Горещото време може да бъде дискомфортно за всеки един от нас. Но за бременните жени летните жеги крият и някои рискове като прегряване и обезводняване, което да изложи на опасност бременността. Вижте полезни съвети как да преборите горещините и типичните оплаквания, свързани с тях.

Хидратирайте тялото

Заради увеличените потребности на тялото ви е много важно да пиете повече вода. През лятото количеството трябва да бъде още по-голямо, защото дори лекото обезводняване може да предизвика сериозни проблеми като преждевременно раждане. Стремете се да изпивате поне 2 литра чиста вода на ден, а ако сте навън в горещото време, добавяйте по минимум още 1 чаша на всеки час. Пийте, преди да сте почувствали жажда, защото тя вече може да е знак, че сте чакали твърде дълго. 

От обезводняване ще ви предпази и Шуслерова сол №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Шуслеровите соли са минерали, естествено съдържащи се в човешкия организъм. Тяхната роля е да възвърнат нарушения баланс в клетката, който води до различни здравословни проблеми. Произвеждат се в Германия, което гарантира високото им качество. Те са изключително безопасни и подходящи за употреба от деца от нулева възраст, бременни и кърмещи жени, пациенти с тежки придружаващи заболявания. Сол №8 регулира телесните течности в организма. Разтваряйте по 5 табл. от нея в шише с вода и отпивайте по малко през целия ден. Така със сигурност ще си гарантирате добро хидратиране на тялото.

А кои знаци ще ви подскажат, че сте се обезводнили?  Сред тях са замайване, отпадналост, гадене и главоболие, крампи в мускулите, повишаване на телесната температура, което може да доведе до т. нар. „топлинно изтощение”. То, от своя страна, е предпоставка за топлинен удар. При дехидратация се губи част от кръвния обем. Това увеличава нивата на хормона окситоцин, който предизвиква контракции, а те могат да доведат до преждевременно раждане.

Овладейте отоците

Отичането на крайниците е един от честите проблеми, с които се сблъскват бъдещите майки. Той е още по-осезателен през лятото, особено ако бременността е в напреднал етап. Обичайно отоците по краката, глезените и ръцете отминават след почивка. Но има ситуации, в които могат да бъдат притеснителни. Всяко подуване, което се появи внезапно,  не изчезва след почивка (например събуждате се подути) или се влошава, трябва незабавно да бъде консултирано с вашия лекар. Също така, ако единият крак е по-подут от другия, например, и има болка, това може да е сигнал за вероятен кръвен съсирек. Силно главоболие, което е придружено с промени в зрението като замъгляване или чувствителност към светлина, често е знак за прееклампсия. Тези състояния изискват спешен преглед при лекар, защото могат да бъдат животозастрашаващи.

Добър начин за намаляване отичането на крайниците е умереното използване на сол в храната. Но това съвсем не означава, че трябва напълно да я изключите от менюто си. Слабо известен факт е, че консумацията на прекалено малко количество сол също благоприятства появата на подувания. Стремете се да държите краката си повдигнати винаги, когато имате възможност. Това важи и по време на сън. Поставете сгъната кърпа или одеяло под матрака на мястото, където са краката ви. Ако носите пръстени и те ви стягат, по-добре временно се откажете от тях. Ако имате възможност, плувайте. Водата действа много ефективно срещу подуването, помага и при високо кръвно налягане.

Вървете пеша възможно най-много. Забравете за токчетата, оставете ги за след раждането. Носете удобни обувки, най-добре е да са с половин номер по-големи. Пийте много вода и включете следните продукти в хранителния си режим – целина, цитрусови плодове, магданоз, които действат като натурални диуретици.

И тук е добре да използвате Шуслерова сол №8, която ще ви предпази от прекомерно задържане на течности. Приемайте по 5 табл. дневно. За по-осезателен ефект включете и Шуслерова сол №10 под формата на мехлем. Тя ще подпомогне изхвърлянето на ненужните течности от организма. Мажете проблемни участъци 2–3 пъти дневно с мехлема.

Умереност със слънчевите бани

По време на бременността е най-добре да избягвате прякото излагане на слънце. А ако няма как да се скриете от него, винаги използвайте слънцезащитен лосион с висок фактор. В случай, че получите слънчево изгаряне, можете много бързо да овладеете възпалението и болката с Шуслерова сол №3. Тя е солта за първа помощ в началото на всеки възпалителен процес. Изключително ефективна е и при температура под 38.5 градуса. Приемайте по 1 табл. на всеки 10–15–30 мин., в зависимост от състоянието, докато го овладеете. При настъпване на подобрение намалете приема на по 3–5 табл. дневно до пълно възстановяване. Включете и Шуслеров мехлем №3, с него намазвайте засегнатите места няколко пъти дневно. Това ще гарантира още по-бързото им оздравяване. Ако се появят мехури, към сол №3 добавете и сол №8. Тя ще ускори тяхното разнасяне и възстановяването на кожата.  

Носете свободни и удобни дрехи, за предпочитане от памучни материи. Те имат много добри изолиращи свойства, абсорбират влагата, когато се потим, а това помага да се охладим по-бързо.