Бременността не е болест. Това го знаем. Следователно по време на деветте месеца очакване е логично бъдещата майка да може да прави всичко, което би правила в нормалния си живот, стига да е малко по-предпазлива и да следва лекарските препоръки. Доколко важи това обаче за лятната почивка? Какво препоръчват специалистите? Трябва ли да се лишите от ваканцията на море, може ли да плувате в басейн, или ще е добре да избягвате някои от набелязаните дестинации?

Съвет по темата поискахме от д-р Даниел Илиев, акушер-гинеколог, административен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Велико Търново.

Вярно ли е, че по време на бременността жената е по-предразположена към различни инфекции?

Да, точно така е. През този период организмът става по-предразположен към инфекции и по-конкретно – към гъбичкови. Причината за това е, че тялото на жената се подготвя да приеме чуждо тяло и снижава имунитета си. Повишава се гликогенът в клетките, повишава се и киселинността им. Чуждото тяло е бебето, но освен него от този снижен имунитет се възползват и въпросните инфекции.

Рисковете от посещение на различни водни локации по време на бременността:

Сладководен изкуствен басейн

Подобен тип басейни носят най-голям риск от инфекции, тъй като те са затворени водни системи. Тук говорим особено за обществените и много посещаваните басейни. Подобни водоеми е добре да се избягват от бременните. Но ако става дума за басейн с добра пречистваща система и малко посетители, ситуацията е далеч по-приемлива.

Море

Морето е с по-нисък риск от зарази в сравнение с обществените басейни, тъй като е естествена самопочистваща се система. Освен това неговата соленост също осигурява някаква защита. И все пак къпането в морето също е опасно. Особено в нашето Черно море и по-конкретно на много натоварените плажове. От една страна, защото е вътрешноконтинентално море, от друга – защото много от курортите нямат добри пречиствателни системи, а отпадните води се вливат директно в морето. Замърсяванията се отлагат най-вече в плитките места, каквито са плажовете.
В Средиземно море рискът е по-нисък, а в океаните – още по-нисък. Причината за това е, че колкото по-голяма е водната площ, толкова по-голяма е самопочистващата ѝ сила, а също и степента на соленост. В океаните приливите и отливите са километри и замърсяванията лесно се отмиват. Разбира се, не можем да препоръчваме на бременните да пътуват до далечни дестинации, тъй като дългото пътуване също може да се превърне в рисков фактор. Така че остава просто да ги предупредим за рисковете, които крият родните курорти.

Река

Всеки водоем носи своите рискове, но в застояла вода те са по-високи. Тоест за предпочитане са реките с каменни слоеве, които действат пречистващо. В бързите планински реки по принцип няма проблем, но трудно можем да бъдем сигурни дали в тях не са пуснати застоялите води от някой язовир или отпадните тръби на някое предприятие. Тоест не са препоръчителни непознати водоеми. Да не говорим, че в реките са по-високи и други рискове, като подхлъзване и нараняване.

Какви превантивни мерки могат да бъдат взети при къпане във водни басейни по време на бременността?

Превантивни мерки на практика не съществуват. Жените, които не са бременни, след плуване в басейн или в море може да си направят вагинални промивки с Тантум роза, Розалгин или сода бикарбонат. Но за бременните тази манипулация не е препоръчителна. А препаратите против гъбички не са безвредни по време на бременност и не могат да се вземат без лекарско предписание.
Що се отнася до практиката на влизане във водата с тампон, това също не е добра идея. Тампоните са нож с две остриета, тъй като в състава им има синтетика и е възможно в тях да се задържат бактерии. Така, вместо да предпазят от зарази, те могат да се окажат катализатор. Бил съм свидетел на много тежки случаи, предизвикани именно по този начин.
Единственото, което могат да направят жените, които очакват дете, е да поддържат много добра хигиена. Ако пък влязат в контакт с даден инфекциозен причинител, задължително е да отидат при своя акушер-гинеколог за лечение.

В заключение

Бременността е период, в който жените трябва да са по-предпазливи, така че моята препоръка е да подбират басейни, които се почистват редовно със съответните хигиенни препарати и най-важното – в които се къпят малко хора. Същото важи и за морето – да посещават ненатоварени плажове и да се стремят да избягват пренаселени обществени водоеми с много къпещи се хора.

Текст: Ана Кашкавалджиева