Медийното събитие, с тема “Диагноза” се превърна в платформа за информираност към предизвикателствата на редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания

Д-р Гечев: Сколиозата е най-често срещаното заболяване в детска възраст, но и най-пренебрегваното

На 28 май, вторник, отбелязахме Световния ден на множествената склероза с медийно събитие. То се проведе под името "Кутия за приказки", а темата бе - "Диагноза", подчертавайки принадлежността му към Здравната кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България.

Ева, която стана майка за първи път на 46: Всичко е възможно, ако вярваш

Акцентът бе поставен върху две основни заболявания - Множествената склероза и Оптичният Невромиелит, именно заради сходната им симптоматика, която е фактор за забавяне на диагностиката. Ранното разпознаване на симптомите и точната диагноза са ключови за пациентите с редките заболявания, което е именно и мисията на инициаторите на събитието - д-р Иван Томов и д-р Мария Трифонова, създатели на медицинския информационен портал Diagnosa.info.

Д-р Иван Вецев: След 35 години рискът от усложнения при раждане на първо дете е голям

В откриващата си реч д-р Иван Томов сподели: “Това, което се опитваме да постигнем е една общодостъпна платформа за повишаване на осведомеността към редките автоимунни неврологични заболявания”. В допълнение д-р Мария Трифонова добави: “Не случайно се спряхме на две пациентски истории, които по своята симптоматика много си приличат - понякога са трудно различими и биха затруднили, особено в началото, някои от специалистите. За щастие, в съвременния диагностичен процес, благодарение на някои  специфични биомаркери, двете заболявания могат да бъдат разграничени. това е важно за определяне на правилната профилактика, респективно лечение на всяко едно от двете заболявания.”

Мама-герой роди неочаквано в дома си - бебето е с тегло 3460 грама

В събитието взе участие и академик Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и директор на УМБАЛ “Свети Наум” в София, който сподели за новостите в диагностиката и лечението на редките заболявания и по-конкретно - множествената склероза. Днес в България невролозите разполагат с над 13 одобрени и реимбурсирани от Здравната каса терапии за лечение на множествената склероза. Това дава възможност на лекарите да намерят подходяща за всеки пациент терапия, с цел да отдалечат фаталните последствия възможно най-много и да допринасят за това, да водят нормален начин на живот.

Ето какви занимания очакват децата на 1-ви юни в Северния парк

В контекста за повишаване на осведомеността, инициативата "Кутия за приказки" успя да срещне подкрепа в лицето на медиите, както и да предостави възможност за споделяне на лични преживявания и опит чрез пациентски истории, разказани от актьорите Дарин Ангелов и Евелин Костова. Именно такъв тип платформи не само повишават осведомеността, но и подчертават важността на ранната диагностика и правилното лечение за всеки пациент.

Повече можете да научите на Медицинския информационен портал за пациенти Diagnosa.info, тук - https://diagnosa.info/.