На 14-годишна възраст Джеймс Харисън претърпява сложна операция, след която се оказва, че за да се възстанови ще има нужда от значително количество кръв, дарена от непознати.

След като всичко преминава успешно и достига пълнолетие, господин Харисън се чувства принуден да се отплати за живота си със същото добро, което други хора са направили за него.

Той е дарявал кръв повече от десетилетие, когато изследователите го откриват през 60-те години и го молят да стане първият донор в програмата Anti-D. Оказва се, че тялото му естествено произвежда антителата необходими, за направата на иновативно лекарство, което впоследствие спасява повече от два милиона бебета от потенциално фатално заболяване, свързано с Rh-несъвместимост между майката и плода – хемолитична болест. Господин Харисън казва, че все още не е сигурен точно защо е такъв "феномен", но вярва, че може да има нещо общо с преживяването му, като тийнейджър.

Според Червения кръст около 17% от австралийските бременни, се нуждаят от Anti-D инжекции, за да поддържат бебетата си здрави. Тези инжекции могат да се правят само от дарената плазма съдържаща специфичните антитела, която в Австралия идва от това, което служителите описват като „малък“ брой – около 160 донори.

Без медикамента, бебетата с кръвна група, различна от майчината, могат да развият хемолитична болест на плода и новороденото, потенциално фатално състояние.

Дори дъщерята на Харисън – Трейси Мелоушип, е една от тези, които се възползват от качествата на неговата кръв.„Благодаря, татко, че ми даде възможност да имам две здрави деца – твоите внуци“, пише тя в коментар за пост във Facebook за баща си.Скромният Джеймс Харисън отклонява по-голямата част от похвалите с хумор и смирение. „Обвинявайте ме за увеличаването на населението”, казва с усмивка той.

Мъжът със златната ръка

През следващите 60 години той потиска силното си отвращение към иглите  – никога не е поглеждал как иглата влиза в ръката му, въпреки че дава кръв на всеки няколко седмици из цяла Австралия.

От Австралийския Червен кръст споделят, че повече от три милиона дози Anti-D, както се нарича „лекарството“, съдържащо се в кръвта на г-н Харисън, са били дадени на майки от 1967 г. насам.

През 2018 г. медицинските служители от Червения кръст решават, че на 81 години ценният им донор трябва да прекрати кръводарителската си практика, за да защити собственото си здраве. „Мъжът със златната ръка“ е дарил кръв общо 1173 пъти през целия си живот.„Краят на една епоха", са думите, с които г-н Харисън определя затварянето на тази глава от своята история. – „Беше тъжно, защото чувствах, че мога да продължа." 

До 2018 г., когато спира да дарява кръвта си, г-н Харисън е помогнал на повече от 2,4 милиона бебета
„Червеният кръст и Австралия никога не могат да благодарят на човек като Джеймс", казва Джема Фалкънмайър, от АЧК. „Малко вероятно е да имаме друг донор на кръв, който да е готов да поеме този ангажимент." Г-н Харисън е получил медала на Ордена на Австралия за дългогодишната си подкрепа на Австралийския Червен кръст и програмата Anti-D. Г-жа Фалкънмайър казва, че изследователите дори работят върху нещо изключително интересно, което са нарекли „Проектът Джеймс в буркан”. Целта е да се постигне синтетично създаване на смес от антитела, която съвпада с това, което Харисън произвежда естествено. 

Източник и снимка: nytimes.com

Превод: Кристина Крумова