По една или друга причина около 40% от жените в България раждат с цезарово сечение. Ако сте една от тях, или ви предстои да преживеете секцио, е важно да бъдете достатъчно информирани и в състояние да разграничите фактите от митовете.

Ето няколко от най-разпространените митове за оперативното раждане:

  1. Ако си раждала с цезарово сечение, не се брои за раждане.

Олеле! Можете ли да повярвате, че това (нелепо) твърдение си проправя път до социалните мрежи. Всеки начин, по който раждате детето си – вагинално, чрез цезарово сечение, с или без упойка – се счита за раждане. Никой не е по-добър или по-малко законен от другия.

  1. Можете да насрочите секцио, ако желаете да избегнете вагиналното раждане.

В медицинския свят тази практика не се насърчава. Редно е цезарово сечение да бъде планирано, когато има медицинска причина за него. Особено като се има предвид, че секциото е сериозна операция.

Какво име да изберем за бебето

  1. По време на операцията ще бъдете в безсъзнание.

Често това не е така. Когато всичко по време на операцията върви по план, анестезиолозите използват епидурална или спинална упойка, която ви обездвижва от кръста надолу. Въпреки това е нормално да усещате допир. Това от своя страна означава, че в определени точки е възможно да почувствате силен натиск, особено в момента, в който се ражда бебето. Ако почувствате болка, говорете! Вашият анестезиолог може да помогне, затова не се колебайте да го информирате за всяко по-съмнително усещане по време на операцията.

  1. Няма да можете да видите бебето си в продължение на часове.

Това определено е мит, но е важно да се консултирате с болницата, където планирате да раждате. Контактът „кожа до кожа“ е много важен за майката и бебето в първия час след появата на новороденото, а жените, които раждат секцио, имат възможност да видят и подържат бебето си само в рамките на няколко минути. Някои болници все още прилагат по-стари политики, където бебето веднага се извежда от операционната зала и се държи далеч от майката по-дълго време. Добре е да знаете какво е важно за вас, за да можете да проучите възможностите на различните болници, преди да изберете.

5. Секциото е също толкова безопасно, колкото и естественото раждане.

Това за съжаление е мит. Усложненията по време на раждане, като повишена загуба на кръв, кръвоизлив, инфекции и образуване на тромби, които могат да бъдат твърде опасни и застрашаващи живота, са значително по-чести при цезаровото сечение. Ето защо то трябва да се извършва единствено при необходимост и медицинска препоръка. 

Да си майка на неспящо бебе – личен разказ, споделен с усмивка

6. Ако веднъж родиш секцио, всички следващи раждания трябва да бъдат оперативни.

За щастие, това не е вярно. Напълно възможно е да се опитате да родите вагинално след цезарово сечение. Този въпрос, разбира се, трябва да обсъдите с лекаря си, който ще прецени възможностите и рисковете според конкретната ситуация. 

7. Възможно е при цезарово сечение да не успеете да кърмите бебето.

Вярно е, че жените, които се подлагат на секцио по-често изпитват трудности при кърмене на бебето, но те невинаги са свързани със самата операция. Можете да използвате помощта на консултант по кърмене, който да ви покаже удобни позиции, да се увери, че сте достатъчно добре хидратирана и получавате нужната почивка по време на вашето възстановяване. Много майки, които са родили секцио, се справят успешно с кърменето.