Казват, че природата е велик лечител, а нейните дарове
предлагат лек за всяка болка и страдание. Ако правите опити за бебе, опитайте да стимулирате репродуктивните си способности с помощта на фитотерапия. Тя е подходяща за съпътстващо лечение и при двойки с по-сериозни проблеми с безплодието.


Представяме ви растения, използвани още от древността в битката за мечтаното бебе. Преди обаче да стартирате с билколечението, задължително се консултирайте както с фитотерапевт, така и с акушер-гинеколог. Например жените, страдащи от епилепсия, сърдечни смущения и диабет, трябва да са особено внимателни с приема на билкови отвари. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ПИСМО ЗА ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА БИЛКИТЕ

Плодове от витекс (Agnus Castus)
Препоръчани още от самия Хипократ, те регулират менструалния цикъл и овулацията при жената. Ефектът им обаче е бавен и е нужен по-дълъг период на прием – около година. Не вземайте витекс в комбинация с хормонални препарати.

Червена детелина (Trifolium pratense)
Цветовете й съдържат много витамини (В1, В2, В6) и минерали (магнезий и калций). Червената детелина тонизира матката и помага за регулацията на женските хормони.

Ленено семе
От една страна, то помага за баланса между естрогените и прогестерона в женския организъм. А от друга – Ефективно е при мъжкото безплодие, като подобрява продукцията и качеството на спермата.

Масло от иглика (Primula)
Регулира цервикалната течност и женските хормони. Тъй като може да предизвика маточни контракции, взема се само през първите 14 дни на менструалния цикъл.

Коприва (Urtica dioica)
Ефикасно средство за подхранване и тонизиране на маточните тъкани. Богата на хлорофил и минерали, тя влияе позитивно на хормоналната система на жената и приготвя утробата за предстояща бременност. 

Листа от малина (Rubus idaeus)
В комбинация с червената детелина листата от малина са един от най-използваните стимуланти на репродуктивните способности.

Дамяна (Turnera aphrodisiaca)
Още от древността тази билка има славата на афродизиак. Но това съвсем не е всичко – тя регулира ендокринната и нервната система. А вече е известно, че стресът се нарежда сред значимите фактори за безплодието.

Китайска ангелика (Angelica sinensis)
Растение от Изтока, което влияе благотворно на кръвта. Съдържа желязо, витамини В12 и Е. Регулира менструалния цикъл и секрецията на естрогени. Не бива да се взема по време на мензес.

ВИЖ ОЩЕ: КОИ БИЛКИ КРИЯТ ОПАСНОСТ ЗА БЪДЕЩИТЕ МАМИ

Корени от лъжлив еднорог (Chamaelirium luteum)
Те имат тонизиращо действие както върху женските, така и върху мъжките репродуктивни функции. Подпомагат зачеването, но и предпазват от спонтанен аборт при рискова бременност. Билката обаче не трябва да се взема от бъдещи майки, които имат безпроблемна бременност.

Женшен (Panax Ginseng)
Прилага се най-вече при мъжки инфертилитет. Покачва либидото, както и количеството на сперматозоидите.