От около шестия месец докъм края на втората година детето се впуска настървено да опита “вкуса” на всичко, до което стига с ръчичките си. Това е т.нар. орална (свързана с устата) фаза в развитието, която при всяко дете се проявява различно, но общото е, че  постепенно преминава.

Езикът е пръв помощник
Бебето попада в един невероятно голям и интересен свят, който то иска час по-скоро да опознае. На него обаче не му е достатъчна информацията, която получава, наблюдавайки и докосвайки предметите. Появява се период, в който то иска и да опита вкуса им. Първият му най-добър помощник е езикът. Той е един от най-чувствителните сетивни органи. И малчуганът го ползва с пълна сила и с голямо удоволствие...Вместо болкоуспокояващо
Тази орална фаза е тясно свързана с пробива на първите зъбки, който, както се знае, се съпровожда от болки. За да ги облекчи, бебето настървено гризе всичко, което му попадне – най-често по-твърди предмети. Не са пощадени картонените кубчета, дървените фигурки... Всъщност изборът е твърде богат – ушенцето на пластмасовия Мечо, дръжката на дрънкалката, чашката, подадена от мама... Има и специално създадени за целта продукти – малки рингчета или причудливи различни форми от силикон, които детето също енергично ползва. Особено успокояващо е действието върху венците, ако тези предмети предварително са били охладени във фризера. И все пак – тяхното болкоуспокояващо действие не трае дълго. Малчуганът търси все нови и нови “успокоители”, като неговият избор става доста богат, когато вече е усвоил пълзенето и може да се “самообслужва”.

Nota bene!
В този динамичен период никога не оставяйте детето без надзор. Това, че стаята му е основно почистена и подът й блести, не е достатъчно успокоителен факт за безопасността на малчугана. За миг той може да намери някоя случайно попаднала в килима карфица или нещо, крайно неподходящо за опитване, и да го пъхне в устата си. Затова бъдете нащрек! Наблюдавайте всяко действие на мъничето и го предпазвайте да не лапне нещо, което не само няма да облекчи болката му, но може да доведе до опасни последствия.


Обезопасете терена
Много важно е от пътя на детето да отстраните всичко, което може да създаде инцидент. Сред опасностите са лекарства, препарати за почистване, дребни предмети – копчета, игли, монети, както и ножове... Внимавайте и с витамините и сиропите – и те не бива да са достъпни за малчугана. Имайте предвид, че той може да действа светкавично и дори да сте наблизо, да не успеете да предотвратите риска. Ако детето успее да лапне нещо застрашаващо здравето му, бързо леко издърпайте брадичката му надолу и с показалеца си извадете опасния предмет! Ако обаче то глътне медикамент, някакъв химичен препарат или се задави с  нещо твърдо, спешно се отправете към лекарския кабинет.

“9 месеца”