Времето на беззъбата усмивка вече отмина и отскоро се радвате на първите зъбчета на вашето малко съкровище. При повечето бебета първите зъби се появяват около 6-ия месец. Състоянието им е важно за здравето на постоянните зъби, които идват години по-късно. Ето защо грижите трябва да започнат от самото начало! 


При бебетата е достатъчно зъбите да се мият веднъж на ден. За целта е необходимо да се снабдите с подходяща  четка с малка заоблена глава и мек косъм или с четка напръстник. В първите месеци можете да си спестите пастата за зъби, защото бебето още не може да я изплюва.

След първия рожден ден миенето на зъбите (с паста без флуорид) е добре да става два пъти дневно – сутрин след закуска и вечер преди лягане. Оставяйте детето да прави опити само да мие зъбите си. Достатъчно е да му осигурите подходяща четка с дълга и дебела дръжка, за да се хваща лесно. Все пак не забравяйте, че на вашето дете все още му е невъзможно да овладее правилната техника на почистване, затова ще трябва вие да довършвате започнатото от него. Едва в началото на училищните години то ще може добре да почиства зъбите си.
След втората година на вашия син или дъщеря вече можете да купувате паста за зъби с флуорид (не повече от 0.05%). Внимавайте количеството, което изстисквате върху четката, да не е по-голямо от грахово зърно. Не е желателно да избирате паста за зъби с плодов вкус, тъй като това е стимул за детето да поглъща пастата. 

За доста родители миенето на зъбите на малчугана се превръща в същинско мъчение. Какво можете да направите, когато бебето ви започва да се мръщи само при вида на четката за зъби?
Опитайте се да покажете, че този ритуал може да бъде забавен. Дайте пример, като измиете заедно зъбите си пред огледалото. Ако това не помогне, докато трае процедурата, пробвайте да разсеете детето, като му разкажете приказка или му изпеете песничка.
След хигиената вторият стълб, който осигурява здравината на млечните зъби, са калцият, фосфатът и витамин D. Те са едни от главните „строители” на здравите зъби. Съдържат се в млякото и в млечните храни, в пълнозърнестите продукти, зеленчуците и плодовете, яйцата, месото и рибата.
За да има зъби без кариеси, детето не трябва да яде нищо между основните хранения. Захарта и нейните продукти вредят на зъбите. Вследствие на техния прием слюнката намалява и губи миещото и минерализиращото си действие. В някои видове детски чай и сокове има високо съдържание на лимонена киселина (Е 330), която също може да предизвика кариеси. Малко родители успяват напълно да спрат лакомствата на детето си. Успокояващ е фактът, че сладките изкушения вредят по-малко, ако веднага след тях зъбите се измият. Всъщност при някои съвременни проучвания се стига до любопитен извод: бисквитите, белият хляб и карамелът вредят повече на зъбите от шоколада. Това се дължи на съдържанието на
полифеноли в какаото които потискат развитието на бактерии в устната кухина. Дългото смучене на биберона на шишето или биберона залъгалка също разваля млечните зъби. Ако още в началото създадете хигиенни навици на детето си, ще си спестите много поводи за тревога в бъдеще.

Д-р Антон Стоянов
стоматолог

5 въпроса за малкото дете и млечните зъби

Кога за първи път детето да се заведе на зъболекар?
Още когато бебето ви се сдобие с първите зъбчета, е добре да посетите зъболекаря. Така то отрано ще свикне със стоматологичния преглед и няма да се страхува от него.
Когато избирате детски стоматолог, имайте предвид, че той трябва да е и добър психолог и да намира подход дори към най-уплашеното дете.  

Може ли детето да се зарази с кариес от майката?
Възможно е. Ако тя има зъбни проблеми, достатъчно е, без да съобрази, да оближе лъжичката, с която храни детето, и да пренесе заразата. Старите четки за зъби също могат да бъдат източник на вредни бактерии, които проникват в устната кухина на детето, както и недобре почистените биберони. 

Състоянието на зъбите предопределено ли е генетично?
За жалост проучванията сочат, че деца, чиито майки имат повишена киселинност в устната кухина, страдат по-често от кариес. Но наследственият фактор не трябва да се надценява. Много по-важни са добрата зъбна хигиена и здравословното хранене, които са в състояние да преборят генетичната обусловеност.

Какво представлява силанизирането на млечните зъби?
Това е стоматологична процедура, при която дълбоките ямки (фисури) на кътните зъби се запечатват със специален материал, за да не проникват в тях вредни микроорганизми, причиняващи кариес. Процедурата се извършва по преценката на детски стоматолог.  

Някои от процедурите при стоматолога са доста болезнени. Какви обезболяващи средства използват зъболекарите за децата?
Съвременните детски стоматолози се стремят да работят максимално безболезнено. Най-често за целта се използва местна упойка. При по-малки деца със сериозни стоматологични проблеми понякога се прилага и пълна упойка. В случаите, когато едно дете изпитва панически страх и е крайно неспокойно, възможно е да му се даде и успокоителен медикамент.