Възможно е проблемите със стомаха през бременността да се обострят, особено ако жената страда от гастрит или язва. Виновник за това е повишеното ниво на прогестерона в организма на бъдещата майка.
При жени в напреднала бременност киселини могат да се появят и когато уголемената матка започне да притиска съседни органи, включително и стомаха. В резултат се намалява стомашният обем и когато жената похапне по-обилно, храната не може да се задържи в стомаха и се връща нагоре към хранопровода.
Това предизвиква усещане за киселини.
За да не провокирате появата им, избягвайте люти, кисели и твърде солени храни. Хранете се по-често и по малко. Ако чрез това не се постигне нужният ефект, можете да прибегнете и до медикаменти. Първо опитайте с антиацидни препарати (например талцид), които правят своеобразен филтър и предпазват стомашната лигавица от дразнене. Ако и това не помогне, можете да вземате т.нар. Н2 блокери (например ранитидин), а като следваща мярка –т.нар. инхибитори на протонната помпа. Тези медикаменти не са рискови за бременността, но все пак е задължително да ги вземате единствено след консултация с акушер-гинеколог.
Ето още няколко съвета, за да се справите с неприятните киселини:
- Избягвайте приема на прекалено големи порции храна.
- Ограничете количеството на мазни и пържени храни. Ограничете пикантната храна и кофеина.
- Зеленчуците са препоръчителни във вяшия хранителен режим – приготвени на пара или печени.
- Преди хранене може да пийнете една-две глътки топла вода, това успокоява стомаха по време на храносмилането;
- Пийте повече течности и включете в дневното си меню супи.
- Носете дрехи, които са по-свободни около кръста.
- Останете изправени или седнали 1—2 часа след закуската.
- Спете подпрени на възглавници в полулегнало положение или надигнете леглото от към главата.
- Ако се наложи да вземете някакви лекарства против киселини в стомаха се консултирайте предварително с вашия лекар, който ще ви изпише антиациден препарат.
Кои храни да включите във вашия хранителен режим през бременността?
- Пълнозърнест хляб и макаронени изделия;
- Ориз;
- Овесени ядки и мюсли;
- Лешници, бадеми, ленено семе;
- Плодове с ниска киселинност - банани, ябълки, ягоди, грозде, папая, диня;
- Зеленчуци – картофи, моркови, краставица, спанак, зелена салата, тиквички;
- Някои мазнини - зехтин;
- Месо с ниско съдържание на мазнини – телешко и пилишко;
- Риба тя е подходяща за храносмилателната система. Препоръчва се рибата да е прясна, когато я преготвяте. Внимавайте с избора на риба през бременността.
- Чай от лайка, мента, джинджифил, анасон или зелен чай;
- Кисело мляко, извара и сирене. Препоръчително е да се консумират обезмаслени.
- Яйца. Консумирането може да помогне за регулиране на киселинния дисбаланс.
ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗАКУСКА (подходящи срещу киселини)
Плодова салата
Продукти:
- банан
- 100 г манго
- киви
- 1 брой портокал
- 1 супена лъжица мед
- 50 г лешници
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете плодовете, нарежете ги на еднакви дребни парченца. Разпределете ги равномерно в купички или чаши. Изцедете сока на портокала, добавете меда и разбъркайте добре, докато меда се разтопи напълно. Полейте нарязаните плодове с получения меден сос. Преди сервиране може да поръсите всяка чаша с натрошени сурови ядки (лешници) или други по ваш избор.
Десерт от кисело мляко с овесени ядки и плодове
Продукти:
- 300 г кисело мляко;
- 2 супени лъжици овесени ядки;
- ябълка;
- 20 г ягоди;
- 2 супени лъжици мед;
- канела.
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете плодовете. Нарежете ги на кубчета с еднаква големина. Овесените ядки се разпределя на дъното на десертни купички, след което се разпределя киселото мляко и върху него се нареждат нарязаните и почистени плодове. Декорирайте с мед и канела на вкус.
Печени ябълки с ядки
Продукти:
- 4 броя ябълки;
- 50 г орехи или бадеми;
- канела, мед.
Начин на приготвяне:
Измийте ябълките и от тях се изрежете „капачета” заедно с дръжките. С ножче или специален уред внимателно отстранете вътрешността със семките на всяка ябълка. Подредете ябълките в тава на хартия за печене. В получените отворчета се слагат мед на вкус и натрошените ядки. Сложете капчето и запечете за 30 мин в предварително загрята фурна на 180°С. За да сервирате, сложете по една ябълка в средата на всяка чиния, поръсете с канела на вкус.
Овесени палачинки
Продукти:
- 2 броя яйца
- 1 чаена чаша овесено брашно
- 1 чаена чаша прясно мляко (опционално: соево мляко)
- 40 г масло
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в дълбок съд. Добавят се млякото, брашното. Сместта се бърка докато стане еднородна. Палачинките се пържат от двете страни в леко намазан с масло тиган. Готовите палачинки може да гарнирате с плодове, мед или конфитюр.
Знайте, че киселинният рефлукс и влошеното храносмилане през бременността са безобидни, но неприятни. За щастие, с подходящите мерки повечето бременнни получават облекчение.
Текст: Milenita May
ПРОЧЕТИ ОЩЕ
- Три за щастие - ново бебе е напът
- Ралица Генчева: Силата на жената е под кожата ѝ
- Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително
- Mадлен Aлгафари: За агресията са виновни родителите
- Скъпоценният коктейл за бебе и мама – кърмата
- Когато мама и тати са недоспали
- За позитивите да бъдеш млада майка – разказ от първо лице
- Направете вашето бебе ЗВЕЗДА... Сега!
- Разширени вени и бременност – много е важно да знаем, че...
- Зачеване, бременност и раждане
- Защо бебеносенето е важно?
- Три години борба за второ дете, рискова бременност и щастлив финал
- Всяка оперативна намеса върху яйчниците влияе на резерва им
- Аюрведа за бъдещи майки - съвети за лесно раждане
- Запек при бебето и малкото дете - има ли повод за тревога?