Д-р Радев, МЦ ,,Лора‘‘,  дава отговор какви инфекции да очакваме заедно със застудяването и как да се подготвим, за да запазим здравето си, реагирайки адекватно.

Висока температура
Високата температура е част от цялостния отговор на имунната система на тялото, обикновено причинена от инфекция.  Общоприето е, че средната нормална телесна температура е около 37°C (98.6°F). При възрастни температури по-ниски от 39.2°C обикновено не са опасни и не са повод за притеснение. 


Ето защо е хубаво да се свържете с вашия лекар за лечение, ако имате по-висока температура от посочената или ако е налице едно от посочените по-долу:  
● Температурата се задържа повече от три дни.
● Лекарства като ибупрофен и парацетамол не я свалят.
● Затруднено дишане.
● Болка или палпаторна болезненост в коремната област.
● Гадене или повръщане.
● Силно главоболие или схващане на врата.
● Гърчове: Те се наричат гърчове при треска и настъпват при 2% до 4% от децата до 5-годишна възраст.

● Необичайно поведение, промени в говора, объркване, раздразнимост.
● Трудно събуждане или повишена сънливост.
● Обрив от висока температура: Може да настъпи при някои деца. 
● Понижена микция
● Деца до 3 месеца имат температура над 38°C. 
● Деца над 3 месеца имат температура над 38,5°C.

Три аборта и много болка по пътя до туптящото сърчице

Освен това, при възрастни, нелекувана температура над 41°C може да бъде опасна. Ако вашата телесна температура достигне това ниво, вашите органи ще спрат да функционират правилно и ще настъпи недостатъчност. Дори и умерена температура може да бъде опасна при възрастни с белодробни или сърдечни проблеми, тъй като тя повишава дихателната и сърдечната честота. Освен това при лица с деменция високата температура може да доведе до влошаване на психичното състояние.

Емоционалното хранене и кръвната захар през 9-те месеца

Острата инфекция на дихателните пътища е сериозна инфекция, която затруднява нормалната дихателна функция. В много случаи основната причина може да бъде вирусна инфекция. Някои от най-обичайните вирусни инфекции, които засягат дихателните пътища, са: 

 


● Респираторен синцитиален вирус (РСВ): РСВ може също така да причини по-тежки инфекции, като бронхеолит (възпаление на бронхеолите на белите дробове) и пневмония (инфекция на белите дробове). Той е най-честата причина за бронхеолит и пневмония при деца до 1 година.
● Грипен вирус: Повечето хора, които се заразяват с грип, се възстановяват за период от няколко дни до две седмици, но някои развиват усложнения (като пневмония) в резултат на това.
● Човешки риноривус: най-честите инфекции с ЧРВ са леки, независимо, че в някои случаи той може да се свърже с обостряне на хронични белодробни заболявания, развитие на астма, тежък бронхеолит при новородени и деца, както и пневмония при хора в напреднала възраст и такива с увредена имунна система. 
● Парагрипен вирус:  В повечето случаи симптомите на ПГВ не са тежки и наподобяват тези на обикновената настинка. Понякога обаче симптомите могат прогресивно да се влошат и да доведат до инфекция на долните дихателни пътища в главния бронх на белите дробове (бронхит).

 

Днес детето ви харесва салата от моркови, но утре ще предпочете салата от домати. Хубавото е, че вкусът се възпитава, култивира, т.е. до известна степен може да се направлява.

● Коронавируси: Коронавирусите са голямо семейство вируси, които обикновено причиняват леки до умерени заболявания на горните дихателни пътища при хората. Възможно е лек случай на коронавирус да се развие в тежко заболяване. Дори и ваксинирани хора могат да имат високи нива на някои инфекции с COVID-19, ако щамът е мутирал в значителна степен. Тъй като вирусът мутира, той преодолява нашата имунна система и човек може да се зарази с коронавирус от мутация, която се различава от тази, срещу която е ваксиниран.   

Варицела
Варицелата е заболяване, причинено от вируса варицела-зостер. Той причинява сърбящ обрив с малки мехурчета, пълни с течност. Варицелата се разпространява много лесно при хора, които не са прекарали заболяването или нямат ваксина срещу варицела, при кашляне, кихане или пряк контакт с обрива.

Обривът, причинен от варицела, обикновено се появява между 10 и 21 дни след излагането на вируса варицела-зостер, и в повечето случаи продължава около 5-10 дни.

След появата си обривът от варицела преминава през три фази:
1. Леко надигнати петна, наречени папули, които се пукват след няколко дни. 
2. Малки мехурчета, изпълнени с течност, които се образуват за около ден, след което се пукат и изтичат.
3. Крусти и корички, които покриват спуканите мехурчета и преминават за няколко дни.

По отношение на лечението на варицела, по-голямата част от него е насочена към облекчаване на сърбежа на мехурчетата и предотвратяване на инфектирането на спуканите поради чесане, което се постига с използване на каламинов лосион и антихистамини за орален прием. 
Имунокомпрометирани пациенти, заразени с варицела, са изложени на значителен риск от разпространение на вируса и засягане на вътрешните органи, поради което е препоръчително да им бъде приложена антивирусна терапия. 

Никога не давайте НСПВС (особено аспирин) на дете с варицела преди края на инфекцията, тъй като това може да причини синдром на Рей, като е важно да се знае, че прилагането на други НСПВС (например ибупрофен) при деца с варицела е свързано с развитието на вторични кожни инфекции.

