За никого не е тайна, че все повече българи напускат красивата ни родина, за да търсят по-добър живот в така наречените „западни държави“. Към темата проявявам не само професионален, но и личен интерес, защото преди 16 години аз също напуснах България, за да изучавам психология във Франция. Тогава бях на 18 години. Не крия, че е много по-лесно човек да се адаптира към новата реалност, манталитет и начин на живот, когато е млад и когато е необвързан. Много по-трудни и комплексни са нещата, когато имаме деца в ранна възраст.

В тази статия ще обърнем внимание на семействата, които планират да се установят в чужда държава със своите млади рожби.

Напускаме България. Ами сега?

Плановете за преместване винаги вървят ръка за ръка със страха от непознатото. Това е нормално, защото семейството не знае как точно е организиран животът в чуждата страна. Много сънародници правят грешката да отидат на чуждото място, без да са се информирали достатъчно или като са получавали информация само от групи за взаимопомощ на българи в интернет. Шест месеца или година преди датата на преместването трябва да бъдете наясно какви документи за пребиваване и работа са необходими; как се намира квартира; как се намира работа; как се кандидатства за ясла и детска градина – казано накратко, трябва да се информирате детайлно за новите условия на живот.

Графикът на бебето в утробата

Липсата на информация прави хората уязвими. Те могат потенциално да се превърнат в жертва на недоброжелателни чужденци или сънародници, които да експлоатират труда им, превръщайки живота им в омагьосан кръг за оцеляване. Родителите са много по-уязвими от необвързаните хора, защото носят отговорност не само за себе си, но и за децата си.

Не на последно място – хората масово правят грешката да се преместят, без да са научили писмено и устно чуждия език. Грамотността е основен фактор за нормалния и добър живот. Представете си как би бил животът ви в България, ако не можехте да пишете и да четете. Не много добър, нали? Същото е, когато живеете в Англия, Франция или Германия.

Как да постъпя със семейството?

Преместването на ново място винаги обхваща период на адаптация, която може да бъде по-лесна или по-трудна. Клиничната ми практика със семейства българи ме подтиква да твърдя, че най-безопасният начин е първо да се установи таткото, да намери дом, да започне работа и да подготви всички документи за идването на семейството. По този начин потенциалният стрес по време на адаптационния период няма да пада върху цялото семейство, няма да предизвиква напрежение, скандали и други отрицателни емоции и таткото ще има достатъчно време да разучи новата ситуация.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Как да постъпя с децата?

Най-оптималната стратегия е децата да дойдат, когато семейството е установено и е ясно как протича животът в новата страна и как стоят въпросите с ясла и детска градина. Една от характеристиките на българската култура е майката да се грижи за децата си през първите две или три години от живота им. В този случай трябва да се установят условията за детска помощ и дали заплатата на таткото ще бъде достатъчна за нуждите на семейството.

Как се адаптира детето?

Много от вас ще бъдат изненадани да прочетат, че децата се адаптират изключително бързо към промяната. Колкото по-малки са, толкова по-лесен и ефективен е този процес. Не се страхувайте за децата си, страхувайте се за себе си! Какво означава това? Знайте, че много често родителите проектират страховете си върху децата. Опасенията ви, че децата ще изпитат трудности към новото място, всъщност са вашите собствени опасения за вашата адаптация.

Българите сме етнос, който от гледна точка на култура, манталитет и възприятие на света лесно се приспособява към така наречения западен начин на живот. Това е така, защото сме европейци и защото от географско-историческа гледна точка сме съжителствали и сме се смесвали с голяма част от останалите европейски народи. Друга характеристика е, че сме бели. Това означава, че вашето дете по никакъв начин няма да се различава от децата на западните страни. То ще говори новия език без акцент и ще носи в себе си двете култури. Различието е факторът, който пречи на адаптацията. Расата, акцентът и културата са нещата, които ви отличават от хората в новата държава. За разлика от африканските или арабските народи например, които расово и културно се отдалечават многократно от Западна Европа, при българите различията са много по-малко.

Майка от смесена раса ражда близнаци с различен цвят на кожата

Разбира се, ако ви е по-изгодно от финансова и от организационна гледна точка, таткото може да работи в чужбина, а семейството да остане в България. Няма верен или грешен избор. Изборът се прави въз основа на семейното щастие и равновесие. Тук имайте предвид, че колкото по-късно децата се преместят, толкова по-трудна е тяхната адаптация. Ако желаете трайно да се установите на ново място, по-добре е децата да са малки. Това е защото колкото повече расте едно дете, то съставя свой кръг от интереси, приятели и занимания, които са свързани с географското разположение на семейството. Детето може да се почувства изтръгнато и лишено от своя живот и приятели. Това няма да му попречи да се приспособи към новата реалност, но е възможно да бъде съпътствано с поведенчески проблеми и отрицателни емоции. В училище ще му бъде необходимо повече време да научи новия език и да разбере динамиката на приятелствата и общуването. С други думи, то трябва да усвои една нова система на общуване.

Как се адаптира майката?

Майките, които остават вкъщи, за да се грижат за децата си, често се изолират социално и лингвистично. Подготовката за преместването трябва да включи и планове за социалната адаптация на родителите, защото от тяхното психично здраве зависи равновесието на семейството.

Запомнете: преди да се преместите, се информирайте детайлно за това, което ви очаква. Колкото по-малки са децата, толкова по-бързо се адаптират.