Инсеминация или инвитро процедура да изберем, ако искаме да се сдобием с бебе от донор

Все повече жени в наши дни мечтаят за дете, но нямат мъж до себе си. Това не е проблем. Те може да се обърнат към специалист и да им бъде направена инсеминация, която не струва скъпо. Жената избира семенна течност на мъж от международна банка по определени данни, като ръст, образование и цвят на кожата, и ако има късмет, може да се сдобие с рожба. По-голям процент успеваемост при забременяването има с инвитро процедура. Каква е разликата между двете процедури, обяснява д-р Ралица Сенкова, специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.

Д-р Сенкова, как една жена без партньор може да се сдобие с бебе?

Когато жената е сама и няма избраник, било то съпруг, партньор или приятел, който желае да даде материал, вариантът е донорски сперматозоиди. Те може да се използват, за да се извърши вътрематочна инсеминация на жената или инвитро процедура.

Роди се Никола, плод на силна вяра и искрена молитва - споделяме щастието на Искам Бебе

Донорът по каталог ли се избира?

В повечето случаи донорите са анонимни. Не се знае кой е човекът, дал семенната течност, за да нямат след това претенции един към друг. Но по принцип има данни, по които може да се избира донорът, като ръст, тегло, цвят на очите и кожата. Възможно е клиниката да разполага с донори, които тя е набрала сама, или да ползва услугите на международна банка. Ние работим с такава банка в Дания. Тя е добре сертифицирана, минала е всякакви проучвания и много клиники работят с нея. Материалите на мъжете се обработват подборно, пускат се изследвания, за да се разбере тяхното здраве, което дава сигурност на жените, които ги избират. Освен визуалната информация за донора, се предоставят данни дали мъжът има някакви наследствени заболявания, задължително се разбира от каква кръвна група е. Може да има информация за неговите хобита, образование, професия, религия, къде е пътувал, какъв почерк има, дори може да се чуе гласът му.

Значи тук в България може да се роди датско бебе?

Донорите са не само от Дания. Банката е международна. В нея има поляци, чехи, българи, руснаци, шведи.

Може ли жената да поиска гените точно на датчанин или на българин?

Възможно е. Произходът на мъжа е записан. Някои донори дори дават снимки от детските си години за ориентация как изглеждат. Това ни помага, като подбираме материал за клиниката, който се съхранява при нас. Има и субективен момент при подбора. Много жени гледат ръст, здравословно състояние, стремят се външните белези на донора да са сходни с техните.

Каталог ли предоставяте на жените, които идват при вас?

Има база данни, които са оформени като каталог. Ние сме свалили информацията от избрания сайт на тази банка и сме я вложили в отделни папки, за да може пациентът да види какво имаме тук в наличност. Но когато някоя жена иска нещо по-специално, може да отвори базата данни на самата донорска банка – там има хиляди предложения, и да избере нещо, което на нас не ни е харесало, но на нея й допада. Има и т.нар. неанонимни донори. Те дават разрешение, когато детето навърши 18 години, да ги потърси. Тези проби са малко по-скъпи. Има жени, които държат да имат точно такъв донор. Не толкова за да го потърсят те, а детето да знае произхода си. Ние издаваме сертификат, че този донор е използван за тази процедура и е реализирана бременност. Един такъв документ отива и в датската банка и когато детето навърши 18 години и се представи в банката, му дават координати на донора и то може да потърси родителя си.

Как се случва самата процедура по инсеминация?

Инсеминацията е връщане на обработен семенен материал (сперма) в кухината на матката на жената по време на нейната овулация. Проследява се овулацията на жената, като това може да стане по няколко начина, например като се проследи спонтанната овулация. Това означава да се проследи фоликулът, който обикновено всеки месец се формира. При жената един от яйчниците формира доминантен фоликул, по-голям, който овулира, пука се и отделя яйцеклетка. Това е единият вариант. Преценява се кога точно ще бъде овулацията и към момента на овулацията, малко преди, по време на или малко след нея се извършва инсеминация. Самата яйцеклетка е жизнеспособна 24 часа, така че в рамките на това време се извършва инсеминацията.

Една мечта за бебе, възможна само чрез дарена яйцеклетка

При тази процедура жената взема ли някакви хапчета?

