Това е среща, която ще ви информира, вдъхнови и мотивира, защото нерядко се налага да се изправяте срещу изпитания в живота си, нали? Главният герой в нея е жена, на 36 години, зодия Телец, директор на инвестиционна компания в София, привърженик на здравословното хранене, ценител на красотата и спорта – Силвия Недева. Каква всъщност точно е тя, сами ще разберете, прочитайки този „разказ за успеха и силата на волята“.
През лятото на 2011 г., по време на лятна почивка в чужбина, у Силвия се отключва болест на щитовидната жлеза – подостър тиреоидит. Въпреки сериозното състояние тя решава да се пребори без лекарства и успява! Съгласи се да разкаже историята си и да сподели опита си пред нас, не заявява претенции и не носи маски. Изводът – ако се грижим превантивно за здравето си, организмът ни се отблагодарява, дори и при настъпване на заболяване.
9 месеца препоръчва
PADSTOP - Решение срещу главови въшки и гниди
Говори Силвия
„Преди 16 години направих основни промени с храненето си. Започнах да набавям храната си от чисти биологични ферми и така до днес. За мен това е много важен момент – от години се снабдявам от едни и същи ферми, това ми дава спокойствие и сигурност, познавам хората, които се грижат за храната ми, и тяхното отношение. Тогава бях 20-годишна, хранех се с много сладки и рафинирани храни, почти без плодове и зеленчуци, пиех газирани напитки, кафе и пушех. В един момент си дадох сметка, че човек не може да бъде успешен в това, което прави и обича да прави, ако не е здрав. Поставих здравето си като основа, върху която да градя всичко останало. Щом е основа, трябва да е здрава. Първо спрях цигарите, започнах много да спортувам и да чета за връзката между храненето и здравето. Премахнах всички бели и рафинирани продукти – бял ориз, бяло брашно, тестени храни, крекери, солети и т.н. Спрях и консумацията на захар под всякаква форма – вафли, шоколади, сладки, газирани, пакетирани изделия. По този начин преустанових консумацията на всички изкуствени консерванти и подобрители. По-късно категорично се отказах и от месото и млечните продукти. Основно до 2011 г. хапвах много риба, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, зехтин и много рядко избирах варива и зърнени култури. След като излекувах щитовидната жлеза, направих промени в стила си на хранене, като намалих рибата и морските храни за сметка на варивата и зърнените храни, премахнах течните мазнини (зехтин и други). Докато стигна до днешния си стил на хранене, през годините съм пробвала различни варианти, разбира се, и крайности е имало, но така човек намира баланса и открива своята „златна среда“.
Подострият тиреоидит на щитовидната жлеза – да се запознаем с болестта
Това е възпалително заболяване на щитовидната жлеза, което обикновено трудно се диагностицира поради факта, че болките са около шийната област, в гърлото или челюстта. Симптомите могат периодично да се появяват и изчезват, което допълнително би могло да влоши нещата. Болестта протича обикновено по следния начин: фоликулите на щитовидната жлеза се разрушават и така в циркулацията нахлуват голямо количество тиреоидни хормони, които от своя страна потискат друг хормон – ТSH, произвеждан от хипофизата. Това повишаване на хормоните довежда до тиреотоксикоза. С възстановяването на жлезата и отшумяването на тази фаза синтезът на TSH хормони започва след нормализиране на хипофизата. Понякога може да има и преходен период на хипотиреоидизъм. Следва пълно възстановяване на жлезата. Понякога, след овладяването на острата фаза, може да се развие траен хипотиреоидизъм.
Какво отключи болестта
Изчела съм много по темата и съм провела доста разговори с лекари – причината е съвкупност от фактори. Може само да се предполага. Основната причина при мен е бил стрес. Съвременната медицина посочва прекарана вирусна инфекция като възможна, но слабо вероятна причина да се развие подобно заболяване и в този смисъл за точна връзка между вирусите и тиреоидитите все още категорични данни липсват.
Източната медицина и Аюрведа обясняват всички заболявания, свързани с щитовидната жлеза, с преживяване на оскърбления, обиди или потискане на емоции. Петата чакра „отговаря” за щитовидната жлеза. Когато заболее жлезата, се смята, че това е вид „защитна реакция” на организма, с което се предотвратява отключването на по-сериозни болести.
Симптомите
Не всички симптоми на заболяването се проявиха при мен. Основният симптом беше много силна болка около шийната област, понякога двустранна, понякога само от едната страна и усещането, че се мести от единия към другия дял на жлезата. Понякога болката се излъчваше към челюстта, към тила. Много болезнено беше усещането и при преглъщане. Неразположение, слабост, уморяемост, леко повишена температура не съм имала, въпреки че те са чести симптоми, включително сърцебиене и изпотяване. Аз се чувствах добре, спортувах интензивно и единственият дискомфорт беше болката. Поради факта, че симптомите копираха симптоматиката при зачервено гърло и настинка, в началото мислех, че проблемът е такъв. Опитах с традиционните начини на лечение, с които обикновено се справям в рамките на два дни, но този път се влошавах. В един момент разбрах, че всъщност болките не са свързани с гърлото.
