Бащите мечтаят за синове. Мъжете рядко помагат в домакинството и отглеждането на децата. При развод детето задължително остава при майката... Сигурно сте чували поне едно от тези твърдения. Последните проучвания на френския демографски институт обаче показват, че нито едно от тях вече не е актуално.


Светът се променя, а с него и бащите. Съвременните мъже искат да имат 3 деца, показва френското проучване. Ни по-малко, ни повече. По-голямата част от тях смятат, че могат да отделят достатъчно време и финанси за отглеждането на 3 бебета (най-честото желание е две момичета и едно момче).

В отделните региони на света има различно виждане за броя на децата.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

В Европа мъжете мечтаят за две деца (за разлика от западноевропейките, които са склонни да отгледат 3, а дори и 4 бебета). В Азия представителите на силния пол предпочитат голямото семейство и искат поне 3–4 малчугани около себе си. Единствено Китай прави изключение – там раждаемостта се ограничава и обикновено семействата си позволяват едно дете. Африканските мъже мечтаят за най-много бебета. Те ще се радват, ако имат 4, а защо не и 5 наследници. Американците също не им отстъпват, но за тях 3 е оптималният вариант.

По-възрастните искат повече бебета. Мъжете под 35 год. едва се навиват на 2 деца, а над тази възраст настояват поне за 3–4. Проучването показва още, че по-големи любители на децата са мъжете, които живеят в града. Обяснението е просто – те имат по-добри финансови възможности, което гарантира по-добро отглеждане на наследниците. Разбира се, по-богатите смело заявяват, че желаят поне 4 деца, а по-бедните се ограничават до 1, най-много до 2.


В световен мащаб се забелязва тенденцията на “големите семейства”. Родителите искат повече бебета, защото днес “цената” на едно дете пада. Колкото и грубо и безсърдечно да звучи, светът, в който живеем, води до този извод. Родителите осъзнават, че децата им вече не са в безопасност и рисковете стават все повече.
Естественият стремеж на човечеството да оцелее и да остави потомство подтиква младите хора да създават големи семейства.

Проучването обаче показва, че макар и да имат много деца, съвременните родители са егоисти. Те искат повече време за себе си, за кариерата си, за развитието си като личности, а и да се забавляват. Интересен факт е, че родителите, които работят в държавния сектор, имат повече деца. Това се обяснява с повечето свободно време и по-сигурното заплащане за разлика от работещите в частния сектор.

Петър Недев, инженер
Живея почти в детска градина и се наслаждавам на този факт. Баща съм на четири прекрасни деца и всеки ден благодаря на Бог, че ги има. Когато се ожених за съпругата си Ася, говорехме, че най-добре е да имаме 2 деца, и то след като и двамата намерим подходяща работа и сме осигурени финансово. На 23 години обаче вече бях баща на син, а и второто бебе беше на път. В България най-добрият модел е семейство с две деца, а напоследък дори само с едно. Знам, че няма да съм щастлив, ако имам само един наследник. Мислех, че да станеш родител на 22–23 е много рисковано, но не съжалявам за решението си. След раждането на второто дете осъзнах колко съм по-отговорен и организиран. Разбира се, със съпругата ми ограничихме срещите с приятели и купоните, но си заслужаваше. Работя много, но винаги гледам да отделям време за семейството си. Защо съм създал четири деца, ако не им обръщам внимание?! Понякога се чувствам изтощен до крайност, но това е цената, която и бащата трябва да плати, за да има голямо щастливо семейство.