Бейби бум в пловдивските болници. 1 744 деца са се родили в областта за периода от април до юни тази година. Новородените са с 423 повече в сравнение с първото тримесечие.  Това показват последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Повече деца са се родили и на национално ниво. 13 589 българчета са дошли на бял свят през пролетта на 2021 г., или с близо хиляда повече от първите три месеца.

Най-много са новородените в столицата - 3 930. Следват Пловдив и Варна, където за периода април-юни са проплакали 1 111 деца. Най-малко бебета са родени във Видин – 48, Ямбол – 53, и Разград – 75.

Миналия месец от Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Св. Георги” отчетоха рекорд на новородените. През юли там проплакаха 117 деца, което е най-големият брой раждания от началото на годината.

Прочетете още: Как мислите на майката се отразяват на плода в утробата

Ръст с 16,1% спрямо миналия юли отбелязаха и от една от частните болници в града, след като под покрива им животът си започнаха 250 бебета.

Те наблюдават и плавно повишаване на средната възраст на родилките, като през юли тя е 31 години. Най-възрастната родилка за периода е на 46 години. Тази тенденция от лечебното заведение обясняват с общото покачване на средната възраст на раждащите жени у нас, както и с напредъка на инвитро процедурите.

Източник: Добринка Димова/ https://trafficnews.bg/