Щом щъркелът долети с малкото вързопче на прага на дома, сякаш интимните моменти между мама и татко изхвръкват през прозореца. Защо първата година след появата на бебето често се оказва сериозно изпитание за сексуалния живот на младите родители и какъв е пътят да се преодолеят трудностите? „9 месеца“ потърси професионалното мнение на д-р Михаил Околийски – сексолог, експерт в Националния център за опазване на общественото здраве и анализи и терапевт към „Проект Св. Наум“ (групова практика за специализирана медицинска помощ – www.proecta.org).

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Неизказани страхове
След като бебето дойде на бял свят, на дневен ред се появяват и страховете на двойката, свързани с връщането към нормалния ритъм на интимния живот. „Кърмачето става център на вселената за младото семейство. Цялото внимание, грижи, нежност и благи думи са насочени към него. Това може да провокира бащата подсъзнателно да вижда в лицето на детето конкуренция за вниманието на жената. Възможно е да се почувства на втори план, което да потъпче мъжествеността му. Новата ситуация може да породи противоречиви чувства и у жената. През 9-те месеца бъдещата майка е била център на внимание. След първоначалната еуфория от раждането обаче тя усеща, че интересът на околните към нея е бил толкова силен заради корема, а не заради личността й. Това може да събуди в нея тъга, да я накара да се чувства незабележима“, коментира д-р Околийски. Въпроси от рода „Дали ще ме хареса отново?“, „Способна ли съм отново да бъда изкусителката, която той да пожелае?“ терзаят ума на доста млади майки.

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА - СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

Според лекарските препоръки около месец и половина след раждането половият живот може да се възстанови, но настъпилите промени в тялото на жената след бременността я карат да се чувства непривлекателна и често слагат бариера пред желанието й да получава ласки. На първо място тя поставя детето и загърбва своите нужди. В същото време партньорът й не разбира защо тя го отблъсква.Това е омагьосан кръг, в който, ако между партньорите останат недоизказани притеснения, може да се стигне до катастрофални последици в отношенията на двойката“, предупреждава сексологът.

Отговорни са и хормоните
Виновници за обърканите емоции са и хормоналните промени, настъпващи в организма на родилката. „През бременността продукцията на прогестерон и естрогени нараства около 10 пъти. Непосредствено след раждането обаче протича обратен процес на рязък спад– въпросните хормони възвръщат нивата си отпреди зачеването. Често резултатът е чувство на тревожност и несправяне с новите реалности. Леката форма на тъга след раждането се наблюдава при 50 до 80% от жените, но може да се стигне и до по-тежки състояния, като апатия към действителността и т.н. Особено важна в този период е съпричастността на таткото. Първите месеци с кърмачето, в които често младата майка страда от хронично недоспиване, не са подходящо време таткото да се отдаде на сладък сън и почивка. Той трябва да е до своята половинка, да будуват заедно, да поема част от грижите за бебето, да я отменя. А липсата на помощ и солидарност от страна на партньора може да отключи много конфликти“, предупреждава експертът.Две вселени
Двата пола имат свои специфики, свързани с разбирането за интимност. „Това ясно може да се изрази във формулировката, че жената иска секс, когато разбере, че е обичана, а мъжът се нуждае от секс, за да се почувства обичан. По принцип в съзнанието на българина понятията „секс“ и „интимност“ се препокриват, но това е погрешно. Интимността включва всичко, свързано с близкото общуване между двамата партньори – споделянето, смеха, сълзите и... физическата близост. Дори и непосредствено след раждането интимността може да се проявява както чрез нежни думи, така и чрез ласки – масажи и докосвания (дори сексуално стимулиране, но без проникване). Често българските мъже подценяват важността на думите, на интимната атмосфера, а действат на принципа „От вратата за краката“, споделя наблюденията си д-р Околийски.

Къде ще спи бебето
Според сексолога грешка, която доста млади родители допускат, е решението им бебето да спи при тях на семейната спалня. „Така със сигурност ще им е по-трудно да запалят отново искрата на половия си живот. Най-добрият вариант е бебето да спи в собствено креватче, а по-късно и в отделна стая“, категоричен е терапевтът.

Янина Иванова