Срещаме с Динка Негалова, акушерка в СБАЛАГ „Селена“, Пловдив, член на Алианса на българските акушерки. Динка гори в професията си, оставяйки своето сърце при всички бъдещи майки, които й се доверят. Заедно с тях, с усмивка и търпение посреща рожбите им.

Професионалният път

Аз съм акушерка от 24 години. В началото въобще не съм имала желание да ставам такава. Кандидатствах за медицинска сестра. Бях приета обаче за акушерка и… много се разочаровах. Отидох да се прехвърля, но една от инструкторките ме разубеди и така останах да се обучавам за акушерка. Не съжалявам и до ден днешен се радвам, че стана така.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Акушерката е призвание, не всеки може да се отдаде на тази професия. Това ще го потвърдят и всички жени, които са имали честта да се срещнат с мен и да бъда част от тяхното раждане. Благодарна съм за стеклите се обстоятелства. Не си представям да работя нещо друго, различно от професията ми в момента – акушерка в родилна зала. Това е моята тръпка, моят живот! Моля се колкото може повече да бъда активна, да посрещам новия живот, да споделям радостта и трепетите на родителите.

Бъдещите майки и страхът от раждането

Често страхът съпътства бъдещите майки. Идвайки при мен на някоя от безплатните лекции в училището за родители, те са споделяли за тревогите си от раждането, но след като им дам няколко съвета и си поговоря с тях, притеснението изчезва. Винаги са ми казвали, че след нашата комуникация се чувстват много добре – успяла съм да им вдъхна кураж.

Доверието

Силно уверена съм, че жените трябва да имат доверие към целия екип, в т.ч. и към акушерката. Няма ли доверие, нещата не вървят. Акушерките винаги са до жените по време на раждане. Аз и колегите ми непрестанно даваме съвети и оказваме емоционална подкрепа.

Едно нормално раждане има три периода

период на разкритие, период на изгонване и плацентарен период. Всеки един от тях е много важен и изисква професионални грижи.

Подготвителни контракции

Всяка жена след 36-ата седмица на своята бременност започва да усеща контракции. Това са така наречените подготвителни контракции или Бракстън Хикс контракциите. Те са хаотични, нерегулярни, могат да се повлияват от медикаменти и от покой. Не са болезнени, докато истинските контракции са регулярни, стават все по-силни и по-болезнени и не се повлияват от болкоуспокояващи.

Слузестата запушалка…

…е един от симптомите, че раждането започва. Тя представлява слуз, примесена с малко кръв. Не е задължително след нейното падане да започне активна родова дейност. Може да настъпи след няколко часа, но и след няколко дни.

Изтичането на околоплодната течност може…

…да започне на капки по малко, а може и да изтече обилно. Няма как да се обърка с нещо друго. Не трябва да настъпва паника. Щом са изтекли водите, не значи, че веднага ще се роди бебето. Има време до раждането, затова може да си подготвите спокойно багажа, да си вземете душ и чак тогава да тръгнете към болницата.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

А клизма?

Очистителната клизма е желателна, защото самата жена ще се чувства по-добре и по-спокойна, но не и задължителна. По принцип, слизайки надолу към изхода на таза, бебето започва да натиска ректума и пикочния мехур и жената започва да усеща напъни, при което се изпразва ректумът и не е хигиенично както за бебето, така и за нея.

Вдишай-издишай

Дишането е много важно по време на контракции, защото по този начин се дава достатъчно кислород на бебето и то се чувства по-добре. Трябва да се диша бавно и дълбоко. Поемаш въздух с носа и издишаш през устата. Не бива да се диша учестено, защото се получава хипервентилация, което не е добре за бебето.

Секцио – кога?

Този въпрос, разбира се, е по-скоро към лекарите, а не към акушерката. Има индикации от страна на майката и от страна на бебето, но аз смятам, че в днешно време жените повече желаят секцио, защото е „модерно" и безболезнено, но всъщност нормалното раждане е най-добрият избор.

Кои фактори влияят на външния вид на бебето

Що се отнася до бременност с близнаци – преди 10 години бе възможно да се родят нормално, когато и двамата близнаци са главично разположени. Сега се счита, че подобна бременност е рискова и се родоразрешава чрез цезарово сечение.