психологическа гледна точка. Малките често се плашат от голямата тоалетна чиния. Освен това шарените цветове на детските принадлежности са така привлекателни за тях.
  • Направете сядането на гърнето рутинна част от деня. Не забравяйте да питате детето през целия ден дали има нужда да ходи до тоалетна, включително след събуждане, преди хранене, по време на игра и преди сън.

ПЪРВИ ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНОТО У ДОМА

Не забравяйте също, че сравняването на неговия напредък с други деца не е добра идея. Всяко дете се движи със собствено темпо, в зависимост от факторите, вариращи от емоционалната му зрялост до диетата му и течностите, които поема. Ключът за родителите е да бъдат търпеливи към напредъка на малкото, да продължават да ги окуражават, да изпращат положителни сигнали и похвали.