Десетки дилеми терзаят младите родители на близнаци. Сред тях е и на пръв поглед незначителният въпрос дали е правилно децата да се обличат еднакво... Той обаче засяга темата за индивидуалността и далеч не е маловажен. Редно ли е малчуганите, които си приличат като две капки вода, да се обличат в стил „Двойната Лотхен”? Отговорът на психолозите е уклончив – и да, и не. Няма проблем, ако уеднаквяването засяга само дрехите. Ако обаче облеклото е сигнал, че майката и бащата подхождат към децата си като към едно цяло, а не като към отделни личности, това вече предвещава сериозен проблем.

Учени от Техническия университет в Брауншвайг, Германия, откриват, че близнаците, които са обличани еднакво, по-късно в сравнение с останалите деца се научават да се разпознават върху снимки. Разбира се, това не е повод за паника – те бързо наваксват и на 4 години вече са с формирано съзнание за собственото Аз.Еднаквото облекло обаче може да влияе обременяващо и по друга причина. За околните извън най-близкия семеен кръг става все по-трудно да ги разпознават и това може да се превърне в бреме за малчуганите. Ето защо по-добрият вариант е да подчертавате индивидуалността им и чрез дрехите.

И още нещо – без съмнение близнаците, облечени в едни и същи дрехи, привличат повече вниманието и често се превръщат в атракция за погледите на минувачите. В зависимост от темперамента това може да се възприеме с положителен или с отрицателен знак. Ако усетите, че прикованите погледи притесняват някое от децата ви, избягвайте допълнително да го поставяте в центъра на вниманието чрез еднаквото облекло. 


Ако обаче децата искат да ги обличате еднакво, без да се притеснявате, удовлетворете желанието им. Не се тревожете, че така те ще се обезличат. Нали вие добре знаете колко са различни, дори и в еднаквите дрехи. А някой ден, може би още преди пубертета, те сами ще изявят желание да се откроят със собствен стил…