Възможно е проблемите със стомаха през бременността да се обострят, особено ако жената страда от гастрит или язва. Виновник за това е повишеното ниво на прогестерона в организма на бъдещата майка. 
При жени в напреднала бременност киселини могат да се появят и когато уголемената матка започне да притиска съседни органи, включително и стомаха. В резултат се намалява стомашният обем и когато жената похапне по-обилно, храната не може да се задържи в стомаха и се връща нагоре към хранопровода.


Това предизвиква усещане за киселини.

За да не провокирате появата им, избягвайте люти, кисели и твърде солени храни. Хранете се по-често и по малко. Ако чрез това не се постигне нужният ефект, можете да прибегнете и до медикаменти. Първо опитайте с антиацидни препарати (например талцид), които правят своеобразен филтър и предпазват стомашната лигавица от дразнене. Ако и това не помогне, можете да вземате т.нар. Н2  блокери (например ранитидин), а като следваща мярка –т.нар. инхибитори на протонната помпа. Тези медикаменти не са рискови за бременността, но все пак е задължително да ги вземате единствено след консултация с акушер-гинеколог.

Ето още няколко съвета, за да се справите с неприятните киселини:

  • Избягвайте приема на прекалено големи порции храна.
  • Ограничете количеството на мазни и пържени храни. Ограничете пикантната храна и кофеина.
  • Зеленчуците са препоръчителни във вяшия хранителен режим – приготвени на пара или печени.
  • Преди хранене може да пийнете една-две глътки топла вода, това успокоява стомаха по време на храносмилането;
  • Пийте повече течности и включете в дневното си меню супи.
  • Носете дрехи, които са по-свободни около кръста.
  • Останете изправени или седнали 1—2 часа след закуската.
  • Спете подпрени на възглавници в полулегнало положение или надигнете леглото от към главата.
  • Ако се наложи да вземете някакви лекарства против киселини в стомаха се консултирайте предварително с вашия лекар, който ще ви изпише антиациден препарат.

Кои храни да включите във вашия хранителен режим през бременността?

  • Пълнозърнест хляб и макаронени изделия;
  • Ориз;
  • Овесени ядки и мюсли;
  • Лешници, бадеми, ленено семе;
  • Плодове с ниска киселинност - банани, ябълки, ягоди, грозде, папая, диня;
  • Зеленчуци – картофи, моркови, краставица, спанак, зелена салата, тиквички;
  • Някои мазнини - зехтин;
  • Месо с ниско съдържание на мазнини – телешко и пилишко;
  • Риба тя е подходяща за храносмилателната система. Препоръчва се рибата да е прясна, когато я преготвяте. Внимавайте с избора на риба през бременността.
  • Чай от лайка, мента, джинджифил, анасон или зелен чай;
  • Кисело мляко, извара и сирене. Препоръчително е да се консумират обезмаслени.
  • Яйца. Консумирането може да помогне за регулиране на киселинния дисбаланс.

ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗАКУСКА (подходящи срещу киселини)

Плодова салата

Продукти:

  • банан
  • 100 г манго
  • киви
  • 1 брой портокал
  • 1 супена лъжица мед
  • 50 г лешници

Начин на приготвяне:

Измийте и обелете плодовете, нарежете ги на еднакви дребни парченца. Разпределете ги равномерно в купички или чаши. Изцедете сока на портокала, добавете меда и разбъркайте добре, докато меда се разтопи напълно. Полейте нарязаните плодове с получения меден сос. Преди сервиране може да поръсите всяка чаша с натрошени сурови ядки (лешници) или други по ваш избор.

Десерт от кисело мляко с овесени ядки и плодове

Продукти:

  • 300 г кисело мляко;
  • 2 супени лъжици овесени ядки;
  • ябълка;
  • 20 г ягоди;
  • 2 супени лъжици мед;
  • канела.

Начин на приготвяне:

Измийте и обелете плодовете. Нарежете ги на кубчета с еднаква големина. Овесените ядки се разпределя на дъното на десертни купички, след което се разпределя киселото мляко и върху него се нареждат нарязаните и почистени плодове. Декорирайте с мед и канела на вкус.

Печени ябълки с ядки

Продукти:

  • 4 броя ябълки;
  • 50 г орехи или бадеми;
  • канела, мед.

Начин на приготвяне:

Измийте ябълките и от тях се изрежете „капачета” заедно с дръжките. С ножче или специален уред внимателно отстранете вътрешността със семките на всяка ябълка. Подредете ябълките в тава на хартия за печене. В получените отворчета се слагат мед на вкус и натрошените ядки. Сложете капчето и запечете за 30 мин в предварително загрята фурна на 180°С. За да сервирате, сложете по една ябълка в средата на всяка чиния, поръсете с канела на вкус.

Овесени палачинки

Продукти:

  • 2 броя яйца
  • 1 чаена чаша овесено брашно
  • 1 чаена чаша прясно мляко (опционално: соево мляко)
  • 40 г масло

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в дълбок съд. Добавят се млякото, брашното. Сместта се бърка докато стане еднородна. Палачинките се пържат от двете страни в леко намазан с масло тиган. Готовите палачинки може да гарнирате с плодове, мед или конфитюр.

Знайте, че киселинният рефлукс и влошеното храносмилане през бременността са безобидни, но неприятни. За щастие, с подходящите мерки повечето бременнни получават облекчение.

Текст: Milenita May