Проучванията показват, че 50% от случаите на функционален запек (който се дължи на забавена перисталтика на червата) се наблюдават в кърмаческата възраст...

При бебето честотата и консистенцията на дефекациите са различни. На първо място те зависят от начина на хранене. Кога обаче става въпрос действително за запек? „Констипацията при кърмачето може би е най-честото безпокойство, поради което младите родители идват при мен“, споделя наблюдения от практиката си д-р Ружа Панчева, педиатър в МБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Тя дава своите препоръки за профилактични мерки срещу това мъчително за бебето състояние...Когато бебето е на кърма...
Ако при раждането при бебето има забавено отделяне на мекониум, трябва внимателно да се проследи състоянието му, защото това може да е сигнал за по-сериозен проблем. „Щом не става дума за такъв случай обаче, през първия месец е нормално кърменото дете да се изхожда както веднъж на ден, така и при всяко хранене. Ако няма алармиращи симптоми – повръщане, твърди фекалии, подуване на коремчето, плач, слуз и кръв в изпражненията, рядкото изхождане не може да се нарече запек и родителите могат да са относително спокойни“, обяснява лекарката. Ако обаче тези симптоми са факт, задължително трябва да се потърси лекар, за да се установи  дали има само функционален запек, или по-сериозно отклонение.

„Ако няма дефекация дори един ден, трябва да се прецени дали детето получава достатъчно кърма. И все пак важна е възрастта на кърмачето. Нерядко по-големите бебета, които са на кърма, се изхождат през по-голям интервал. Понякога той стига до 5, дори до 7 дни“, уточнява д-р Панчева.

Една от причините кърмените деца да страдат по-рядко от запек е съдържанието на пребиотици в кърмата.

Когато е на заместител на кърмата...
Обичайно изпражненията на децата, хранени със заместител на кърмата, са по-гъсти и по-тъмни на цвят от тези на кърмените, и това е нормално. Родителят обаче трябва да следи дали изхожданията на некърменото бебе са ежедневни или най-много през ден. В противен случай се създава риск от запек.

Предполага се, че една от причините кърмените деца да страдат по-рядко от запек от некърмените е съдържанието на пребиотици в кърмата, които са специфични по състав за всяко майчино мляко и зависят от генетичните особености на кърмачката. В някои съвременни заместители има съставки, наподобяващи съдържанието на пребиотици в истинската кърма. Те са под формата на олигозахариди. „Въпреки че са предимство, те не могат да бъдат нагодени по безупречен начин към потребностите на детето, както и напълно да имитират невероятното разнообразие на специфични и строго индивидуални пребиотици в кърмата“, категорична е д-р Панчева. 

Промяна в дневното меню
Наблюденията показват, че при преминаване от кърма към хранене със заместител на майчиното мляко, при захранване или при преминаване от заместител към кисело или прясно краве мляко често се появява запек.

Като профилактика срещу запека добре е в менюто на захраненото кърмаче да се включат храни, съдържащи повече сорбитол, като круши, сливи, тиква и др. Храните, богати на фибри и целулоза, също са безценно оръжие срещу запека. Това са пълнозърнестите продукти и зеленчуците. „Комплексните въглехидрати, които не се резорбират или се резорбират много бавно от стомашно-чревната система, увеличават водното съдържание във фекалиите и ускоряват перисталтиката. Има данни и че някои пробиотици и пребиотици също имат позитивен ефект, особено ако са давани по-продължително време“, добавя специалистката.
 
Хранителната алергия води до запек?
Все повече световни проучвания насочват към връзка между алергията към белтъка на кравето мляко и запека. Според данни на Северноамериканското дружество по детска гастроентерология състоянието на някои деца със запек се подобрява, щом преминат на диета без белтък на кравето мляко, и отново се влошава, когато този белтък пак се въведе. „Резултатите от друго проучване пък показват, че при малчуганите в яслена възраст със запек има завишена консумация на краве мляко. Това са данни за деца, които са били насочвани към педиатър гастроентеролог поради трудното повлияване на запека с конвенционални средства, така че не може да се каже доколко разпространен е този съчетан проблем“, обяснява д-р Панчева. На този етап тя препоръчва диета без храни, съдържащи белтъка на кравето мляко, в случаите, при които стандартните средства и медикаментозното лечение не помагат.

Още оръжия срещу запека
При запек, освен промяна в детското меню, родителите могат да опитат други трикове. Сред тях са по-дълбокият масаж на бебешкото коремче, както и носенето на детето на „столче” (в позиция като за изхождане, със сгънати и прибрани към тялото крака). „Глицериновите свещички или клизмата с физиологичен разтвор или с лубрикант също са средство, с което да се освободи долният отдел на червата, за да може фекалиите от по-горните отдели да преминат по-безболезнено по нормалния си път. Разхлабващи медикаменти обаче се дават на кърмачето само ако са препоръчани от педиатър“, обяснява д-р Ружа Панчева.

Сандра Керелезова