Всичко изглежда увеличено през лупа, когато сте бременна. Чели сте, разбира се, и сте чували, че почистващите препарати, инсектицидите, питейната вода и други вещества в къщата понякога са опасни за живота, особено, когато живеете за двама. В действителност обаче домът ви вероятно е изключително безопасно място за вас и за бебето ви – особено, ако добавите малко предпазливост към много здрав разум. Ето какво трябва да знаете за т. нар. битови опасности:
Домашни почистващи препарати. Миенето на кухненския под и полирането на кухненската маса навярно натоварва гърба ви, който носи и бебето, но не вреди на бременността ви. Все пак е по-разумно да чистите предпазливо, когато чакате бебе. Доверете се на носа си и на следните съвети:
- Ако почистващият препарат е с много силна миризма или излъчва силни изпарения, не го вдишвайте. Използвайте го в помещения с много добра вентилация или изобщо не го използвайте.
- Никога не смесвайте амоняк с продукти на хлорна основа – комбинацията отделя смъртоносни изпарения.
- Старайте се да избягвате продукти за почистване на фурни и течности за химическо чистене, чиито етикети предупреждават за токсичност.

- Носете гумени ръкавици, когато използвате силни продукти, така предотвратявате попиването на химикалите в кожата.

Олово. Излагането на олово вреди не само на малките деца, но на бременните и бебетата, които те носят. За щастие е лесно да го отбягваме, ето как:
- Понеже питейната вода е чест източник на олово, убедете се, че вашата не съдържа олово.
- Старите бои са основен източник на олово. Ако домът ви е строен преди 1955 година или по-рано и се налага да се свалят пластове боя (независимо по каква причина), стойте далеч оттам, докато работата приключи.

Във Варна се роди бебе с внушителни размери

- По-старите глинени съдове, керамиката и порцеланът също излъчват олово. Ако имате домашно изработени кани и чинии, вносни, антикварни или просто много стари, не ги използвайте за сервиране на храна и напитки, особено на такива, които съдържат киселини (цитруси, оцет, домати, вино, безалкохолни напитки).

Чешмяна вода. Тя все още най-добрата напитка у дома – в повечето домове водата от чешмата е напълно безопасна и годна за пиене. За да сте сигурна, че когато пълните чаша, пиете за вашето здраве – и за здравето на бебето – направете следното:
- Информирайте се в местната Агенция за защита на околната среда или в отдел на Министерството на здравеопазването относно чистотата и безопасността на питейната вода във водоема или в кладенеца (ако източникът на чешмяната вода е кладенец). При вероятност качеството на водата в дома ви да е различни от качеството на водата в района (поради остарели тръби, домът ви граничи с бунище или заради лош дъх и вкус), изследвайки я в лаборатория.

- Ако чешмяната вода не издържи теста, купете си филтър или използвайте бутилирана вода за пиене и готвене. Знайте обаче, че бутилирането не е гаранция за чистота на водата. Някои бутилирани води са по-замърсени от чешмяната вода, а други бутилирани директно от чешмата. Много бутилирани води не съдържат флуорид – важен материал за растящите зъби на бебето. Избягвайте дестилираната вода – тя не съдържа полезни материали. За да ограничите нивото на оловото във водата, която пиете, използвайте само студена вода за пиене и за готвене (горещата извлича повече олово от тръбите).

Естествена бременност с близнаци след неуспешно инвитро

Пестициди. Не понасяте съжителство с хлебарки, мравки и други гадинки? Тогава се налага да ги унищожите с химически пестициди. За щастие при известни предпазни мерки бременността и унищожаването на насекомите са напълно съвместими. Ако в квартала ви пръскат против насекоми, избягвайте да стоите продължително навън. При възможност се борете с насекомите с природни средства. Вкъщи използвайте „капани” за насекоми, стратегически разположени по любимите за насекомите места, за да се отървете от хлебарките и мравките, използвайте кедрови кубчета вместо нафталин в ф=гардеробите или потърсете в биомагазините нетоксични и щадящи околната среда пестициди. За повече информация за природните средства против насекоми се обърнете към местен отдел на ХЕИ или към местната „зелена” организация

Изпарения от бои. В цялото животинско царство периодът преди раждането (или снасянето на яйца) е свързан с трескава подготовка за появата на новото поколение. При хората плановете включват пребоядисване на бъдещата бебешка стая. За щастие днешните бои не съдържат олово и живак, но има достатъчно добри причини да връчите четката на другиго, възможно е раздразнение на носа и предизвикване на гадене.

Честита двойна радост – мечта в действие

„Зелено решение”
Търсите начин да дишате по-леко у дома? Напълнете жилището с живи растения, които поглъщат замърсителите на въздуха и го обогатяват с кислород. Избягвайте растения, които са токсични при поглъщане.