Бебето води захранването, когато вместо пюре, то хапва твърда храна на парченца, използвайки собствените си ръце. Да, по този начин ще избегнете миенето на блендера, но трябва да сте готови – най-вероятно подът ще има нужда от почистване!

Кога можете да опитате? Бебе на възраст над шест месеца, което може да седи самò, е готово да бъде захранено чрез този метод. То трябва да умее да слага храната в устата си самостоятелно. Не забравяйте, че ако има алергии в семейството, трябва да се консултирате с личния си лекар за това кои храни да предлагате.

Има няколко неща, които е добре да имате предвид, за да постигнете успех при захранването на бебето. И ние имаме няколко съвета, които да споделим с вас:

НЕ БЪРЗАЙТЕ

Това е много важно, когато сте избрали захранване, водено от бебето. Не бива да го пришпорвате. По-незрялото дете може лесно да се задави. Бебе, което седи нестабилно и недостатъчно изправено, може да преглътне нежеланата храна вместо да я изплюе, което да създаде проблем. В повечето случаи е препоръчително да се започне след шестия месец. Преди да започнете, уверете се, че бебето е изправено и избягвайте да давате каквито и да е ястия, които крият опасност от задушаване, като ядки или гроздови зърна. Не забравяйте, че бебето никога не трябва да се оставя само докато яде.

ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА БЪРКОТИЯТА

Захранването, водено от бебето, е същинска бъркотия. То ще се наслаждава да хвърля храната, за да види какво ще се случи с нея. Изберете лесно за почистване столче, защото то ще ви бъде от истинска полза, когато започнете. По-вероятно е детето да хвърля и разлива по-голямата част от храната си, вместо да я изяжда! Поставете завеса за баня или пластмасова подложка под столчето за хранене, за да направите почистването след това по-лесно, особено ако имате килими. Лигавниците с дълъг ръкав също са добра идея.

НЕ Е НУЖНО ДА ГОТВИТЕ ОТДЕЛНО

При захранването, водено от бебето, можете да му поднасяте обичайните семейни ястия. Просто избягвайте прекалено много захар и сол. Ако имате печено за вечеря, можете да дадете на детето парченца от картофите или зеленчуците. Ако сте направили домашно приготвена пица, тя също е добър вариант. Други подходящи храни са по-едрата паста, както и препечени филийки или меки плодове.

ОТСТЪПЕТЕ

Труден аспект на този метод за захранване може да бъде отказването на родителите от пълния контрол. Трябва да сте в състояние да отстъпите назад и да се доверите на вашето бебе. Не му помагайте да слага храна в устата си и не се притеснявайте, ако не яде много. Храната е свързана с експериментиране и учене през този период. То ще получава количеството мляко, от което се нуждае, независимо дали е адаптирано или кърма.

ПО-МАЛКО Е ПО-ДОБРЕ

Опитайте се да предлагате разнообразни храни. След като мъничето се научи да използва палец и показалец, можете да въведете плодове, стафиди, или грах. Не претоварвайте бебето с прекалено много храна. Два или три вида наведнъж са напълно достатъчни.

ТОВА Е СЕТИВНО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Не забравяйте, че „преди една годинка, храната е за забавление“, затова опитайте да гледате на захранването като на сетивно преживяване и много цапаща игра през първите няколко месеца. Да, вашето бебе ще играе с храната си, но това е важна част от неговото развитие. В крайна сметка то ще започне да яде, така че се отпуснете и се насладете.

НЕКА ПРАКТИКУВАТ

Дайте на бебето си лъжица, с която да си играе – някои родители мислят, че този метод означава, че лъжиците са забранени, но много бебета обичат да се хранят с тях. Те им помагат да се учат да поставят храна в устата си. Можете да помогнете, като я напълните с кисело мляко, преди да я дадете на своето дете.

НАПРАВЕТЕ ХРАНАТА ЛЕСНА ЗА ХВАЩАНЕ

Особено през първите няколко седмици. Макароните тип Фусили или Канелони са по-лесни за хващане от плоските и гладки видове. Превареният ориз е по-добър вариант, така че леко увеличете времето за готвене или смесете с малко сос. Нарежете твърдите храни на пръчици или кръгчета. Половинките или четвъртинките вършат добра работа при ябълки и круши. Нарежете наполовина бананите и оставете дъното на кората като „дръжка“. Предлагайте месото на тънки лентички. 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ РАЗЛИЧНИ ВКУСОВЕ

Намазването на различни храни върху филийка хляб или дори на пръстите на бебето е много бърз и лесен начин да му предлагате да опитва нови вкусове.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПОДЛОЖКИ С ЛЪЖИЧКА

Използвайте лигавник с подложка, която да „хване” част от разсипаната храна. Така бебето ще може да събере изпуснатите парченца и да опита отново.

СГЪСТЕТЕ ТЕЧНИТЕ ХРАНИ

Важно е бебето да може да вземе ястието с ръка. Докато то порасне, можете да използвате „ядливи” лъжички, като пръчици от моркови и целина, които да му помогнат с по-течните храни.

ЩЕ ОТНЕМЕ ВРЕМЕ!

Бъдете търпеливи – вашето бебе ще се нуждае от известно време, за да започне да се храни самостоятелно, но без съмнение този момент ще настъпи. Забавлявайте се заедно с него!