Какво става в топлия басейн – околоплодната течност, в която уютно плува вашето бебе? Понякога то ви изпраща поздрав – лек тласък, ритниче или едва доловимо помръдване. Какво ли иска да ви каже? Дешифрирайте движенията на вашето бебе – от първото нежно пърхане до шутовете в стил “Бербатов”.

Неуловими движения. При първа бременност до 17–20-ата гестационна седмица (г.с.) или при следваща до 16–18-ата г.с. най-вероятно няма да усещате движенията на бебето. То обаче прави първите си движения много по-рано – в 8-ата г.с. Само четири седмици по-късно вече рита енергично, свива и отпуска пръстите на краката си, върти китки и глезени и стиска юмручета. Всичко това обаче не стига до вас.

ОТ МАКОВО СЕМЕ ДО ДИНЯ - РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА 

Пеперуди или мехурчета? 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата вие сте нащрек за да не пропуснете първото помръдване на бебето си. Когато това обаче се случи, може и да го изтървете. Първите доловими движения се усещат като леко пърхане – като че ли в корема ви има пеперуди или мехурчета. Тези възприятия ще продължат няколко дни, преди да осъзнаете, че това са движенията на вашето бебе. Много бременни ги възприемат като газове!

Малък боксьор. С развитието на бременността вие все по-лесно долавяте какво прави малкото създание вътре. Ритниците и юмруците са резки и силни, преместването на цялото тяло създава усещането за преобръщане, а движенията на ръцете са като пърхане с криле. Към края на второто тримесечие, ако бъдещият татко често докосва корема ви, може да усети движенията на бебето. Когато лежите с гол корем, може да видите как той се мести настрани.

Кое какво е? Към 28-ата г.с. бебето вече е така притиснато в матката, че при опипване на корема може да кажете коя част от тялото му къде се намира. Дупето и главата са горе-долу еднакви по размер, въпреки че при пипане главата е по-твърда. Ако едната страна на корема ви е твърда, там е гърбът на бебето. На допир ръцете са малки и твърди.

ТАЙНАТА НА ЖИВОТА В УТРОБАТА 

Буйно или кротко? Някои бебета са по-активни в сравнение с други, но през последното тримесечие малкото създание прекарва средно около 10% от времето си в енергични движения – това са приблизително 30 помръдвания на час. Най-лесно се усещат движенията, които траят повече от 20 сек. Към 20-ата г.с. обикновено сутрин бебето е спокойно, а вечер е най-активно. Към 36-ата г.с. в будно състояние времето му се разпределя така: почивка, игри и изострено внимание. Доста често има периоди, в които не долавяте движенията на бебето. Ако се тревожите, помолете акушерката да провери тоновете му.
Понякога обаче вкусът на захар и какао от изяденото парче шоколад от мама е достатъчен, за да тонизира и бебето (ето чудесен повод по-често да си угаждате!).

Хълца ли... Между ритниците и обръщанията може да почувствате бързо потупване. Вашето бебе вероятно хълца – нагълтало се е с околоплодна течност или смуче палеца си, който се е изплъзнал от устата му, и то го търси, като мести главата си от една страна на друга.

Удари с глава. Към края на бременността бебето се движи по-малко поради липса на пространство. Ще чувствате обаче ритници със стъпала и колена. След като бебето се спусне в таза (от около 36-ата г.с.), вие ще имате нови усещания. Когато бебето обръща глава, като че ли в корема ви се търкаля кокосов орех. Може би ще имате чувството, че то ще падне от корема ви. Не се безпокойте – просто съкровището ви вече е готово за първата среща с мама.