Раждането наближава, чантата ви за болницата е готова, решили сте дали искате да ви поставят епидурална упойка, или не… Не само вие обаче трябва да се подготвите за предстоящата поява на бебето. Има дълъг списък с неща, които и бъдещият татко трябва да направи, преди да вземе своя наследник в ръце за първи път.

Метри преди финала
Бременността е към своя край. Прочели сте всички книги и списания за майчинство, знаете какво да правите, ако малкото човече има колики, или как да го успокоите в 2 през нощта… Не бихте могла да сте по-подготвена. Дали обаче и партньорът ви е така подготвен? „Мъжът е малко по-притеснен през последните седмици преди раждането”, смята Роб Кемп, автор на книгата „Пътеводител за оцеляване на татковци”. „Чакането е към своя край и любимата му ще се промени завинаги. Той обаче не знае какво точно ще се случи.” Освен емоционалните тревоги, има и практически въпроси – знае ли със сигурност пътя до болницата, може ли да монтира правилно столчето за кола, ами ако има задръстване по пътя… Последните две седмици преди раждането бъдещият татко е почти толкова изнервен от очакването на бебето, колкото и бременната. За да протече всичко гладко, двамата партньори трябва да си съдействат. Важно е бъдещата майка да положи усилия и да се опита да успокои притеснения си любим, че всичко ще е наред.

Време е за разговор
В лекарския кабинет, в училището за родители, в книгите за бременни ви съветват да обсъждате проблемите на бременността. На финалната права разговорите са изключително важни. До този момент партньорът ви най-вероятно вече е наясно с техниките за дишане по време на раждането, дали искате упойка, или не и вече сте избрали име за малкото човече. Това обаче не означава, че той се чувства готов да стане баща. „Мъжете добре прикриват истинските си чувства. Ако са разтревожени, те ще покажат безпокойството си едва когато положението стане напечено – именно малко преди или по време на раждането”, твърди Маркус Беркман, автор на книгата „Истината за бащинството”. Ако усещате, че вашият партньор се тревожи прекалено, поговорете с него. Питайте го какво го смущава. Използвайте тактиката: ”Една приятелка ми каза, че мъжът й се е почувствал в капан преди появата на бебето. И при теб ли е така?” Използвайте информацията в Интернет, покажете му клипчета с раждане, за да може да разбере какво ви очаква. Така той ще е наясно с някои „детайли”. Споделяйте страховете си. Ако все пак не желае да говори, не го насилвайте. Дайте му време и го уверете, че ще сте винаги до него.

Винаги готов
След 38-ата гестационна седмица бебето може да се появи във всеки един момент. Добре е да се уверите, че партньорът ви е готов по всяко време да се отзове на повикването ви. Запишете телефонните номера на лекаря, който ще е до вас при раждането, и на болницата и закачете листа на вратата у дома или го сложете в портфейла на таткото. Добре е да направите и списък с телефонните номера на тези, на които искате да съобщите голямата новина за появата на бебето. Дайте един екземпляр на бъдещия татко. Така, ако вие нямате възможност да се обадите, той да го направи.

Практически въпроси
Любимият ви вече знае отлично пътя до болницата, но не е наясно за колко време се стига дотам в 12:00 ч. на обед. Попитайте го дали е проверил изправността на колата и дали знае номера на някоя таксиметрова компания за всеки случай. Важно е да имате няколко резервни варианта. Може би някой от семейството ви също може да ви закара до родилното, ако се наложи…
Чантата ви за болницата е готова от седмици, но партньорът ви също има нужда от някои неща. Нека и той да сложи в торбичка тънка тениска и панталон, ако иска да остане в родилната зала. Там е много по-топло, отколкото навън. Може да си вземе и нещо за хапване и книга за четене или списание.

Последни приготовления
Ако все пак бъдещият татко е толкова изнервен, че постоянно се суети около вас и се чуди защо бебето не излиза, намерете му занимание. Помолете го да сглоби креватчето в детската стая или да монтира столчето за кола. Така вие ще сте по-спокойна, а той ще се чувства полезен. Не се колебайте да го натоварите и с домакински задължения. След появата на бебето може да се налага партньорът ви да чисти, да пазарува и дори да готви. Най-добре е да започне да го прави още през 9-те месеца.

 

Мария Стоева, 22 год., София
Съпругът ми Николай обича да се забавлява. Когато бях в 38-ата г.с., той отиде на купон с приятели. Същата нощ започна раждането. Когато му звъннах,телефонът му беше изключен. Знаех, че дори и да е включен, пак нямаше да го чуе заради шума наоколо. Майка ми трябваше да дойде от Перник и да ме закара до болницата. Когато Николай се появи на другата сутрин към 11 ч., още не бях родила, но той не можеше да си прости, че ме е оставил сама.

Ангелина Матеева, 27 год., Варна
Сватбата на най-добрите ни семейни приятели беше ден преди моя термин. Мястото, което те избраха да се венчаят,беше много далече от болницата и с приятеля ми решихме, че е прекалено рисковано да отида. След кратко умуване той плати на шофьор, който да е на мое разположение за 24 часа. Приятелят ми отида на сватбата, а аз останах у дома в очакване на бебето. То обаче се роди две седмици по-късно. И досега съжалявам за пропуснатото парти.