Когато говорим за спонтанен цикъл, жената не взема медикаменти. Ние просто следим как се развива нейният фоликул и когато предстои да се спука, я викаме и с фин катетър, който се вкарва в кухината на матката, се инжектира спермата. Оттам сперматозоидите навлизат в тръбата и в най-широката крайна част на тръбата се извършва оплождането. Добре е, когато се прави вкарване на катетър в кухината, пикочният й мехур да е пълен, за да е по-лесно извършването на процедурата.

Колко бързо става процедурата?

Тя се прави за 5–10 минути и не е болезнена. Цената на инсеминацията в различните клиники е между 300 и 500 лв. Правят се задължителни изследвания на жената за СПИН, хепатит В, хепатит С, сифилис, взема се цитонамазка… Жената трябва да е здрава, за да е добре по време на бременността.

Възможно ли е жената да не забременее с инсеминация?

Възможно е. Средната успеваемост е 12–15%, докато при инвитро е между 35 и 50%. Досега говорихме за инсеминация на спонтанен цикъл. Когато жената няма собствена спонтанна овулация или когато искаме да повишим шансовете й за забременяване, може да се направи стимулация с таблетки или с инжекции по различни схеми. Целта е да се направят между 1 и 3 фоликула, не повече. Приема се медикамент и жената се проследява ехографски и хормонално, за да се види оформят ли се фоликули, колко на брой са, къде са разположени и евентуално може да се направи специфична инжекция за узряване на яйцеклетките и за подпомагане на овулацията. Това е разликата. Преценява се според пациентката и желанията й. Когато има стимулация, има повече от един фоликул и шансът за успешна бременност нараства с няколко процента.

Донорските сперматозоиди може ли да се използват и за инвитро процедура?

Да, може да се използват. Понякога, освен че жената няма партньор, има и други фактори, които пречат за настъпване на забременяване по естествен начин. И тъй като самият процент на успеваемост на инсемицията е по-нисък, може да се избере по-висок шанс за реализиране на бременност. Също може да бъде на спонтанен цикъл или на стимулиран. Основната цел е да се извадят повече яйцеклетки, за да има по-висок шанс да останат хубави ембриони, които да се върнат в жената. Като имаме един фоликул, разчитаме най-много на една яйцеклетка, която може да я няма, да не е качествена, да не се оплоди, ембрионът да не се развие. Обикновено прилагаме някаква стимулация. Целта е да имаме повече фоликули, които проследяваме ехографски и хормонално, и когато достигнат необходимите размери, зрялост и хормонални стойности, се прави пункция. Ние изваждаме яйцеклетките във външната среда с пункция. Тя се прави с помощта на ехограф. С една игла се пробожда стената на влагалището, за да може да се достигне до яйчника и до фоликулите, и фоликулите се изсмукват. Яйцеклетките се изолират, обработват, извършва се обработката на семенния материал и се оплождат. На другия ден се следи дали е настъпило оплождане. На втория ден се гледа за деление на клетките до 2–4. На третия ден се проверява пак за увеличаване на клетките до  8–10. На четвъртия ден има множество клетки и на петия има ембрионче. Обикновено на петия ден ембрионът започва да се люпи и търси място за имплантиране, т.е. лигавицата на матката. В този ден се прави трансфер. Имплантиране може да се направи на втория, третия ден, но ние го правим на петия. Искаме да проследим цялото развитие на ембриона. Понякога има стоп в развитието на някакъв по-ранен етап и ние искаме да разберем причините.

Уролози от Токуда оперираха бебе

На каква възраст идват жени без партньори при вас?

Идват жени на всякаква възраст, включително и млади. Възможно е и някои млади жени да имат проблем с яйчниците. Говорим и за тези, които са претърпели множество операции, които имат заболявания, свързани с намаляване резерва на яйчника. Жената може да е млада на възраст, но яйчниците й вече да страдат, да няма достатъчно фоликули и това да налага по-бързо действие. И ако тези жени се страхуват, че може да влязат  в менопауза преждевременно и за това време не виждат шанс да срещнат подходящ партньор, предпочитат да заложат на по-сигурното и да изберат донорски материал.

 

Разговора проведе Румяна Смилкова