Нормалната бременност обикновено трае 40 гестационни седмици (г.с.), които се броят от първия ден на последния мензес. Чрез тези седмици по-точно се отчитат срокът на бременността и вътреутробното развитие на плода. Около 15-ата г.с. завършва образуването на органите на фетуса (плода) в утробата на майката. След тази седмица тялото и вътрешните органи – сърце, мозък, бъбреци, храносмилателна система, вече са формирани, но на тази възраст плодът може да живее само в майчината утроба и ако се роди, не е в състояние да води самостоятелен живот. Той се нуждае от допълнително вътреутробно развитие – да израсне и да узрее, а това става около 40-ата г.с. С помощта на новите постижения на медицината вече могат да се отглеждат деца, родени след 23–24-ата г.с.


За преждевременно раждане се смята, ако процесът настъпи в периода между 28-ата и 37-ата г.с. Седмицата, в която се роди детето, определя неговата гестационна възраст. Родените през този период деца се приемат за недоносени. Те са с тегло под 2500 г и с различна степен на зрялост. Честотата на преждевременните раждания в България е между 7 и 9%.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Въпреки дългогодишните задълбочени проучвания в 50% от случаите причините за преждевременното раждане остават неизяснени. Те могат да произтичат от страна на майката, на плода, на околната и на социално-битовата среда. Причините от страна на майката условно могат да се обособят в три групи: Промени в гениталния апарат. Това са недоразвита матка, малформации на матката, ендометрит (възпаление на лигавицата на матката), миоми, възпалителни заболявания и сраствания на матката, недостатъчност на маточната шийка и др.

Остри и хронични инфекциозни заболявания.
Инфекциозни заболявания са грип, малария, пневмония, рубеола, хепатит, сифилис и др. Отношение към преждевременното раждане може да имат и някои неинфекциозни заболявания, като токсикоза на бременността, декомпенсиран сърдечен порок, бъбречни и ендокринни заболявания, анемии, кръвногрупова несъвместимост с наличие на антитела в кръвта на майката, токсоплазмоза и др.

Причини от страна на плода и на плацентата.
Сред тези причини са многоводието, многоплодието, неправилното предлежание на плода и на плацентата, малформации на плода, възпалителни изменения на плацентата, на околоплодните ципи и на пъпната връв, преждевременно отворен околоплоден мехур.

Причини от околната и социално-битовата среда.
Към тях се отнасят замърсена околна среда, извършване на тежък физически труд, лоши трудови и битови условия и взаимоотношения, недохранване, употреба на алкохол, приемане на наркотици и на лекарствени препарати без консултация с лекар, стрес...
Сигнали за заплашващо или започващо преждевременно раждане са болки в кръста и в корема, леко слузесто кръвенисто течение. Ако след гинекологичен преглед се установи скъсяване и изглаждане на маточната шийка, наличие на разкритие, пролапс на околоплодния мехур, постъпването в болница е задължително.
Обикновено преждевременното раждане протича без особени отклонения от нормата. Раждащата жена е под непрекъснат мониторен контрол. Родилният процес не се стимулира излишно. По време на процеса прилагането на някои медикаменти е задължително. Раждането на плода е изключително щадящо, затова се прибягва до епизиотомия или перинеотомия.
Недоносените деца са с намалена жизнеспособност, което налага по-специални грижи за тях. При високо отворен околоплоден мехур може да се опита детето да се задържи, като внимателно се проследяват кръвната картина и най-вече левкоцитите, назначават се подходящи медикаменти, изследва се влагалищен секрет, бременната се поставя в режим на пълен покой.
За да се предотврати опасността от преждевременно раждане, бъдещата майка трябва редовно да посещава женската консултация, да води здравословен живот и да спазва щадящ ритъм на работа, да почива и да се храни пълноценно.