През последните години станахме свидетели на движение сред българските майки, което препоръчва кърменето в продължение на 1, 2, дори 3 години. На фона на съвременната нагласа тези жени започнаха да кърмят децата си по-продължително време и предизвикаха истинска революция.


Разбира се, както и в много други области на отглеждането на бебето, не може да се установи абсолютно точно подходящото време за отбиването. Този момент зависи както от жената, така и от поведението на детето й. От една страна, ако и двете страни се чувстват удобно и комфортно по време на кърменето след първите шест месеца и дори след първата година, няма никаква причина да спират да го правят. От друга страна, бебето, майката, а често и двамата вероятно

се нуждаят от промяна
във връзка с кърменето поради динамичните процеси в детското развитие, които настъпват след 1-вия рожден ден.
След този период малчуганът вече е много по-подвижен. Някои деца стават изключително разсеяни и буквално неконтролируеми по време на кърмене и особено през деня. С други думи, детето сякаш се опитва да каже: “Харесва ми да папкам от теб, мамо, но вече си имам друга работа.” Много жени започват да работят, след като детето им навърши годинка. Комплексни са факторите, които биха наложили смяна на модела на хранене – натоварване, умора, стрес. Решението обаче е лично за всяка жена, която не бива да забравя някои неоспорими истини, свързани с кърменето.

 Майчиното мляко е най-подходящата храна за бебето, защото съдържа всички необходими хранителни вещества и поддържа хранителния баланс. Освен това мазнините в него се увеличават в процеса на хранене и създават чувството за насищане – важно за предотвратяване на преяждането.
 В кърмата има всички необходими витамини и минерали, дори и желязо.
 Мазнините, холестеролът и лактозата в майчиното мляко са в по-голямо количество през първите месеци, когато те са най-необходими за развитието на нервната система на бебето, както и за абсорбирането на калция.
 В коластрата се съдържат антитела, които помагат за защитата на бебето от инфекции. Този висококачествен протеин има способността да елиминира микробите и да предпазва все още слабата имунна система на детето през първите месеци. Храната за кърмачета не съдържа тези полезни вещества. Поради тази причина кърмените деца боледуват по-рядко в сравнение с хранените със заместител на майчиното мляко.
 Кърменето съдейства както за физическото, така и за емоционалното развитие на бебето. То създава чувство на близост, интимност и взаимно удовлетворение. Освен това формира вътрешна стабилност у детето, което се чувства защитено, когато е притиснато от майчината гръд.
 Гърдите на кърмещите майки се възстановяват и възвръщат по-бързо своя размер отпреди бременността. Стимулирането на зърната при кърмене на бебето предизвиква и по-лесно свиване на матката.
 Майчиното мляко е напълно безплатно и не натоварва семейния бюджет. 
Световната здравна организация препоръчва през първите шест месеца майката да кърми бебето си, без да му дава вода, сок или каши. От организацията съветват кърменето да продължава дори и след захранването. Най-голямата полза от този процес е дълбоката привързаност, която се създава между майката и детето.
Убедени ли сте вече? Независимо какво сте чули от баба, леля или дори от някой педиатър, можете спокойно да кърмите бебето си дори и след първата година, ако с него се чувствате добре. Разбира се, това не означава да изпадате в ужас, ако се наложи поради здравни причини да преминете към отбиване. Най-важното е да осъзнаете, че кърменето е напълно естествен процес, който донася както физиологични, така и емоционални ползи за вас и за вашето бебе.

Стоян Георгиев
магистър по семейна терапия