Изложба “История на “Майчин дом” в снимки и документи” бе открита днес в Народното събрание от Председателя на Парламента г-н Никола Минчев в присъствието на Ръководството на СБАЛАГ “Майчин дом”, заместник-министъра на Министерство на здравеопазването г-жа Невена Цанкова, представители на Президентството, ДАА, Западноевропейския митрополит Антоний, депутати и гости.

Уникално - първа среща с МАМА

В обръщението си г-н Минчев подчерта “лидерското място на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” като еталон в обучението по акушерство и гинекология и като болница, която винаги е въвеждала най-новите иновации и стандарти в специалността и грижите за майчиното и детсткото здравеопазване в продължение на почти 120 години”. Обръщение от името на Министерството на здравеопазването отправи и заместник –министър Невена Цанкова, която специално отбеляза че “идеята за експозицията показва пътя на една благородна цел, превърнала се не просто в реалност, а в гордост за българската акушеро-гинекологична наука и опора на всяко българка жена”.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, дмн, развълнувано сподели, че смисълът на тази експозиция е да покаже реализираето на една мисия и обединяването на усилията на царското семейство, българските народни представители, Българската църква и Столична община преди повече от 120 години, за да бъде открита болницата на 19 ноември 1903 година. “Затова смятам, че мястото на документална изложба за Историята на най-старата и най-голяма акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в Народното събрание е свързано с основната мисия в България да се раждат повече щастливи българчета. Защото “Майчин дом” е мястото, в което се ражда Новия живот и бъдещето на България – децата.

А Народното събрание е мястото, в което представителите на нашата нация коват законите и бъдещето на тези деца.“ Проф. Костов благодари за подкрепата за реализацията на експозицията на ДАА и разкри, че тя е трябвало да се случи преди 2 години, точно в деня на първия КОВИД локдаун. На финала на събитието свое поздравление и благословия отправи и Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний, Западноевропейски митрополит и Председател на Настоятелството на СБАЛАГ "Майчин дом”.

Знаменити майки споделят снимки, на които кърмят

В документалната експозиция "История на "Майчин дом" са показани малко известни архивни документи за най-ранната история на болницата. Акцент са единствените запазени кадри от деня на откриването на сградата, станало на 19 ноември 1903 г., снимки от първите отделения и операционни, снимки от евакуацията на болницата по време на Втората световна война, както и малко известни снимки, показващи функционирането на Майчин дом „Княгиня Мария Луиза” през изминалите почти 119 години.

Експозицията ще продължи до 14 юни в сградата на Народното събрание, след което ще може да бъде видяна в Централно фоайе на СБАЛАГ “Майчин дом”.