След 3–4-ия ден млечните жлези на новороденото много често набъбват. Това явление се наблюдава еднакво често у момченцата и у момиченцата. То се свързва с хормоните, които навлизат от майката в организма на бебето, затова се нарича хормонална криза. Млечните жлези достигат големината на орех, понякога дори колкото юмручето на детето. Няма нито зачервяване, нито затопляне на кожата. При опипване жлезите не са болезнени. При натиск може да се изцедят 1–2 капки гъста и лепкава жълтеникава течност, наподобяваща коластрата у майката. В миналото невежи баби изстискваха тази течност, вие обаче никога не правете това, защото можете да отворите път на опасна гнойна инфекция (мастит). Тя не само може да разруши млечната жлеза, но оттам по кръвен път заразата може да се разнесе в целия организъм.

 КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Набъбването на млечните жлези се задържа една-две седмици, рядко до края на първия месец, и преминава спонтанно. Не се налага никакво лечение. При съмнение за възпаление най-добре се обадете на лекаря. Ако вашето бебе е момиченце, през първите дни след раждането може да забележите от половата му цепка да се показва оскъден стъкловиден прозрачен секрет, може да се появи и леко ръждивокръвенисто течение от половите органи, което изчезва за 2–3 дни. И това е нормално и не бива да ви смущава. Ако обаче забележите гноевидно течение от половите органи, заведете детето при лекар, защото това най-вероятно е израз на възпалителен процес.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Ако ли пък вашето бебе е момченце, трябва да знаете за физиологичното набъбване на тестисите през първите дни и седмици след раждането. То се наблюдава по правило при всички момченца. Тестисите могат да достигнат големината на лешник и повече, но остават неболезнени. В редки случаи това подуване може да се задържи и след първия месец.
Друга, също така нормална проява е събирането на течност между обвивките на тестисите – хидроцеле. В тези случаи тестисът може да достигне значително по-големи размери – колкото необелен орех. Засяга се само единият или пък и двата тестиса. Всичко преминава благополучно за няколко седмици и лечение не се налага. Ако обаче тестисът е доста уголемен, вие трябва задължително да спазвате правилото: при поставянето на пеленката между крачетата на бебето да повдигате половите органи към пъпчето, така че те да не се притискат от крачетата. Така ще избегнете евентуалната болка у детето.

*Из “Книга за майката”, Издателска къща “Хермес”