Лято е! Топлите слънчеви лъчи галят усмихнатите детски личица. Време за почивка, ваканция, за безгрижни игри навън. В този брой ще коментирам актуална напоследък тема – вода, фреш или смути за утоляване на жаждата, а отговорът е еднозначен…

Фрешът и смутито са храна, но кое от двете да изберем?

Накратко, както прясно изцедените сокове, така и смутитата си имат своите плюсове и минуси. Ако ние, като възрастни, правим своя аргументиран избор съобразно с настроението, времето, вкусовите ни предпочитания, то в детското меню мотивите ни следва да отчитат и спецификата на детското хранене и физика.

ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО

ЗАЩО КЪРМЕНЕТО Е ВАЖНО

КОГАТО ХРАНАТА ОБИЧА ЗДРАВЕТО

Плюсове на смутито

Смути обикновено наричаме хомегенно блендирана смес от цели храни, своеобразна порция вкусна храна, съхранила пълноценните нутриенти на плодовете и зеленчуците. Чудесен начин да включим в менюто на детето храни, които то по принцип отказва (например зеленолистни зеленчуци, супер храни – семена от чиа, кокос, сурово какао, канела, дори коренче настърган джинджифил и др.). Добавяйки ядки и семена към плодовете и зеленчуците, превръщаме смутито в пълноценна храна, която може да замести напълно детската закуска сутрин или следобед.

Минуси на смутито

Ако не се придържаме само към плодовете, зеленчуците и полезните храни, а добавим в блендера шоколад, сметана, сладко, бисквити и т.н., рискуваме детето да погълне много повече калории, отколкото реално то се нуждае.

Плюсове на фреша

Децата обичат плодови сокове, но невинаги зеленчукови. Има деца, които отказват зеленчуци дори и в готвена храна. Прясно изцедените сокове са прекрасен вариант, който да бъде включен в детското меню. Така полезните зеленолистни зеленчуци под формата на сок могат да се комбинират с плодове за по-привлекателен вкус. Соковете са толкова концентрирана храна, че една чаша може да осигури хранителен еквивалент на няколко порции плодове и зеленчуци.Това ни улеснява да снабдим организма на детето с всички основни витамини и минерали, от които то има нужда.

Минуси на фреша

Добрата сокоизстисквачка обикновено извлича нутриентите, но отстранява фибрите на плода/зеленчука, а те са от изключително значение за здравето на храносмилателния тракт. Соковете притежават по-малка хранителна стойност в сравнение с целите плодове или смутито. Когато сокове се приготвят с плодове или зеленчуци с високо съдържание на захар (като цвекло, ябълки, круши), те изобилстват от плодова захар и детето може да погълне неусетно прекалено много калории, особено когато сокът се консумира като междинна напитка.

Трябва ли да даваме на децата си фреш и/или смути?

Да! Те са един от най-лесните начини детето да приеме висококонцентрирани витамини и минерали, необходими за неговото развитие и здравословен растеж. С тях лесно можем да включим нови храни в менюто, например да маскираме вкуса на малко лимон, джинджифил, пресен спанак, броколи или коприва, които детето иначе не би консумирало. Важно е винаги да започваме с прости и познати плодове и зеленчуци, като постепенно разнообразяваме палитрата от свежи храни. Когато мъниците се приучват към здравословно хранене още от най-ранна възраст, те ще се радват на крепко здраве цял живот благодарение на хранителната култура, която сме им създали.

Кога да въведем сока/смутито в детското меню?

От 0 до 2 години: Бебетата на възраст под две години не се нуждаят от сокове, особено ако са кърмени. Кърмата е съвършената храна за бебето и то няма нужда от нищо друго, включително и вода, поне първите 6 месеца от своя живот. Когато запознавате малкото човече с твърдите храни, можете да опитате метода „захранване, водено от бебето”. Нека се научи първо да дъвче. След това ще го запознаем отново с течната, този път плодова храна.

От 2 до 3 години: Когато детето започне да приема твърда храна, това е и времето, в което можем да предложим фреш за междинна закуска сутрин или смути като същинска. Започнете с пресни, сезонни сладки плодове и постепенно експериментирайте. Оставете вкусовите предпочитания на детето да ви водят и помнете: обикновено колкото повече отлагаме ,,запознанството” на детето със ,,сладкишите и десертите”, толкова по-дълго то приема плодове с лекота и наслада.

От 4 до 8 години: Ако детето вече има досег до ,,нездравословни храни” навън, то определено се нуждае от сок/смути у дома. Не можем да бдим непрестанно и да контролираме всяка хапка. Погрижете се у дома, когато детето е изцяло под ваша закрила, да получава само здравословна и пълноценна храна. Тук е добре да отбележа, че правилата за здравословно хранене важат за всички вкъщи.

9 до 12 години: Детето е достатъчно голямо и спокойно може да консумира около 125–150 мл фреш или смути на ден.

Над 12 години: Тийнейджърите могат безопасно да приемат около 250 мл фреш/смути на ден.

Могат ли децата да напълнеят от фреш/смути?

Мит е, че точно тези храни водят до натрупване на наднормено тегло при децата. Те съдържат естествено срещана в природата плодова захар (фруктоза), която тялото на детето лесно усвоява. Изследванията непрекъснато потвърждават, че няма връзка между консумацията на пресен сок и затлъстяването. Същото не може да се твърди за консервираните и пакетираните, така наречени ,,натурални сокове”.

Моят съвет

Няма заместител на прясно изцедените плодове и зеленчуци, затова избягвайте да купувате на детето консервираните сокове,предлагани в супермаркета. Дори и представени като „100% плод“, „без добавена захар”, те най-вероятно имат само малко количество реален сок и изобилстват от оцветители, консерванти, емулгатори, хранителни стабилизатори и др.

Не забравяйте

Сокът и смутито са храна. Не ги давайте на детето по време на или близо до времето за хранене. Когато детето е жадно, изборът си остава един – вода. Хидратацията е изключително важна.

 

Текст: Яна Данаилова