Физиологични изменения:

Теглото се увеличава съществено – матката заема почти цялата коремна кухина и достига до ребрата, затова дишането е трудно. Ако сте в хоризонтално положение, може да започне да ви се гади: матката все по-плътно притиска големите вени и забавя завръщането на кръвта към сърцето. Затова е най-добре да лежите настрани или подпряна на висока възглавница – това положение е най-удобно за почивка. В гърдите протичат протичат активни промени, които подготвят бъдещата майка за кърменето – отделя се богата на белтъчини коластра, предвестникът на млякото.

Бъдещото дете все по-често и по-активно ви напомня за себе си, което понякога ви радва, а понякога ви безпокои, нарушавайки нощния ви сън.
Нарасналата матка може да притиска силно стомаха и да предизвиква дискомфорт, най-често ­– киселини. За да ги избегнете яжте по-често, но по малко.
Колкото повече раждането наближава, толкова по-интензивни стават свиванията на матката, които имитират същинската родова дейност. За да намали тези подготвителни свивания, лекарят би ви назначил позволени отпускащи препарати. От време на време можете да почувствате тежест в долната част на корема и напрежение в матката. Внимателно следете тези усещания. Ако усещането за дискомфорт е свързано с нормалното нарастване на матката (не го усещате като болка), то е временно и може да се появява до десет пъти в денонощието.
Когато жената заема удобна поза и неразположението отмине веднага, това означава, че всичко е напълно нормално. Но, ако неприятните усещания продължават и се появи болка, това е знак, че раждането започва. Позвънете на своя лекар. Легнете, докато чакате линейката или съпругът ви бързо да ви заведе в болницата, която сте избрали за раждането. Ако все още е рано да раждате и термина е далеч, лекарите ще преценят това и ще опитат да задържат процеса.

Около две седмици преди раждането матката ще падне ниско долу и натискът върху диафрагмата ще стане значително по-малък. Главичката на детето ще се спусне в областта на малкия таз, ще ви стане трудно да вървите и ще уринирате много по-често.

Психологични промени: 

Настроението ви няма да е много стабилно. Ако сте раздразнителна, неспокойна, суетна и тревожна, постарайте се да се успокоите. По-добре би било да споделите тревогите си с близките. Възможно е мъжът ви да бъде обхванат от несигурност и безпомощност, а подобни чувства са безкрайно уморителни, не само за жените, но и за мъжете. Не забравяйте: положението на вашия мъж е усложнено и от факта, че не може активно да участва в раждането, което ви предстои, нито пък да повлияе по някакъв начин върху хода на събитията. А, както е известно, чакането понякога е трудно.

Когато раждането наближи, много стриктно следете теглото си. Не би трябвало да наддавате повече от 300 грама седмично. Опитайте се да консумирате леки храни и избягвайте консервирани, мазни ястия, лютиви и пушени продукти, както и колбаси. Заменяйте вредното с полезно. Не пийте повече от 1,5 л течности в денонощие, защото излишъкът от течности докарва отоци. През последния триместър от бременността трябва да забравите дългите и трудни пътувания.

Въпроси свързани с хигиената:

може ли да вземате вана. Когато сте във ваната или под душа добре е до вас да има близък човек. За да бъдете устойчива във ваната, слагайте на дъното гумена постелка. Дори ако във влагалището попадне вода, слизестата запушалка надеждно защитава матката. Не се тревожете.

Ако бременността ви протича нормално и без оплаквания (никакви), можете да използвате ваната чак до изтичането на околоплодните води. Но е желателно да има ограничение във времетраенето – не повече от 15 мин. Ваната може да бъде и тест за контракции, а по-точно да разберете дали са истински или „тренировъчни”.
 

Продължавайте да подготвяте гърдите си за кърменето. Изстисквайте всеки ден от тях по малко коластра, разтягайте и масажирайте зърната си.  Мажете ги със специални кремове. Много е важно, когато бебето се роди, зърната да са по-твърди, защото твърде нежните са склонни към напукване и разраняване.

Източник: "Я скоро стану мамой!"