Гледахте ли епизодите в специалната ни рубрика с шеф-готвач Силвена Роу? Както знаете, стартирахме проект, в който си говорим за удоволствието от храненето, споделяме съвети за здравословно меню у дома, разказваме ви как да изградите полезни хранителни навици и още, и още

Акцент в третия епизод е злоядото дете. Приключение или може би не - предизвикателство, което е трудно да бъде преодоляно? С шеф-готвач Силвена Роу се опитваме да намерим причините, търсим правилния подход и се стремим да ви насочим към ключовите действия и решения, които ще ви доведат до отстраняването на проблема. Да видим какво научихме. 

ДЕТЕТО ПРИЕМА ХРАНЕНЕТО ЗА ИГРА 

Това е нещо нормално, така се започва. Когато детето у дома е злоядо, за всички близки това е много трудно, "то е просто като все едно, че се катериш по Еверст, но никога не стигаш на този връх". И все пак, принципи, водещи до успех, има. Много важно е родителите да не се отказват. Според изследвания, поне 7-8 пъти трябва да се опита.

yesГурме бебе с шеф Силвена Роу. Здравословни навици през 9-те месеца

Ключово за успешния резултат е да не насилваме и подкупваме детето! 

Съвет: Когато се предложи твърдата храна, нека тя е вариация от цветове и текстури, включете различни храни - морков, авокадо, броколи, грахчета. Нека детето си играе с ръце. Храната трябва да носи удоволствие, тя трябва да доставя наслада за всички сетива. Щом мъника си играе с нея, значи поне му е интересно. Силвена Роу съветва дори родителите съзнателно да превърнат храненето в играта. И нещо повече - нека самите те са актьори в тази игра. 

yesГурме бебе с шеф Силвена Роу. Малкото дете и вкусът към добрата храна

Един от най-важните принципи е да поддържаме храненето на нашето дете без конфликти. "Най-хитрият начин на едно малко дете да си отстои независимостта, е да откаже да яде." Детето контролира и тук идва конфликът родител-дете. 

ПОДКУПИТЕ НЕ РАБОТЯТ!

Ако детето отказва да яде храна, различна от сладкиши, родителите трябва да прибегнат до лека измама.

yesСилвена Роу със съвети за захранването на децата

Съвет: Направете торта от зеленчуци, изглеждаща досущ като сладко изкушение. Децата трябва да виждат храни в чинията си, дори и да не ги ядат. "Детето трябва да напредва с изобретателността си и с приключенството си в храненето." Няма нищо по-лошо от това едно дете да яде едни и същи храни. 

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ОПИТВА ВСЯКАКВА ХРАНА, БЕЗ ОБАЧЕ ДА ИЗБИРА ПО ЦВЕТОВЕ?

Залъгваме малчугана. Бъдете изобретателни и направете, например, кюфте, в което добавяте спанак, тиквичка, броколи, детето няма да се усети по никакъв начин. "Ако детето ви има наклонност да си хапва всичко, няма лошо да му сложите една голяма порция с всичко." Един ден детето ще опита едно, на следващия - друго.

Съвет: Сервирайте винаги разнообразие! Макар и детето да не яде всичко, нека в чинията винаги има разнообразие от храни. 

Още много ключови съвети получихме от шеф-готвач Силвена Роу. Беше любопитно и много интересно. 

Освен всичко, което шеф Роу ни сподели, разбрахме също, че в нейната книга ще открием безброй рецепти и идеи, с които ще забравим бързо за злоядото дете у дома.  

ГЛЕДАЙТЕ ЕПИЗОДА СЕГА:

 

enlightenedКНИГАТА ГУРМЕ БЕБЕ. МОЯТА КУХНЯ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ТУК: https://www.booktrading.bg/gurme-bebe