Скарлатина
Скарлатината е бактериално заболяване, причинено от същия тип бактерии, които причиняват стрептококовата ангина - стрептокок от група А. Скарлатината протича със светло-червен обрив, които обхваща почти цялото тяло. Тя е най-често срещана при деца между 5 и 15 години и почти винаги води до възпалено гърлото и висока температура. Червеният обрив при скарлатината обикновено започва от лицето или шията, а по-късно се разпространява към гърдите, торса, ръцете и краката. 

Други симптоми на скарлатината могат да включват:  
● ,,Ягодов" език: Когато езикът изглежда зачервен, с изпъкнали папили и с бели налепи 
● Температура над 38.00°C
● Възпалено гърло
● Увеличени лимфни възли 
● Болки в корема и главоболие 
● Ако не бъде лекувана, в някои случаи скарлатината може да доведе до по-сериозни състояния, които засягат сърцето, бъбреците и други части на тялото.

По отношение на лечението: Тъй като скарлатината се дължи на бактериална инфекция, като първа линия на лечение тя се лекува с антибиотици като пеницилин или амоксициклин. Ако заразеното лице има алергия към пеницилин, могат да се използват цефалоспорин, клиндамицин или еритромицин от първо поколение.

Най-честата причина за възпалено гърло (фарингит) е инфекция (вирусна или бактериална). Други възможни причини са: 
● Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ): разстройство на храносмилателната система, при което стомашната киселина се връща в хранопровода.
● Алергии:  Алергии към домашни любимци, плесени, прах и полени могат да причинят възпалено гърло.
● Сухота: Сух въздух в затворени помещения може да предизвика дразнене на гърлото.
● Дразнители: Замърсяване на въздуха на открито и закрито, като цигарен дим или химикали, може да причини хронично възпалено гърло. Дъвченето на тютюн, консумацията на алкохол и пикантна храна също могат да предизвикат дразнене на гърлото.
● Мускулни разтежения. Можете да предизвикате разтежение на мускулите в гърлото при викане, разговор на висок глас или приказване за продължителни периоди от време без почивка.

Превенция
Превенцията на рецидивиращо възпалено гърло включва избягване/управление на посочените фактори, както и мерки като:

Гаргара със солена вода: Гаргара със солена вода с 1/4 до 1/2 чаена лъжица трапезна сол, разтворена в 120 до 240 мл топла вода може да облекчи възпаленото гърло.
Овлажняване във въздуха: Използвайте овлажнител за въздух за елиминиране на сухия въздух, които може допълнително да раздразни възпаленото гърло.
Прием на много вода: Течностите поддържат гърлото влажно и предотвратяват дехидратацията.
Топли течности: чай или топла вода с мед може да успокои възпаленото гърло. Независимо от това, избягвайте да давате мед на деца до 1 година.
Често миене на ръцете и поддържане на добра хигиена
Избягвайте близък контакт с хора с възпалено гърло или симптоми на респираторна инфекция.

Не на последно място, ако възпалено гърло персистира, препоръчително е да се обърнете към вашия лекар за лечение.

Лимфните възли
Вашите лимфни възли играят важна роля за способностите на вашето тяло да се бори с инфекциите. Лимфните възли се увеличават в резултат на бактериална или вирусна инфекция. В редки случаи това се причинява от рак. 

Имунитет
През студените месеци поддържането на вашата имунна системна във форма е от особена важност за предпазване от сезонните болести. Зимният сезон често носи по-висок риск от настинки, грип или други инфекции. За щастие, има няколко проактивни мерки, които можете да предприемете, за да подкрепите и засилите вашата имунна система. 
Поддържане на богата на хранителни вещества диета:
A. Витамини или минерали
B. Цитрусови плодове като портокали, грейпфрути, лимони са отлични източници на витамин С.
C. Зелени листни зеленчуци като спанак и броколи съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат имунната система.
Контрол на стреса: Хроничният стрес може да отслаби имунната система. Прилагайте практики за намаляване на стреса, като например медитация, йога, упражнения за дълбоко дишане или практикуване на хоби в свободното време.
Редовни упражнения:  Извършвайте редовни физически упражнения за засилване на имунната система. Стремете се да провеждате физически упражнения за не по-малко от 30 минути през повечето дни от седмицата. Физическата активност подобрява кръвообращението, намалява стреса и укрепва имунната система.
Достатъчно излагане на слънце: Намаленото излагане на слънчева светлина през зимните месеци може да доведе до дефицит на витамин D, което се отразява на имунната функция. Прекарвайте време на открито през светлата част на деня, за да увеличавате нивата на витамин D.
Спазвайте добра хигиена: Измиването на ръцете със сапун отстранява микробите, като намалява вероятността от заразяване на вашата дихателна система при контакт с очите, носа или устата.
Добавки, подсилващи имунната система: Консултирайте се с лекар преди да приемате добавки, но разгледайте възможности като витамин С, витамин D, цинк и ехинацея, известни със своите имуноукрепващи свойства.
Обличайте се подходящо и с топли дрехи: За да се предпазите от много ниски температури, обличайте се с повече слоеве дрехи. Покривайте устата и носа, когато сте навън, за да предотвратявате притока на студен въздух, което може да отслаби защитата на вашето тяло. 
Приемайте течности: Пийте много вода през деня, за да поддържате оптимално функциониране на вашето тяло. Освен това, билкови чайове като зелен чай, чай от лайка или джинджифил могат да осигурят допълнително хидратиране и да укрепят вашата имунна система.