Ако сте от тревожните майки, които със свито сърце посрещат всяко детско кихане или покашляне, тази статия е точно за вас. Важно е да разберете защо не бива на всяка цена да воювате с високата температура и как най-добре да се погрижите за болното си дете.

3 грешки, които да спрете да правите

Температурата се покачва до 37–37,5°С и вие веднага посягате към „спасителното” сиропче, за да я свалите. Не забравяйте, че повишената температура е естествената реакция на организма – така имунната система се активира за борба с вирусите или бактериите. Когато потискаме този защитен механизъм, ние пречим на имунната система, вместо да я подкрепяме.

Температурата се покачва до 38°С и вече силно притеснени, вие давате антипиретици на детето с надеждата, че ако свалите температурата под 38°С, то ще се почувства по-добре. Високата температура не е болест! А изкуствено поддържаните градуси в диапазона около 37°С са идеалната среда за размножаване на микробите и вирусите. По този начин помагате на болестта да се развива и процесът да се хронифицира. При температура над 38,5°С бактериите започват да загиват, а при 38.8°С вирусите спират да се размножават.

Опасността от фебрилен гърч поради високата температура (над 39°С до 40°С) ви кара да изпадате в паника и да давате много и безразборно антипиретици. Високата температура е опасна при наличие на тежки хронични болести. Фебрилен гърч може да се случи във възрастта от 0 до 5 години в определени случаи – ако в семейството има предразположение за гърчове или епилепсия.

Как да се погрижите за болното при вирусна инфекция

Винаги се консултирайте с лекар, ако детето поддържа повишена температура в рамките на 48 часа, както и ако температурата е много висока (над 39°С), малкото е отпаднало, има затруднено дишане, оплаква се от силно главоболие, световъртеж.

Ако повишаването на температурата настъпи изненадващо и детето отказва да се храни, отпуснато е и неконтактно, веднага го заведете на лекар. При бебетата повишената температура може много бързо да доведе до дехидратация.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

За овладяване на високата температура наблюдавайте болното внимателно: ако му е студено и го тресе, завийте го и го затоплете. Давайте му много топли напитки, направете топла баня на крачетата във ваничка с разтворена морска сол. Ако детето пари, направете студени компреси. Най-ефективни са компресите (или лед, завит в кърпа), поставени под мишниците на ръцете и в сгъвките зад коленете. Оттам минават големи кръвоносни съдове и по този начин най-бързо се охлажда цялото тяло.

Шуслеровите соли помагат за регулиране на повишената температура. Това са минерали – естествено съдържащи се в организма, създадени на хомеопатичен принцип. При температура до 38,5°C се препоръчва приемът на Шуслерова сол №3 железен фосфат – солта за „първа помощ”, която подпомага лечението на острия възпалителен процес и стопира размножаването на бактериите и вирусите. А над 38,5°C редувайте соли №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №5 ще поддържа детето бодро, а не сънливо и отпуснато, тя е антисептикът в Шуслеровата биохимия. Сол №8 е нужна, за да предотврати дехидратацията на детския организъм. Хитър трик за майките е паралелното даване на соли №3 и №5 още в самото начало при повишаване на температурата. По този начин се избягва прекомерното покачване на градусите.

Давайте на болното храна, богата на витамини и бедна на белтъчини. Докато детето има повишена температура, полезно е да пие топло мляко, но след това ограничете млечните продукти, особено при наличие на хрема. Животинските белтъчини, изделията от брашно, картофите, доматите, чушките и краставиците са слузообразуващи и е добре да се намали консумирането им при простудни заболявания. Подходящи са само продукти с млечнокисела ферментация, но нека малкото ги консумира най-късно до 14 ч.

Не насилвайте детето да се храни, ако няма апетит. Острите вирусни инфекции с повишена температура изразходват енергията и не остава много сила за храносмилателната дейност. За понижаването на температурата е много подходящ домашно приготвеният пилешки бульон. Постарайте се на всяка цена да осигурите прием на достатъчно течности – топли чайове (от жълт кантарион, розмарин, бъз, липов цвят, лайка) и зеленчукови бульони, супи, а също и разредени сокове, вода.

Можете да разтриете цялото тяло на детето с лавандулово масло – това поддържа топлинния баланс, но когато то има висока температура, не трябва да се разтриват едновременно гърдите и гърбът, за да не се получи прекалено голямо затопляне! Редувайте масажите на гърдите и гърба.

Шуслерови соли при повишена температура

При температура до 38,5 °C – ШС №3 ферум фосфорикум.

При бебета (кърмачета) – на всеки 10–15 минути по 1 глътка „Гореща тройка” с 5–7 таблетки.

За по-големите деца – през 1/4 до 1/2 час по 1 таблетка.

След подобряване интервалите се удължават и продължавате още няколко дни.

При температура над 38,5 °C – ШС №5 калиум фосфорикум + ШС №8 натриум хлоратум.

При бебета (кърмачета) – „Гореща петица” от 3 до 5 табл. на всеки 1/4 до 1/2 час по една глътка. На всеки 2–3 часа по 1 таблетка ШС №8.

За по-големите деца – през 1–2 часа по 1 таблетка ШС №5 калиев фосфат. На всеки 2–3 часа по 1 таблетка ШС №8. 

След подобряване и стабилизиране на телесната температура интервалите се удължават и продължавате още няколко дни.