Да си начинаещ родител е стряскащо, уморяващо, объркващо и понякога дори – ужасяващо. Дните минават в задоволяване потребностите на новия член в семейството – подмяна на пелените, хранене, гушкане и отново същото, но в обратен ред. Разбира се, без лично време за нас, семейството, дома. Когато тази картина е гарнирана с плач и безспокойство от страна на бебето, емоциите и хормони са в състояние да повлияят негативно, особено ако сте недоспали. Това обаче как ние реагираме и откликваме на нуждатата на своите бебета, оформя в тях и начинът, по-които те ще реагират след време.

Или иначе казано...

Мозъкът на бебетата започва да се развива още от утробата. При раждането той е с всички мозъчни клетки, които някога ще притежава. Следващите няколко месеца и години опреде- лят как тези неврони образуват връзки, създават мрежа, която помага на детето да разбере света около себе си. Бебетата чувстват, имат емоции, учат се да се свързват със света около себе си и да общуват от най-ранна седмица.

Вашите бебета категорично имат нужда да отговаряте на нуждите и сигналите им, но и да им помогнете да идентифицират тези емоции, да ги разберат, регулират и контролират. Емоциите – съпричастност, щастие, надежда и тъга, се формират от начина, по който се грижите за бебето. Въпреки че емоционалната интелигентност продължава да се развива през юношеството, ранните преживявания на детето формират основата за цял живот.

Ето няколко метода за подобряване на ранните емоционални умения на бебето:

ОСИГУРЕТЕ СИГУРНА И СРЕДА ЗА БЕБЕТО
Бебетата се чувстват най-сигурни в средата, в която са прекарали 9 месеца – обожават да слушат сърцето на майка си, да усещат топлината й, да имат бърз достъп до гърдите й. Често когато работя със семейства с новородено ми се налага да обеснявам, че това поведение на бебето е лесно обяснимо и родителите не бива да се притесняват. Бебетата се чувстват неестествено легнали в широко легло по гръб. Те са свикнали да са на тясно и топло, с прибрани крайници и под постоянния съпровод на течащата във вените ни кръв (бял шум).

УСМИХВАЙТЕ СЕ ЧЕСТО

Усмивката е в основата на здравата връзка между родителите и детето. Усмивката дава чувство за сигурност и любов, а бебето ви се усеща защитено, в безопасност. Очаквайте ва- шето бебе да ви се усмихне за първи път между шеста и осма седмица.

ПРИЗНАЙТЕ И ВЕРБАЛИЗИРАЙТЕ ЕМОЦИИТЕ, КОИТО ВАШЕТО БЕБЕ ИЗПИТВА

Бебетата могат да почувстват още от раждането си интерес, страдание, отвращение и щастие, могат да ги предават чрез изражения на лицето и стойка на тялото. Както вече отбелязах, в средата на втория месец бебетата започват да се усмихват, а към четвъртия – да се смеят. Освен това на възраст между два и шест месеца бебетата изразяват и други чувства – гняв, тъга, изненада и страх. Между пети и шести месец малчовците започват да проявяват тревожност – например, ако непознат се опита да ги гушне или вземе.

ПОКАЖЕТЕ СЪПРИЧАСТНОСТ, КОГАТО БЕБЕТО Е РАЗСТРОЕНО

Най-простичко казано, ако проявим съпричастност и разберем какво е в основата на това нашето бебе да е разстроено, ще намерим и начин да решим проблема. Чували сте израза: „Определянето на проблема е половината от пътя към решаването му.”

ИЗРАЗЯВАЙТЕ ПОЛОЖИТЕЛНА ОБРАТНА ВРЪЗКА ЗА ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ
Ако сравним комуникацията с нашето бебе с игра на топка, то тогава бебето знае, че играта се състои в подаване на топка, ако вие му я върнете по-същия начин. Поощряването и стимулирането на поведението на бебето ви е важно.

БЪДЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО И СЪЗДАЙТЕ РУТИНА
Не казвам да живеем по график, но да имаме посредователност и повтаряемост е наистина важно. Това ще помогне на бебето да се ориентира в ежедневието, създавайки асоциации и добри навици. Сутрин може да танцуваме и излизаме навън, на обяд може да играем на леглото, а вечер идва ред на дългата баня и масаж – любим ритуал преди лягане.

МНОГО ЛЮБОВ И ПАК ЛЮБОВ

През първите месеци, изпълнени с всеотдайна грижа и много прекарано време заедно, не се тревожете, че ще разглезите бебето. Напротив, това ще помогне да се опознаете и да се научите да разпознавате знаците си. В случай че имате нужда от помощ – просто оставете домакинската работа, къщата, готвенето на някой друг. Ако приемем, че животът е филм, то майката  е в главната роля. Не изпускайте тези първи и важни мигове със своята рожба. Впуснете се в приключението! Дори да не получите Оскар за главна женска роля, ще спечелите хиляди картички с текст „Обичам те, мамо”... Това всъщност е безценно!

Здравето на детето зависи до 70% от начина на живот. Затова неговият дневен режим и околна среда са особено важни то да се чувства добре и по-рядко да боледува. Закаляването е най-доброто профилактично средство срещу пo-студните заболявания, което обаче не става за ден-два. Необходимо е по-дълго време да се прилагат различни подходи, с които се подобрява възможността на малкия човек за приспособяване.

Tекст: Ани Събева, основател на Програма "Спокойни бебета" и ,,Слингомания"