Днес повечето родители узнават пола на детето си месеци преди то да се роди. Понякога обаче тази истина може и да е разочароваща...
Сигурно си спомняте кадри от някогашни филми. Жена ражда, крещи, косите й са залепнали от пот. Тя стене, напъва и се бори. След това изведнъж след най-силния вик настъпва тишина. Жената се отпуска изтощена. Чува се детски плач и облекчен глас казва: “Момче е!” “Момче е!”, “Момиче е!” Днес в родилната зала тези думи рядко не предизвикват вълнение.

Провери: Калкулатор за пола на бебето

Благодарение на все по-съвършената пренатална (предродилна) диагностика полът на детето вече не е тайна, която се разкрива чак при раждането. Около 16-ата седмица на бременността чрез ултразвуково изследване може да се установи дали в майчината утроба се развива момче, или момиче. Повечето родители използват методите на новото “пророчество” и искат по възможност рано да узнаят дали ще имат син, или дъщеря.
Въпреки че повече от 80% от бъдещите родители твърдят, че им е все едно какъв е полът на бебето (важно е то да е здраво!), все пак майките и бащите има поне мъничко предпочитание към единия или към другия пол. И съответно в момента на истината са и мъничко разочаровани.


Валентина Юриева, майка на вече 3-месечен син, разказва, че в началото на бременността е била много любопитна какъв ще е полът на детето. Затова при ехографския преглед през 17-ата гестационна седмица (г.с.) е помолила лекаря да й го съобщи. В продължение на 6 седмици след това тя е очаквала дъщеря и се е радвала, тъй като лекарката е била сигурна, че бебето ще е момиче. Месец след това друга лекарка й задала въпроса дали иска да разбере пола на бебето, но Валя се усмихнала скептично. Бъдещият татко пък вече се бил примирил, че детето няма да стане футболна звезда, а принцеса върху леда. Изненадата и на двамата обаче била огромна, когато лекарката съобщила, че детето със сигурност е момче.
Валя е била шокирана, тя си била мечтала как ще купува прелестни роклички за малката си кукла, как след години двете ще споделят свои женски тайни и т.н. Още по-голямо било разочарованието от пола на нероденото дете в семейството на Мариана Ясенова, която вече е имала две дъщери. Всичките й близки се надявали, че третото й дете ще е момче. Вярно е, че таткото обичал двете си дъщери, но и той силно вярвал, че най-после ще има мъжка подкрепа в семейството.
В деня на ехографския преглед Мариана и съпругът й едва не се скарали заради яда, който обхванал бащата.
Когато по време на прегледа лекарката съобщила, че плодът най-вероятно е момиче, бащата напуснал кабинета и се прибрал вкъщи. Момиче?

Проверете: Калкулатор за кръвната група на бебето

Какви излъгани надежди!
След това таткото се мъчел да се оправдае, че просто е имал нужда да излезе на чист въздух и че естествено се радва, че детето е здраво. В продължение на три дни обаче не хапнал и почти през цялата бременност трудно прикривал разочарованието си. Едва по време на раждането полът на бебето престанал да го интересува. По-важно за него било Мариана да е добре и бебето да е здраво... Днес този татко се гордее с женското си царство.
Момиче или момче – всяка четвърта родителска двойка не желае да знае това преди раждането. И Светлина Томова е от тези родители. Още от началото на бременността тя решава, че не иска предварително да разбере какъв ще е полът на детето. Бъдещата майка иска това да остане изненада!
Тя изтъква три причини за нежеланието си да узнае момиче или момче ще е детето й. От една страна, предпочита вълнението, свързано с неизвестността. От друга – не й харесва да има предварителни очаквания за качествата на детето, които всъщност не би могла да познава. Третата причина Светлина обяснява с изнервящите я периодични прегледи и изследвания през бременността. Да знае пола на бебето, всъщност е единственото нещо, за което сама решава дали го иска, или не го иска. Тя се надява, че детето ще е момиче и мечтае за това. Твърди, че никак няма да е разочарована, ако лекарят или акушерката обявят “Момче!”, докато тя изтощено се отпуска.

Експертно мнение: Всичко под контрол...

Д-р Мехтхилд Найсес, акушер-гинеколог, ръководител на Сектора по психосоматична гинекология и акушерство към Медицинския университет в Хановер (ФРГ), отговаря на най-често задаваните му въпроси, свързани с избора да се знае ли полът преди раждането, или да остане изненада.

Днес повечето родители знаят доста преди раждането дали детето им ще е момче, или момиче. Това има ли значение за бременността?
Полът на детето е допълнителна информация, която конкретизира представата за бебето. Когато през 70–80-те години на миналия век пренаталната диагностика постигна голям напредък, имаше и критики, че още преди раждането са известни толкова много неща за бебето. А колкото повече се знае за него, толкова по-малко пространство остава за мечтите. Представите обаче за още нероденото бебе са много важни за създаването на връзката между родителите и детето. Това е нещо подобно на влюбването – в началото на запознанството голяма роля за сближаването имат преди всичко мечтите и идеализирането, които помагат за щастливата връзка.

Всъщност кои са последствията, свързани с предварителното узнаване на пола?
Често на бебето в утробата се приписват определени качества. Някои деца се възприемат като много жизнени, други като своенравни или кротки. Ако се знае полът на детето, тези качества се конкретизират според общоприетите клишета. На момичетата се приписва нежност, а на момчетата – повече енергия и жизненост. Освен това детската стая и облеклото се съобразяват с пола. Тази нагласа до голяма степен шаблонизира очакването и го вкарва в някакви изтъркани рамки.

И все пак – защо повечето родители искат да разберат по-рано от какъв пол ще е детето им?
Смятам, че това има връзка с все по-силната потребност на човека да упражнява контрол. Кой днес се примирява просто ей така със съдбата си? Всеки иска да знае какво го очаква, за да се подготви активно, да го промени в желаната посока.
От друга страна, винаги има стремеж към повече спокойствие и към оставяне на възможност нещата просто да се случват. Затова и някои бъдещи родители не желаят лекарят да ги информира за пола на бебето им.

Дали след съобщаването на истината често не следва голямо разочарование?
Сигурно това се случва често. Колко голямо ще е разочарованието обаче, зависи от личността (култура, манталитет, възпитание...) на родителите. За разлика от страни като Индия и Китай, където все още се прави аборт, ако нероденото е момиче, в развитите държави акцентът преди всичко е детето да е здраво. По принцип разочарованието не е толкова силно, а и след като се появи на бял свят, бебето носи такова щастие, че ядът от “погрешния” пол обикновено бързо се изпарява.