За майката на едно новородено няма „маловажен проблем” и всеки плач или дискомфорт на бебето е повод за тревоги и притеснения. А най-честата причина за това през първите няколко месеца от раждането са бебешките колики.  

Какво трябва да знаете, за да помогнете най-ефективно?

Съществуват различни теории относно причината за тяхната поява. Едни са свързани с това, че храносмилателната система на новороденото е незряла и тепърва се развива. Възможно е неприятните симптоми да се дължат на проблеми с храносмилането или чувствителност към една или друга съставка на млякото (ако бебето се храни с адаптирано мляко за кърмачета).

Коликите трудно могат да бъдат объркани – сякаш нищо не е в състояние да успокои плачещото бебе, пристъпите на плач могат да се случат по всяко време на денонощието, макар че в късния следобед и привечер са по-силни. Освен плача, малкото присвива краченца към корема и изпуска газове. Стомахчето му може да изглежда подуто, да има болезнени спазми. Възможно е също да е необичайно раздразнително, да възникнат и проблеми със съня.

S.O.S. план за справяне с коликите

  • Разходете го, като смените обстановката – ако не успявате да го утешите у дома, излезте на разходка на открито и обратното.
  • Създайте на бебето усещане за сигурност и спокойствие, което му напомня за 9-те месеца в корема на мама. Използвайте ритмично движение – с носене (на ръце или в слинг), люлеене (в ръце или люлка), возене в колата – то също има учудващо успешен ефект. Или го повийте в меко одеялце и го сложете да легне на гърдите ви.
  • Тихото шепнене „шшшшш” близо до ухото на бебето имитира успокояващия фонов „бял шум”, който то е чувало, докато е било в утробата.
  • Направете деликатен масаж на коремчето му, като галите с длан по посока на часовниковата стрелка. Използвайте малко бебешко олио. Лекото затопляне на коремчето (например с малка, затоплена възглавничка или кърпа) също облекчава.
  • Гимнастика със свиване на крачетата към коремчето помага за елиминиране на газовете.
  • Помощ с хомеопатия – Коликинд е комплексно хомеопатично лекарство, специално създадено за лечение на колики при бебета и малки деца. Изследванията показват, че то действа по-ефективно от симетикона върху всички неприятни симптоми, свързани с коликите. Плачът на бебето намалява, апетитът му се повишава, стомахчето се успокоява и сънят се нормализира. Коликинд е напълно безопасен и единственият препарат, който може да се дава профилактично – още от първия ден след раждането по 3 капки 3 пъти дневно. А при остри симптоми се препоръчват по 3 капки до 6 пъти дневно. Капките могат да се прилагат директно в устата или разтворени с малко вода в пластмасова лъжичка.