На 8 октомври в присъствието на президента на РБългария Румен Радев представители на 26 лечебни заведения от страната - бенефициенти на „Българската Коледа“ подписаха договори за дарения на медицинска апаратура, закупена със средства от кампания 2020/2021.

Изпълнителният директор на УМБАЛ “Александровска” д-р Атанас Атанасов подписа договор за дарение на нов дигитален апарат за проследяване на рисково новородени деца. Широкоспектърната дигитална система за очни изображения „RetCam“ е от най-висок клас и позволява ранно и щадящо диагностициране на ретинопатии при недоносени или родени с ниско тегло деца.

«Новото оборудване гарантира качество на прегледите при новородените, а това повишава успеваемостта на лечението им и предотвратява слепота при тези деца", изтъкна доц. Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“. Той изказа искрена благодарност към “Българската Коледа” от свое име и от името на своите  колеги в клиниката, за подкрепата в грижите за недоносените деца в България. В словото си доц. Оскар подчерта, че благодарение на дарената от “Българската Коледа” медицинска апаратура, за изминалите 10 години той и екипът му са прегледали над 6000 недоносени бебета и са спасили  зрението на повече от 700 от тях. Прегледани са и над 30 000 деца в предучилищна и ранна училищна възраст в град София и Северозападна България.

От провеждането ѝ за първи път през 2003 г., Детско очно отделение на Александровска болница получава за четвърти път медицинска апаратура от инициативата „Българската Коледа”.

Детско очно отделение към Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска”е с уникални функции и значение за страната. Екипът се отличава с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на ретинопатията на недоносеното и Клиниката се явява Национален референтен център, поемащ голяма част от случаите, изискващи лечение. Наличната дигитална система RetCam е дарена от инициативата „Българската Коледа“ преди повече от 15 години. Апаратът е амортизиран и често създава технически проблеми, което възпрепятства диагностиката и адекватното лечение на малките пациенти. Тазгодишното издание на „Българската Коледа“ ще осигури нова RetCam система за Детско очно отделение в УМБАЛ „Александровска“, която ще гарантира качество на прегледите при новородените и ще предотврати слепота при тези деца.