А сега накъде
Прибрах се в България и след преглед при ендокринолог и изследвания състоянието се оказа сериозно и ми поставиха диагноза „подостър тиреоидит на щитовидната жлеза“ с много влошени показатели – кръвната утайка ми бе завишена 5 пъти, хормонът F4 бе три пъти над нормата, а ТСХ три пъти под нормата, само антителата ми бяха в норма. Ендокринологът беше много притеснен, обясни ми колко важно е да се овладее възпалението и да се даде време на жлезата да се справи с надеждата до пълно възстановяване на нормалните й функции. Предписа ми дехидрокортизон – лекарство от групата на кортикостероидите, и бета-блокери срещу очаквано ускорено сърцебиене.
По пътя към целта
Не съм срещала никакви трудности със системата на здравеопазване по време на заболяването. Правилната насока, която ми даде личният ми лекар, а по-късно и точно поставената диагноза от ендокринолога, загрижеността му и редовните изследвания ми помогнаха много по пътя към оздравяването. Реших да не приемам лекарствата и да дам възможност на организма да се справи. За мен това беше и възможност да се уверя в правотата на пътя, по който вървях от години, в холистичния подход на лечение, в който вярвам. Твърдо вярвах и в превенцията, както и в това, че дори и да се разболее човек, ако преди това се е грижел за себе си и за организма си, той ще се справи много по-бързо с болестта. Изчетох много публикации и изследвания, основно от чуждестранни лекари и специалисти за начините на лечение на това заболяване. Лекуващият ми лекар бе категоричен – състоянието ми бе сериозно и без кортикостероиди не е възможно да се лекува. Вътрешно се бунтувах срещу това и знаех, че няма да пия лекарствата. Въпросът беше как да се лекувам, дали да потърся хомеопат, или да заложа на методите на Лидия Ковачева и нейните последователи в България. Бях убедена, че преминаване към суровоядство (за определен период от време) ще промени ситуацията значително. Срещнах се с д-р Гайдурков и след разговора с него вече бях сигурна, че ще се оправя без лекарства. Бях на сурова храна около два месеца, като изключих всички течни или екстрахирани мазнини като зехтин, олио от различни култури и т.н. Всъщност оттогава не приемам такива мазнини, освен в интегралния им вид като авокадо, семена, ядки. Не ми стигна смелостта да призная на ендокринолога за решението, но бях решила, ако започна да се влошавам, да прекратя този метод и да започна да приемам лекарствата. Промяната се усети още на третата седмица от стартиране на режима и премахването на солта и екстрахираните мазнини. Оказа се, че те не оказват благоприятно въздействие, особено в случаите, когато има възпаление в организма. След месец възпалението бе овладяно, ехографските снимки показваха подобрение, а показателят за щитовидните хормони се нормализира след около 4 месеца. Лекуващият лекар беше изненадан от краткия период, през който жлезата се възстанови.
Последици от неадекватно лечение
Разбира се, че те биха могли да бъдат сериозни. Все пак това не е възпаление на гърло. Щитовидната жлеза има ключова роля в нормалното функциониране на организма и правилното протичане на процесите в тялото. Ако процесът не се овладее навреме, наистина би могло да се стигне до сериозни нарушения и до поява на други заболявания.
Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна
Хипократ
За мен това е основата, думите на древногръцкия лекар, наричан още „Баща на медицината", са толкова актуални днес, както никога досега.
Аз съм последовател на холистичните методи на лечение и възприятие на света като цяло. Смятам, че неправилното и неподходящо хранене разболява точно толкова, колкото разболяват и лошите мисли, отрицателните действия или емоциите, свързани с агресия, лъжа, некоректност. И храната, и мислите влияят върху организма на физиологично ниво, върху процесите в него, върху нивата на стрес и клетките. Доказано е, че при подобни състояния първо се увреждат черният дроб и жлъчката. Човек сам трябва да реши и да направи избор, но както често казвам, нека изборът да е информиран. Да се отрича нещо само защото не сме чували за него или някой в обкръжението ни не го прави, е най-малкото нечестно към нас самите, това е ограничение, което ние самите си налагаме.
Разговора проведе Виржиния Николова
Какво е влиянието на храната върху здравето, ще разберете в следващия брой...
ПРОЧЕТИ ОЩЕ
- Три за щастие - ново бебе е напът
- Ралица Генчева: Силата на жената е под кожата ѝ
- Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително
- Mадлен Aлгафари: За агресията са виновни родителите
- Скъпоценният коктейл за бебе и мама – кърмата
- Когато мама и тати са недоспали
- За позитивите да бъдеш млада майка – разказ от първо лице
- Направете вашето бебе ЗВЕЗДА... Сега!
- Разширени вени и бременност – много е важно да знаем, че...
- Зачеване, бременност и раждане
- Защо бебеносенето е важно?
- Три години борба за второ дете, рискова бременност и щастлив финал
- Всяка оперативна намеса върху яйчниците влияе на резерва им
- Аюрведа за бъдещи майки - съвети за лесно раждане
- Запек при бебето и малкото дете - има ли повод за тревога?