Топлото време навън примамливо подканва малки и големи към безгрижни игри и летни приключения. Лятото е чудесен период, в който семейството да бъде заедно, да се забавлява и да създава безброй красиви спомени. Горещият сезон предлага пъстра палитра със занимания за децата. Съветваме родителите да се възползват максимално, за да направят ваканцията си весела и да прекарат пълноценно почивните си дни.

Как обаче това да се случи и кои са подходящите забавления за малките деца? Предлагаме ви няколко идеи, с които да направите лятото по-синьо и щастливо.

Разходки в парка

Честите разходки в парка са добър вариант, ако денят ви е бил ангажиран и разполагате с малко свободно време. Без значение, дали ще изберете да се разходите сутрин, когато все още топлината на слънчевите лъчи докосва приятно, или в края на деня, по залез слънце, със сигурност и в двата случая да сте навън в движение и заедно със семейството ви, ще ви се отрази положително. Старайте се да намирате всеки ден поне по един час, в който да бъдете на въздух, детето ви се нуждае от това, а и вие самите. Ако наблизо няма парк, вероятно си имате друго любимо място във вашия град, затова задължително включете подобно занимание в ежедневието си.

Време за планина

Денят е ясен и топъл, а на вас не ви се стои вкъщи между четирите скучни стени. Разполагате с време, грижовен татко и нетърпеливо за игри дете. Помислете коя е най-близката планина, вземете свежа храна със себе си, повече вода, доброто си настроение и се отправете директно натам. Препоръчително е да заменяте често градската среда със свежия въздух и спокойствието, които ще откриете далеч от шумотевицата и стреса. Не се тревожете за възрастта на детето. Дори и бебетата са добре дошли в планината. Ако ги облечете леко и се погрижите добре за нежната им кожа с подходящи козметични продукти, няма от какво да се притеснявате.

Забавления вкъщи

Дори да е чудесно да бъдете по-често навън, се случва времето да не е ваш съюзник и се налага да си останете у дома. За тези моменти трябва да знаете, че има много начини, с помощта на които да си осигурите смях и веселие. Една чудесна идея е домашният театър. Чрез него, освен че ще се забавлявате, ще провокирате и фантазията на малчо. Може да изберете да адаптирате известна приказка, а защо не и да измислите нова, заедно с детето. Забавлявайте се, разигравайки различните сцени, които сами сте съчинили. Ще събудите въображението на своята рожба, ще я провокирате да мисли, докато играе. Какво по-хубаво от това?

Игри в басейна

Децата обичат да се плацикат с вода, а лятото е чудесно време, в което това да им бъде позволено. Малкият басейн вкъщи е страхотна идея, ако желаете да разнообразите летните дни на терасата. В детския басейн мъничето ще открие прохлада и забавление, а вие ще сте щастливи, защото ще чувате често любимия ви детски смях. Разбира се, важно е времето, прекарано навън в басейна, да не бъде прекалено. Избягвайте най-горещите часове от деня.

Пътувания

Дори и да не са чести, старайте се все пак периодично да организирате по-дълги семейни екскурзии. Спомените, които ще си създадете, несъмнено ще са положителни, преживяването ще ви зареди, времето, което ще прекарате със семейството си, ще ви сплоти, а снимките, които ще си създадете, ще предизвикват дълго време усмивки на лицата ви. Колкото по-отрано възпитате в децата си желанието за пътувания, толкова по-добре за тях. Ще им помогнете, защото пътувайки човек разширява хоризонтите си, обогатява се и се научава да цени природата, свободното време, семейството и дома.

Лятото е тук, а идеите са много. От вас зависи колко спомени ще създадете. Забавлявайте се, бъдете заедно и си създайте безброй поводи за усмивки. Щастливо лято!

 

Текст: Християна Гълъбова