Здравей лято, аз съм бременна! Хубаво нстроение, барбекюта в задния двор, ваканции на плажа, студена лимонада и бебе в коремчето ви. Не си мислете, че ще прекарвате цялата бременност, лежейки на дивана – не е здравословно.

Кои са нещата, които трябва да имате предвид през лятото?

  • Опитайте по-често да слушате тялото си. Ако сте уморени, задължително отделете време за почивка. Дори тридесет минути следобедна дрямка ще ви даде сила и добра почивка. Бъдете активни по време на бременността - ходете, правете упражнения, които подготвят мускулите, необходими за раждането. През бременността не трябва да се затваряте у дома, и да се защитавате от външния свят. Сега повече от всякога трябва да се движите, да бъдете на открито, да имате положителни емоции. Ако няма допълнителни предписания и насоки от лекаря ви, ако няма опасност от спонтанен аборт, ако нямате някакви хронични заболявания, то можете да се занимавате с почти всякакъв вид активна почивка, разбира се в разумни граници. И все пак, трябва да се пазите, защото не се препоръчва голяма активност в края на бременността.
  • Здравословно хранене. Не забравяйте да включите към вашето меню много сезонни зеленчуци и плодове. Млечните продукти са подходяща храна за летните месеци. Избягвайте прекомерното количество продукти с високо съдържание на мазнина, при приготвянето на храна и намалете приема на сол.
  • Хидратация. Пиенето на вода по време на бременност е много важно. През лятото е още по-важно – дехидратацията може да причини преждевременни контракции. Дехидратацията може да доведе до замаяност, гадене и главоболие, мускулни крампи и увеличаване на телесната температура - изтощение на организма. Пийте течности преди да ожаднеете, защото жаждата може да е знак, че сте чакали твърде дълго. Когато настъпи дехидратация, вие губите част от обема на кръвта си. Това увеличава концентрацията на нормалните количества окситоцин (хормонът, който причинява контракции), поради което предизвиква контракции.
  • Дрехи, аксесоари и обувки. Носете широки памучни дрехи в бели или светли пастелени нюанси. Изберете удобни обувки, за да приспособите подуването на краката ви. Слънчеви очила, шапки с периферия или козирка, шалове: инвестирайте в добър чифт слънчеви очила и задължително използвайте слънцезащитни козметични продукти, когато сте навън за по-дълго време. Носете си шал или широка шапка, за да се предпазите от силните слънчеви лъчи, защото кожата по време на бременност е много чувствителна и склонна към пигментация.
  • Слънчеви бани. Слънчевата светлина помага за производството на витамин D, който действа благоприятно за психическото здраве на бъдещата майка и предпазва от рахит бебето. Събирайте тен във времевия диапазон до 12.00 ч. и след 16.00 часа, защото тогава слънцето не е толкова активно. В този диапазон е полезно е да се редуват излагането на слънце с периоди около 7—10 минути престой на сянка, а също и престой във вода. Винаги бъдете внимателни да не получите кожни изгаряния или дехидратация. За да се избегне появата на тъмни петна по лицето е по-добре да носите шапка с широка периферия. Не забравяйте да използвате слънцезащитни козметични продукти с висок фактор на защита. Те идеално хидратират кожата и са ефективно средство за защита срещу ултравиолетовите лъчи. UVA лъчите проникват дълбоко в кожата, унищожават клетките, водят до преждевременното остаряване и изсушаване на кожата.Те действат на най-горния слой на кожата (епидермис). Най-високата слънчева активност е през юли и август и за предпочитане е да ограничите събирането на тен през тези месеци.

Пред вас има много възможности за почивка, ето и някои от тях:

  • Почивка на вила. Ако имате вила, можете да прекарате там цялото лято, като разбира се не пропускате лекарските прегледи. Леката работа в градината ще ви бъде от полза, но не прекалявайте и правете паузи за почивка. Разходките в гората също ще благоприятстват на вашето здраве. Единственото нещо, което може да ви създаде дискомфорт са комарите и други кръвосмучещи насекоми. Внимателно избирайте и ползвайте антирепелентите спрейове и кремове за защита - много от тях не се препоръчват за бременни.
  • Планински туризъм. Ако водите активен начин на живот и обичате да пътувате, можете да се отдадете на активен туризъм. Трябва да бъдете в добро здраве и да не се намирате в по-късен етап на бременността. Разбира се, за вас не са подходящи покоряването на планински връхове с надморска височина над 2000—2500 метра или рафтинг в бурната река, но разходка в гората ще бъде полезна за вас и бебето в коремчето ви. Може да правите леки преходи с нисък планинси наклон или разходки по еко пътеки за не повече от 4 часа.
  • Морски туризъм и плуване. Полезно е да плувате в морето, тъй като морската вода съдържа минерали и соли, които действат положително на тялото ви, отпускат напрегнатите мускулите и нервната система. Във водата не усещате нарасналото си тегло, както и жегата. Плуването тренира дихателната система и поддържа мускулите тонизирани, а това ще бъде много полезно при раждането. Внимавайте да не настинете и не плувайте далеч от брега. Ако не сте на море можете да отидете на специални курсове по водна гимнастика за бъдещи майки, които перфектно подготвят тялото за раждане. Ако сте решили да отидете на СПА ваканция с басейн с минерална вода, то преди това направете консултация с вашия лекар. За да се предпазите от инфекции задължително, след като сте излезли от морето или басейна, подсушете тялото си. Не бива да оставате с мокър бански. Вярно е, че той изсъхва бързо от слънцето, но е добре да се преобличате редовно. Интимната хигиена е много важна част по време на бременността.

Текст: Milenita May