От най-ранна възраст водата носи положителни емоции на детето. Може би само първите бани във ваничката са повод за страх у новороденото. Скоро след това обаче тази процедура става любима. По-големите деца пък добре осъзнават, че грижата за чистотата ги сближава с възрастните, прави ги “по-големи”. Същевременно това е ценна възможност да се научат сами да се грижат за тялото си... с помощта и търпението на мама или татко, дори и в припрените сутрешни часове.

КАК ДА ОБЛИЧАМЕ БЕБЕТО ПРЕЗ ЗИМАТА

Под душа или във ваната малчуганът се къпе, но използва тези минути и за игра. Когато се мие на мивката, също се забавлява, но важното е, че научава и интересни неща.Напред към познанието
От 18-месечна възраст детето може да започне само да мие зъбите и ръцете си. Това умение, по принцип не особено сложно, ще му помогне да се научи да пуска и да спира крана на чешмата, да регулира силата на водата, да опитва температурата й, да държи сапуна в ръцете си, без той да се изплъзва. Постепенно детето ще усвои как да използва гъбата за баня, да изтрива ръцете си с кърпа, да се реши... Всичко това на нас, възрастните, ни се вижда фасулска работа, но в действителност за него се изискват доста ловкост и координираност.

НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВО БЕБЕ И ЛЕКА БРЕМЕННОСТ

С течение на месеците детето ще започне да се интересува от частите на тялото си, които няма голяма възможност да изследва по време на къпането: зад ушите, между пръстите на краката... За мама и татко това е чудесна възможност да обогатят и речника на своето малко съкровище. Назовавайте например "врат", "чело"... т.е. най-обикновени за вас думи, за които не мислите непременно, докато къпете детето си. Когато ги повтаряте, докато детето е във ваничката, това ще прилича на забавна игра и ще направи банята още по-приятна.Само, но под контрол
Изобщо не си и помисляйте, че може да оставяте малкото си дете да се оправя съвсем само! Даже ако проявява желание за известна самостоятелност, което е съвсем естествено, то не е способно изведнъж да започне да се справя без ваша помощ. Имайте предвид, че желанието само да постига удоволствието, което досега вие сте му създавали, при него ще се появи постепенно. Някои деца са по-нетърпеливи да станат независими, други – напротив. Това зависи от темперамента, разбира се, но и от стимулирането и окуражаването от родителите. Затова е особено нужно винаги да присъствате по време на хигиенните процедури и да превръщате тези моменти в семейно забавление.

Да подкрепяте детето си в неговите усилия и старание, не означава да правите нещата вместо него. Оставяйте го да наблюдава какви са последиците от направеното от него, но му помагайте и да си прави полезни изводи. По-лесно ли е да се действа с четката, отколкото с гребена? Как да успее да изсуши косата си? Например, вместо вие да пуснете водата, помолете малчугана да ви покаже как го прави. И ако той пожелае да му помогнете, отзовете се на молбата му, но само със съвети. Така детето ще има чувството, че само е постигнало успеха и с право ще се почувства гордо. Това е добър ход да научи без усилие първите правила на хигиената.

Как да му помагате
 Предвидете аксесоари, подходящи за детските размери: малък сапун, малка хавлиена кърпа, четка за зъби...
 Не прекалявайте с принадлежности "специално за деца": паста за зъби с ягоди, четка за зъби, която сменя цвета си след три минути... Разбира се, това са чудесни стимули, но децата често предпочитат аксесоари, които приличат на вашите!
 Не забравяйте огледалото. Ако тоалетният шкаф е закачен много високо, предвидете едно малко огледало на подходяща височина за детето.

Ориентири
 Между 13- и 15-месечна възраст детето може да поставя четката за зъби в устата си и, макар доста неловко, да търка зъбите си. Във ваната то шляпа във водата.
 Между 15- и 18-месечна възраст поднася ръцете си към водната струя на чешмата и започва да използва сапуна. С помощта на мама или татко знае как да се покатери върху табуретка, без да има опасност от падане. Все пак това не е безопасно – не оставяйте детето без контрол!
 Към 18-месечна възраст то може да мие ръцете си само. Опитва се да ви имитира с четката си за зъби.

КОГА БЕБЕТО ЗАПОЧВА ДА РАЗПОЗНАВА АРОМАТА НА МАМА

От 2-годишна възраст доста хигиенни манипулации започват да му харесват. То мие зъбите си и пази равновесие върху табуретката. Различава по-добре отделните части на тялото си.
 На 3-годишна възраст мие съвсем само ръцете, лицето, врата си, зад ушите... Изтрива лицето си и се сресва с четка за коса.
 На 4 години може да се сресва с гребен.

Д-р Богдана Василева
педиатър