Смятате, че миниатюрният свят на Вашето бебе вътре във Вашето тяло е тих и спокоен. Грешите! Вярвате или не, но в матката Ви е много шумно. Бебето чува различни звуци, които проехтяват през околоплодната течност – шума на кръвта, циркулираща по кръвоносните съдове, ударите на сърцето Ви, бълбукането на газовете в храносмилателната система, въздуха, който изпълва белите Ви дробове, дори Вашето оригване, хълцане и кихане! Бебето долавя и други звуци от външния свят, като уличния трафик, пеенето на птиците, лаенето на кучетата и дори промените във времето. Когато малкият човек се появи на бял свят, не се старайте да пазите пълна тишина в дома – дори ритмичните шумове от пералнята и прахосмукачката могат да го приспят.

Калкулатор за пола на бебето

Може да се чувствате глупаво да говорите на корема си, но Вашето бебе разпознава и обожава да слуша гласа Ви (то го предпочита пред всички други звуци, които стигат до него). Като отчитат промените в активността и в сърдечния ритъм на бебето, учените са успели да установят как протича неговото развитие през последното тримесечие, ако то е особено чувствително към Вашия глас. Гласът Ви стига заглушен до него, но той го успокоява, дори и след раждането. След 6-ия месец бебето в утробата може да долавя всички шумове, които Ви заобикалят в ежедневния живот, и привиква към гласовете, които често чува – на Вашия партньор, на приятели и роднини. То не разпознава звуците, но те са стимул за него – по-късно ще се научи да прави разлика между тях. Като насърчавате бебешкия мозък да обработва различни звуци, Вие развивате ума на детето Карайте партньора си да говори на бебето през корема Ви – то дори може да му отговаря чрез поритване.

Калкулатор за термина

Учените твърдят, че около 32-рата гестационна седмица бебето може да запомни музикалната мелодия, която редовно слуша, и след раждането тя ще го успокоява. Проучването е проведено с бременни жени, които всяка вечер, докато почивали, гледали сериала “Приятели”. След раждането пускането на познатата филмова музика, когато бебето е разстроено, помагало плачът да спре!

Знаете ли, че… Учените са открили, че нероденото бебе може да координира движенията си в матката според музиката, като че ли танцува!

Чуйте какво чува Вашето бебе! Какво чува бебето в матката? То все едно е под вода. Чува движещ се поток, ехо от гласове и музика, ритмичното туптене на сърцето. Като че ли сте сложили черупка от мида до ухото си. Когато бебето долавя гласове, то като че ли слуша разговор в друга стая. Думите не могат да се различат, но се разпознават интонацията на гласа, мъжкият от женския глас, дали говорещият е ядосан, или щастлив.