С вълнуващо тържество екипът на ВИТА Инвитро център и семейства на деца, създадени във ВИТА Инвитро център, празнуваха заедно рожден ден. Ръководството на Болница ВИТА пожела на лекарите, ембриолозите и акушерките да продължават да носят щастие на семействата, които имат трудности да имат дете.

Над 70% от децата прекарват до 3 часа на ден в интернет

Преди точно 13 години отвари врати първият център за асистирана репродукция на територията на многопрофилна болница – МБАЛ ВИТА. Екипът от репродуктивни специалисти, ембриолози и акушерки е помогнал на стотици двойки, които имат трудности да станат родители по естествен път.

Защо е важно да следим витамин Д по време на бременност?

На тържеството бяха и деца на ВИТА, които вече са част от семейството на инвитро центъра.

По повод рождения ден беше премиерата на филм, който разказва за трудния и дълъг път до родителството. В него са разказани от първо лице истории на пациенти на ВИТА Инвитро център.

Мадлен Радуканова: Моята работа вече е да се грижа за Карина

Първата двойка, която разказва за неуспехите, разочарованията и болката, са Силвия Танчева и Пламен Нанкински.
Тяхната история започва още през 2020 г., когато правят първите опити за асистирана репродукция след установяване на т.нар. „мъжки фактор“ (мъжко безплодие). Мъжът е с диагноза „обструктивна азоспермия“, която често е причинена от предходни заболявания (често в детството) или хирургични интервенции.

За да бъде осъществено инвитро оплождане при тази диагноза, трябва да бъде извършена биопсия на материал от тестисите. При първите опити сперматозоидите са били замразени и по-късно използвани в инвитро процедура без резултат.

Във ВИТА Инвитро център им предлагат по-трудния вариант за асистирана репродукция, но с по-добри шансове за успех. Синхронизират се екипите на ВИТА Инвитро център и Отделението по урология на МБАЛ ВИТА – инвитро процедурата и оперативната интервенция за извличане на материал от мъжа се случват по едно и също време. Яйцеклетката е успешно оплодена и 9 месеца по-късно се ражда Петър Нанкински!

Средиземноморската храна по време на бременност подобрява развитието на детето

Историята на това семейство е много въздействаща и заради споделените емоции по пътя към мечтаната бременност – разочарование, тревога, самообвинения, депресия и огромна радост. Майката на Петър разказва за неразбирането към инвитро процедурите от страна на познати и дори на близки хора, за липсата на подкрепа в този труден етап от живота на семейството.

Двамата родители са безкрайно благодарни на екипа на Болница ВИТА, но най-вече на д-р Рафаел Мирчов от Отделението по урология и на д-р Лилия Димитрова от ВИТА Инвитро център.

Във филма за пътя към желаното майчинство разказваме историите и на две щастливи майки на три деца.

Евгения Цветкова е оперирана в тийнейджърските си години и според епикризата има отстранена маточна тръба. След като намира любимия човек и заедно решават да имат дете, тя отива на преглед и научава, че при операцията преди 10 години е загубила не само яйчник, но и маточна тръба, а другата е увредена. Д-р Николай Попов, ръководител "Ендоскопски сектор" към АГ отделение в Болница ВИТА и репродуктивен специалист във ВИТА Инвитро център, извършва лапароскопска операция за отстраняване на кисти и спасява единствения яйчник на младата жена.

5 бебета проплакват по общинската инвитро програма в Балчик

Следващата стъпка е инвитро процедура. Още първият опит е успешен, с близнаци. Евгения има тежка бременност, но става щастлива майка на момче и момиче, които днес са на 8 години.

Преди по-малко от две години с помощта на д-р Попов тя става майка на второ момченце, отново след първия опит за асистирана репродукция.

И днес е щастлива и благодарна за голямото си петчленно семейство!

Наташка Станкова и съпругът ѝ планират да имат бебе, но не успяват да станат родители по естествен път. Първата бременност е извънматочна и е прекъсната. Следват месеци на опити и разочарования. В края на 2019 г. търсят за първи път контакт с инвитро специалист. Следват няколко неуспешни опита.

По препоръка от приятел, Наташка идва на консултация във ВИТА Инвитро център. Д-р Мая Василева препоръчва четвърта, последна  вътрематочна инсеминация, след която да преминат към други методи. Но опитът е успешен, Наташка е бременна с първото си момче!
Двойката е много щастлива, решават след година отново да опитат асистирана репродукция във ВИТА Инвитро център. През лятото на 2022 г. започват отново с инсеминации. Следват 4 неуспешни опита, които не ги разочароват, защото вече имат дете. Първата инвитро процедура също не е успешна, но се доверяват на д-р Василева и след втория опит Наташка е бременна с две момченца!

Актрисата Искра Донова гушна своята дълго чакана рожба

В края на януари тази година баткото Венцислав посрещна своите новородени братчета Теодор и Димитър, изписани от Неонатологията на ВИТА, а младата жена е горда майка на три момчета!

Това са три различни истории на пациенти на ВИТА Инвитро център, които са с щастлива развръзка по пътя към родителството. Борбата за бебе понякога изисква много време, съпътствана е от много силни емоции, отчаяние и мъка. Но пътят често води до сбъдване на мечтата за рожба – особено, ако попаднеш на правилния лекар и му се довериш, че ще ти помогне!

Гледайте новия филм на Болница ВИТА, посветен на трудния път да станеш родител.