Когато открият сходство между чертите на бебето и собствените си черти, родителите се чувстват още по-близки с детето и изпитват необяснима гордост...

Погледнато генетично, детето е точно смесване от мама и татко
От мама произлизат 23 хромозоми, от татко – също толкова. Двамата родители обаче носят в себе си генна информация от много поколения, която при всяко ново бебе отново се свързва. Така детето може да е копие на бащата или въобще да не прилича на него. А при братчето или сестричето генната “лотария” се грижи да предоставя нови изненади от милиардите възможни комбинации. Затова например се срещат черни и бели близнаци (когато те са двуяйчни, разбира се), което означава, че едното бебе е с тъмна кожа като мама, а другото е белокожо като татко. Това все пак е много рядко – генетиците оценяват възможността двойка с различен цвят на кожата да създаде черно-бели близнаци на едно на един милион.Интересното е, че и при еднояйчните близнаци, които са получили еднакви наследствени заложби, често могат да се открият фини разлики. Това зависи от различното „включване” на едни и същи гени.
Естествено вие искате да знаете дали бебето ви ще се роди с кафявата коса на татко и сините очи на мама. Както Грегор Мендел показва със своите експерименти още през XIX век,


определени признаци доминират и се утвърждават
– например тъмните очи и тъмните коси.

Но това не винаги става. Затова русокосите и червенокосите няма да изчезнат, както често се твърди. И затова родители с кафяви очи и тъмни коси могат да имат бебета със светли очи и светли коси, когато предразположението за това е налице във фамилната биография. И това става често!
Може да се каже, че някои белези прескачат едно поколение, например косопадът. Учените са установили, че голото теме по-често се наследява от дядото по майчина линия, отколкото от таткото.
А лицето, което е еднакво при мама и дъщеричката? Разбира се, малката може да е възприела чрез имитиране от майка си издадената напред долна устна. Учени обаче са проследили мимиките на слепи, които никога не са виждали роднините си, и са открили типичен израз на лицето в рамките на семейството.

Понякога изглежда, че и
вкусовите предпочитания се наследяват

Най-често обаче при тях става въпрос за подражание – например синът не обича тиквички като таткото. Децата утвърждават вкуса си чрез опитване.
Какво още се унаследява? Късите пръсти, слабият емайл на зъбите, цветното късогледство и предпочитанието към използване на лявата ръка са част от примерите. Днес с генетичен тест могат да се установят повече от 900 наследствени заболявания.
Ако обаче майката страда от алергия, тестовете не могат да предскажат дали при детето по-късно също ще се развие нейната алергия. То е наследило най-много генетично обусловеното предразположение към нея.

А интелигентността?
Известни са много гени, които оказват влияние върху поведението и интелигентността. Процентно обаче това не е достатъчно изяснено. Интелигентността също е заложена в гените, но част от нея се определя от обкръжението, възпитанието и преживяванията.
И за характера е от значение какво успява да реализира детето от своя потенциал.
В края на краищата какво научаваме от генетиците? Когато наблюдаваме влюбено бебето си в креватчето, не можем да променим нищо в наследствените му заложби. Можем обаче да му помогнем да стане личност, която оползотворява най-добре възможностите си.

Соня Найденова
психолог


Един убедителен пример

Изразената трапчинка на брадичката при
Лени, 5 мес., е същата като на татко. Когато семейството на Лени е в някой супермаркет, често се случва едно и също – някоя сърдечна лелка смята, че малкото момиченце е момче. Не помагат дори розовата шапка и розовото яке. „Та това е момченце! С тази изразена брадичка!” Да, ама не – спокойното бебе в количката е момиченце. Обаче то е първият член на семейството от женски пол с характерната
 трапчинка на брадичката. Татко, дядо, чичо могат да се разпознаят с такава трапчинка, а сега и Лени се нарежда между тях.