Кампанията по пълното преобразяване на детското отделение в МБАЛ „Добрич” бе открита официално днес от Фондация „За доброто“ и болничното заведение. Местното детско отделение става част от мащабния проект „Светулка“, който цели подобряване на средата в детското здравеопазване в страната.

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Предвидено е 13 стаи в отделението да бъдат обособени на три сектора по възраст - кърмачески, детски и юношески. Предвиден е и интензивен сектор с пет легла. Пациентите ще разполагат с леглова база от 28 легла и 10 разтегателни фотьойла за придружители.

Коледен (зелен) Базар за родители и забавления за деца

Освен че отделението ще бъде основно ремонтирано и променено функционално, то ще придобие цветен и дружелюбен вид. Мебелите ще бъдат изцяло подменени с нови, придружителите на децата ще имат много по-голям комфорт, ще разполагат с кухненски кътове, места за хранене и отдих. Запазената марка на проект Светулка - цветни и вълшебни рисунки по стените няма да липсват отново. Архитект Магдалена Славова - основен архитект на проекта - се е погрижила да уважи традиционните за региона теми.

Ще бъде изграден и съвсем нов детски кът, за да продължат децата да играят и да учат, да не се увстват изолирани и да запазят връзката си с външния свят.

КРЪВНА ГРУПА НА БЕБЕТО - ПРОБВАЙ НАШИЯ КАЛКУЛАТОР

Дейностите ще продължат между 6 и 8 месеца. Отделението ще бъде изнесено в друга част на болницата, така че приемът на деца да не спира, а ремонтните работи да не пречат на лечебния
процес.

От Фондация “За Доброто” отбелязаха днес, че според проучванията, когато средата е предразполагаща и поставя детето в центъра на вниманието, това насърчава и подобрява резултатите от лечението.

Създадохме „Светулка“, защото всяко дете заслужава да запази усмивката и пламъчето в очите, дори в трудния период на престой в болницата. Всеки медицински работник заслужава да работи в модерна и функционална среда, така че да бъде мотивиран и удовлетворен. Средата може да лекува, но може и да разболява“, коментира Надежда Рангелова,председател на Фондация ”За Доброто”.

Проект Светулка на фондация „За доброто“ създава цветни и светли, уютни и комфортни пространства за децата пациенти вече две години. Фондацията е преобразила 6 детски отделения в болници в страната. Тази година ще бъдат променени още 4.

Началото на преобразяването беше обявено в зала Шафхаузен в МБАЛ "Добрич" в присъствието на директора на болницата д-р Георги Желязков, лекари и сестри, представители на общината и местния бизнес, както и представители на Фондация “За Доброто”.

Преобразяването е остойностено на около 500 000 лв. “За Доброто” си партнира с Фондация „Америка за България“ в проект Светулка в Ловеч и Велико Търново, а сега и в Добрич. От Фондация ”За Доброто” вярват, че ще намерят партньори сред местната общност, за да се осигурят 200 000 лв и да бъде изпълнен проектът в неговата цялост за всички деца в региона.

Ако желаете да дарите, може да го направите:

По сметката на Фондация За Доброто: IBAN номер: BG91RZBB91551012773591 Основание: Светулка Добрич

или

По сметката на МБАЛ "Добрич": IBAN: BG81FINV91501016884394 Основание: Светулка Добрич